Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

»Veseli dani srpske dijaspore Slovenije«

Uspešno završena velika tradicionalna kulturno umetnička međunarodna prezentacija 7. »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije« u Ljubljani 28.08 – 30.08.2015

Ova prezentaciju organizuje i uspešno izvodi već sedmu godinu Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje srpskih književnika Slovenije.

GOVOR PREDSEDNIKA SAVEZA NA VESELIM DANIMA 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodatno mi je zadovoljstvo pozdraviti naše goste, koji su tu sa nama, da svojim prisustvom daju doprinos razvoju srpske kulture u regionu. Oni predstavljaju most kulture između R. Srpske, Srbije i Slovenije i svojim prisustvom daju podršku srpskoj zajedenici u Sloveniji.

Posebno se zahvaljujemo prisustvu medija iz R. Srpske, koji dokazuju da za profesionalna izveštavanja nepostoje daljine, ni prepreke. Molim jedan aplauz za predstavnike BN televizije, za novinarsku ekipu Blica iz R. Srpske, kao i za sve one medije koji su u međuvremenu najavili interviju sa organizacionim odborom Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja srpskih književnika Slovenije.

Imamo posebnu čast pozdraviti našeg specijalnog gosta iz Republike Srpske gradonačelnika Prnjavora dr. Sinišu Gatarića, koji je stigao u pratnji delegacije grada kako bi uzeo učešće u našoj manifestaciji kroz doprinos širenju kulturne razmene između R. Srpske i Slovenije. Gradonačelnik je ovom posetom dao javnu podršku našem radu, kao i podršku celokupnom srpskom narodu u Sloveniji.

Posebno pozdravljam najbolje od najboljih dobitnike nagrade i priznanja „Zlatno pero“ i presednicu Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore Prijedor Violetu Božović, zatim predstavnike kulturno umetničkih društava Prosvjeta i Pronija Prnjavor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispred socijalne stranke srba u Sloveniji,stranke koja je u formiranju,obratio se predstavnik koordinativnog odbora stranke David Tepić, koji je u uvodnom govoru ukazao na probleme koji već dugi niz godina prate srpsku nacionalnu zajednicu, koja je u mnogim segmentima društva diskrimisana i kojoj su u dobrim delom uskraćena prava kakva imaju druge nacionalne manjine u toj zemlji.Osnivanjem stranke, David Tepić ističe, počinje i pravilno postavljanje stvari u pogledu ostvarivanja prava srpske manjine, a čim predstavnici stranke uđu u parlament Slovenije,tad će se moći na globalnom planu rešavati budućnost srpske zajednice, a sa njom i budućnost naše dece .

Pokrenut je poziv da se prikupi još jedan manji broj potpisa ,overen od Upravne jedinice Mup-a,koji je bitan, kako bi se ostvario zakonski okvir za u potpunosti ostvarenu registraciju.
Iza gospodina Davida Tepić, reč je preuzeo g din Milan Eraković, predstavnik srpskog nacionalnog veća Hrvatske,koji je ukazao na gotovo identičnu situaciju kad su u pitanju prava srpske manjine u Hrvatskoj.Podsetio je na vojnu akciju OLUJA kao i na današnji odnos hrvatskih vlasti prema srbima u Hrvatskoj. Povučena je paralela izmedju stanja srpskih zajednica u Hrvatskoj i Sloveniji i konstatovalo se da je promena neophodna, jer srbima preti totalna diskriminacija i katastrofa koju odlično provode beskrupulozne politike kako hrvatskih tako i slovenačkih vlasti. Ne razmišljaju na posledice takve štetne i loše politike koja se sprovedi,da iste mogu kao bumerang da se vrate njihovim nacionalnim manjinama koje egzistiraju u drugim zemljama.Za sad njihove manjine su ispoštovane i ustavno priznate u svih segmentima društva, što evidentno nije slučaj u napred navedenim primerima i paralelama koje smo naveli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PROGRAM –PRVI DAN

Svečanost i otvaranje manifestacije je počela sa Himnom Srbije, a iza nje je izvedena himna Republike Srpske.

