Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PODRŽAVAMO PROTESTE U SRBIJI I ZAHTEVAMO ODGOVORNOST ZA ZLOUPOTREBU ZAKONSKIH OVLAŠTENJA POLICIJE UZ DOPUŠTANJE VLASTI

Izvršni savet uz vodstvo Združenja evropske akademije srbskih znanosti i umetnosti- Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umetnosti imao je sastanak 14.07.2020.godine sa sledećim dnevnim redom:

1.Događaji u Srbiji nakon izbora, sa akcentom na održavanje protesta i delovanje represivnih organa protiv njih
2. Razno- tekuća problematika

Ad.1. Na osnovu činjenica i sagledane prispele dokumentacije (video i foto) jednoglasno je donet zaključak kojim se osuđuje nasilno ponašanje policije, a posebno ponašanje policije prema osobama koje su bile isključene iz protesnog okupljanja.

Naime, protesti u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije održavaju se zbog nezadovoljstva građana bilo to načinom na koji se vlast bori protiv pandemije korona virusa ili neprofesionalnoga pristupa oko rešavanja statusnog pitanja KIM. Iako su protesti legitimno pravo građana da iskažu svoje nezadovoljstvo, vlast čini sve da ih uguši. Međutim, najveća boljka svega je ponašanje vlasti, u ovom slučaju policije, prema ljudima koji u trenutku kada su pretučeni nisu činili ništa što bi izazvalo takvu brutalnost policije. Slika policijske brutalnosti na protestima je nešto što osuđujemo u potpunosti i smatramo da neko treba odgovarati za takvo ponašanje.

Dovoljno je navesti primere, a čija je potvrda i u video prilogu, kako policija u Pionirskom parku u Beogradu pendrecima tuče muškarce koji sede na klupi;

Svedočenje Stefana Miletića kojeg je policija pretukla bez ikakve potrebe, iako je ležao bespomoćno na podu Terazija nastavila je da ga tuče; svedočenje Ruske državljanke koja je takođe „dobila pendrek u lice“, a koja se slučajno zadesila na mestu protesta; kao i krvnički odnos policajajca prema pojedinim novinarima, koji su izveštavali sa lica mesta, a koji nisu sa televizijskih kanala naklonjenih vladajućem sloju. Još jednom osuđijemo takvo ponašanje i tražimo da se preuzme odgovornost, a ako ne, onda vlada neka odstupi. Vodstvo naših Podružnica po državama EU i
Balkana, potvrđuje ove zaključke i zahteve. Napomena, sa ovim događanjima upoznate su i značajnije međunarodne institucije u vezi kršenja ljudskih prava.

Izvršni svet UEASNU uz vodstvo za Saša Gajić