Predsednik Udruženjasrpskih književnika Slovenije Saša Gajić je prisutnima upriličio pozdravni govor dobrodošlice,posle kojeg je predao reč književnici Violeti Božović,ovogodišnjem pobedniku književnog natječaja ZLATNO PERO ,Ljubljana 2015 g. Ona se obratila prisutnima i kao predstavnik Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore Prijedor, ukazavši na značaj manifestacije, kao mostu kulture između Republike Srbije, Republike Srpske i Slovenije.

Govorila je i o Zaveštanju jezika od Svetosavlja do danas osvrnuvši se na reči Simeona Mirotočivog koje je dao svom sinu Svetom Savi,o jeziku i očuvanju identiteta srpskog naroda kroz jezik.

DODELA NAGRADE ZLATNO PERO

Iza kratkog govora ovogodišnjeg laureata, predsednik udruženja srpskih književnika Slovenije, g. Saša Gajić je i imenu žirija pozovao predstavnicu g.đu Brankicu Radonjić da pročita izveštaj komisije za dodelu nagrada.

U Ljubljani je 6.jula 2015. god. održan je sastanak komisije za dodelu literarne nagrade i priznanja Zlatno pero, Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja srpskih književnika Slovenije. Stručna komisija (žiri) pregledali su 235 radova (od kojih je bilo 7 nepotpunih) preostali su u roku, predviđenim propozicijama konkursa, prispeli na adresu Saveza srpske dijaspore Slovenije i USKS. Komisija je pregledala spomenute radove i zaključila da propozicijama konkursa, kao i literarnim kriterijama odgovaraju sledeća autorska dela: gospođe Violete Božović I nagrada, pesma “Nije lako voleti ljude”, gospodina Bogdana Bogdije Kukolja – Druga nagrada – pesma “Kraj virtualne ljubavi,” gospodina Ljubomira Vujovića pesma -Treća nagrada za pesmu -“ Noćas je nebo sletelo u mene”. Napominjemo, da je ujedno stručna komisija za pesmu 2015 godine akademskih kriterija odredila pesmu Violete Božović – Nije lako voleti ljude. Pesnik Ljubomir Vujović dodatno dobio na predlog stručne komisije i posebno priznanje SSDS za svoje dosadašnje zasluge sa srbrnom plaketom, koje se podeljuje institucijama i pojedincima. Pesnik Bogdan Bogdija Kukolj dodatno je i dobitnik posebne povelje SSDS sa zlatnom medaljom. Brankica Radonjić je predstavila biografije nagrađenih pesnika Ljubomira Vujovića, Bogdana Kukolja i Violete Božović, koji su se predstavili sa pobedničkim pesmama i kojima je svečano uručena nagrada ZLATNO PERO.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaslužene nagrade, priznanja i plakete u imenu organizatora podelio je predsednik Saša Gajić u velikoj dvorani Društvenog doma Bežigrad, nakon nastupanja dobitnika 28. avgusta 2015. godine. Velika dvorana bila je prepuna gostiju, a usled odlično interpretiranih pobedničkih pesama, i nezaboravnih nastupa naših pesnika, sala je bila u znaku gromoglasnih aplauza za nagradjene.Nastupi Violete Božović,Bogdana Kukolja i Ljubomira Vujovića nisu nikog ostavili ravnodušnim.

Prvu nagradu je osvojila Violeta Božović za pesmu- Nije lako voleti ljude, koja je po mišljenju akademskog dela žirija proglašena za pesmu godine za 2015 godinu.

Zatim je sledio kratki Govor laureata kroz koji se ona zahvaljuje na poverenju i kaže da je ova nagrada s tim značajnija jer je ovu nagradu dobila u sred Slovenije i Republika Srpska, posebno Prijedor koji je kao grad poznat kao grad slikara i pesnika,a radost je kad pesma pobedi nevreme u kojem živimo i postane most duhovnosti i identiteta srpskog naroda gde god on bivstvovao u svetu…
Violeta Božović je tokom svečanosti dodele nagrade obećala da će stvaranjem nastaviti put povezivanja srpske kulture i duhovnosti i istakla da su svi koji su u Ljubljani večeras pobednici, jer onde gde pobedjuje Ljubav prema jeziku i gde zavičaj putuje pesmom, tu su večeras oni koji ostavlljaju svoje stvaranje zaveštanju jezika i naroda iz kojeg potiču.

Predstavljanjem Bogdana Kukolja koji je svu salu zasmejao pesmom VIRTUALNA LJUBAV i izvedbom pesme Ljubomira Vujovica –Noćas je nebo sletelo u mene, kao i pesmom Nazdravljam ljubavi, Violete Božović je završena dodela nagrada Zlatno pero, a pesnici su u potpunosti oduševili prisutne.

U nastavku programa je nastupio folklorni ansambl SUS »Sinđelić« iz Ljubljane, posle kojeg je usledila odlična izvedba komedije«Ženski razgovori« dramske grupe iz Prnjavora, čiji je reditelj prof. Brankica Radonjić.

Za sutrašnji dan je najavljena protestna šetnja i posebnu zahvalnost je ukazana sponzorima manifestacije . Oni su:

1.Savez srpske dijaspore Slovenije,

2.Udruženje srpskih književnika Slovenije,

3.Srpsko udruženje Slovenije »Stevan Sinđelić« Ljubljana,

4. Publicista gospodin Saša Gajić,

5.Srpsko udruženje »Kosovka devojka« Ljubljana,

6. Direktor Inštituta Prevent Ljubljana Milan Gajić

7.Okrepčevalnica »ZOKI« Zoran Jovanović s.p. Ljubljana,

8.Milorad i Ruža Savić

9. Dragoslav i Tomka Dragosavljević

10.Javni sklad za kulturne delatnosti Ljubljane i RS,

i naravno naš generalni sponzor Inštitut, Institut Prevent Ljubljana.

Program na najlepši način završio folklor KUD-A Sindjelic iz Ljubljane. U nastavku je prisutnima svirao –ORKESTAR VESELA SRCA sa Milanom Ćosićem na čelu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PROGRAM DRUGI DAN

Kulturni defile nezadovoljstva počelo je ispred Skupštine opštine Bežigrad u 12 i 30, a nastavljena jeulicama Ljubljane do centra grada a završava kod prešernovog spomenika, na velikom Prešernovom trgu u Ljubljani.

Kulturni defile na Prešernovom trgu u 12.30 i povratak ispred pravoslavne crkve »Ćirila i Metodija«.

Svima kojima nije jasno koji je značaj kulturnog defilea objavljujemo istinu i dajemo odgovore koja je to suština, kulturnog defilea kroz Ljubljanu (29.08.2015).
Mi smo kroz defile centrom Ljubljane pravili promociju srpske kulture, srpskog folklora i na jedan lep dostojanstven način ukazali slovenačkoj javnosti na lepotu srpske kulturne baštine. Time je poslata poruka, da se narodu koji ima takvu kulturu i takve kulturne predstavnike moraju priznati prava i omogućiti, da se u Sloveniji neguje kroz institucije srpski jezik i srpska pismenost. Naša deca obučena u prekrasne narodne nošnje, koja su igrala i pevala su simbol budućnosti i bili su nam svima radost i ponos u prezentaciji Veselih dana. Lepota srpskog folklora zajedno sa vrhunskim književnicima je dostojanstveno stala ispred Prešernovog spomenika, koji simbolično predstavlja temelj slovenačke kulture i pismenosti. Zato smo napravili promociju naše kulture, naše pismenosti i naših običaja, to nije bio protest, nego izvedba kulturnih programa u znak skretanja pažnje slovenačke javnosti nato da jew došlo vreme, da se u Sloveniji poštuje srpska kultura ravnopravno kako Srbi poštuju Slovensku. Organizatori!

Svečani nastavak programa je održan u svečanoj Sali opštine bežigrad–linhartova cesta u 19 časova

Violeta Božović je svečanom besedom otvarila veče, pozdravila prisutne,a posebno specijalnog gosta iz Republike Srpske gradonačelnika Prnjavora dr. Sinišu Gatarića kao i medije koji prate događaj.

Posle tog izlaganja je predala reč Saši Gajiću, predsedniku Udruženja srpskih književnika Slovenije koji je govorio o iskustvima sa protestne šetnje od predhodnog dana i osvrnuo se na položaj Srba u Sloveniji u zadnjih 25 godina.

U znak dobrodošlice Violeta Božović je najavila obraćanje gosta iz Republike Srpske predsednika Opštine PRNJAVOR dr Sinišu Gatarića,koji se na lep i dostojanstven način obratio skupu. Dodeljeno je priznanje Opštini Prnjavor i gradonačelniku za izuzetne zasluge u povezivanju kulturnih i drugih veza izmedju Slovenije i Republike Srpske. Posle dodele priznanja je nastupila Umetnička grupa VRETENO iz Rijeke koja je na oduševljenje prisutnih odigrala smehotresnu komediju Lička ženidba.

Zatim su usledili takmičarski nastupi folklornih i pevačkih grupa:
KUD Pronija Prnjavor, SKUD Prosvjeta Prnjavor, SKUD PROSVJETA ZAGREB, POODBOR RIJEKA, KUD PROSVJETA Zagreb, poodbor Vrgin Most, SKUD » SKUD Stevan Sinđelić«, Ljubljana, SKUD PROSVJETA ZAGREB, POODBOR »MORAVICE«, SUD »KOSOVSKA DEVOJKA« Ljubljana.
– SKUD »OBILIĆ« LJUBLJANA i UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE.
Prvo takmičarsko mesto »Zapevaj da te čuju« osvojila je pevačka grupa Vreteno iz Rijeke, drugo mesto KUD PROSVJETA Zagreb, poodbor Vrgin Most i treće mesto SKUD PROSVJETA ZAGREB, POODBOR »MORAVICE«.
Prvo takmičarsko mesto Folklor Balkana Ljubljana 2015 osvojilo je SPKUD Prosvjeta Prnjavor, drugo SKUD PROSVJETA ZAGREB, POODBOR RIJEKA, KUD PROSVJETA Zagreb, poodbor Vrgin Most te treće KUD Pronija Prnjavor.
Nastupili su i pesnici dobitnici ZLATNOG PERA koji su dali poseban pečat manifestaciji.
Najavljen je program manifestacije za sledeći dan i podeljene nagrade pobednicima folklorima koji su u odvojenom delu programa izglasani od strane stručnog žirija.

PROGRAM TREĆI DAN

Kulturni defile nezadovoljstva počelo je ispred pravoslavne crkve »Ćirila i Metodija«.
Skupštine opštine Bežigrad u 12 i 30, a nastavljena je ulicama Ljubljane do centra grada, a završava kod prešernovog spomenika, na velikom Prešernovom trgu u Ljubljani.

Dobitnici ovogodišnjeg Zlatnog pera,Violeta Božović, Bogdan Kukolj i Ljubomir Vujović govorili su svoju poeziju, a zatim su usledili nastupi srpskih Kulturno umetničkih društava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Republike Srpske.

Nastupi ovih umetnika su izazvali buru oduševljenja i aplauze ljudi koji su sa svih strana pristizali da slikaju i da odaju priznanje nasupima i najvećem nivou kulturne poruke protesta koji je imao zadatak da skrene pažnju slovenačkih vlasti na trenutni položaj srpskog naroda u Sloveniji.

Posebnu pažnju je izazvao nastup g. Miroslava Matića guslara iz Leskovca, koji je unatoč svojim godinama,a ima preko 85 godina, prisutnima dočarao lepotu tradicije i zvuka gusala ,koje su izazvale veliku pažnju slovenačke javnosti koja je prisustvovala ovim čudima na trgu. Dobitnica ovogodišnej prve nagrade Zlatno pero,Violeta Božović je u ime poruke poziva na ujedinjenje srpskog naroda u Sloveniji, govorila pesmu Probudi se Srbijo.

U intervjuaima datim medijima je istakla da je Slovenački narod dobar i vredan narod koji ceni svoju kulturu i da očekuje da isti taj narod razume i ceni kulturu drugih manjinskih naroda koji vole Sloveniju kao zemlju, a trude se da očuvaju svoj maternji,u ovom slučaju srpski jezik, kulturu i običaje. Raznorodnost različitih kultura samo daje veću lepotu zemlji koja je bogata različitostima i da veruje da je došlo vreme da se srpska zajednica u sloveniji uvaži i ispoštuje kroz prava koja su garantovana svim drugim manjinama u Sloveniji i šire.

Posle prekrasnog dostojanstvenog nastupa svih prisutnih na Prešernovom trgu, svečana povorka se uputila ka porti srpske pravoslavne crkve gde je u nastavku dana upriličen program sa kojim je zvanično završeno trodnevno kulturno obraćanje Udruženja srpskih književnika Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije koji su bili i organizatori skupa.

Program je počeo nastupom guslara uz slogan-onde gde se čuju gusle, i crkvena zvona zaćute.
Usledio je svečani govor predsednika Udruženja srpskih književnika Slovenije, prof Saše Gajića koji se u uvodnom govoru osvrnuo na protekle dogadjaje i pozdravio prisutne uz osvrt na stanje srpskog naroda u Sloveniji.

Posle njegovog izlaganja su nastupili folklorni ansambbli iz Srbije, Hrvatske i Republike Spske, posle čega su objavljena imena devojaka koje su se kandidovale i osvojile nagradu u takmičenju MISS Srpskog folklora – Ljubljana 2015.

Prvo mesto je osvojila Jana Raduljković iz Prnjavora, RS
Drugo mesto-Tamara Aleksić iz Prnjavora
Treće mesto -Jelena Jece Jančić iz Rijeke-RH

Najlepši deo ove manifestacije izbor za MISS srpskog folklora EU. Za III. međunarodni konkurs za izbor MISS srpskog folklora EU prijavilo se 97 kandidatka (lepotice) iz 9 država ali žiri sa predsednicom gospođom Violetom Božović morao je izabrati samo tri lepotice i to: druga pratilja Jelena Jeca Jančić, prva pratilja Tamara Aleksić, a kao MISS folklora proglašena je Jana Radujković iz Republike Srpske – Prnjavora.

Tako da je žiri u sastavu – Igor Mitić, Svetlana Vojvodić i Violeta Božović jednoglasno su doneli odluku koja je potvrđena i na samoj dodeli priznanja,oduševljenjem i odobravanjem prisutnih.
Od prijavljenih kandidatkinja, deset je ušlo u najuži izbor, od čega je žiri jednoglasno izabrao tri najlepše kandidatkinje. Na završnoj svečanosti održanoj 30.08.2015, koja se prezentovala u sklopu tradicionalne kulturno umetničke prezentacije »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije« ispred pravoslavne crkve Ćirila i Metoda u Ljubljani, upriličen je dostojanstveni program koji je ostavio utisak na prisutne. Kulturno umetnička društva su izvodila tradicionalne igre, pevačke grupe, a nastupili su i pesnici ovogodišnji dobitnici Zlatnog pera, a program je započeo sa izvedbom Miroslava Matića iz Loznice uz slogan »Onde gde se čuju gusle i crkvena zvona ućute«. Posle završetka zvaničnog programa nastupio je Bend »Vesela srca« uz vodstvo Mladena Ćosića iz Jesenica, koji je izvedbom velikih hitova narodne muzike napravio program za pamćenje.

Predsednik žirija za izbor MIS SRPSKOG FOLKLORA EU književnica Violeta Božović
je istakla da lepota udružena sa mladošću i skromnošću naših prelepih devojaka je poput sunca koje obasjava svet.
Po duhovnoj lepoti sve tri kandidatkinje su zaslužile prvo mesto,a po fizičkim odlikama, za ovaj izbor su odlučivale nijanse.

Organizatori su se zahvalili medijima. Gostima i svima koji su svojim učešćem doprineli velikom uspehu prezentacije.

Generalni sponzor dogadjaja je INSTITUT PREVENT, LJUBLJANA.

Hvala na razumevanju, želim Vam od srca sreću i zdravlje uz ugodno druženje!

Lep pozdrav svima zajedno!

Dragi naši, organizatori, gosti i izvođači, ove tradicionalne godišnje trodnevne kulturno umetničke prezentacije sa zajedničkim nazivom 7. »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« financijsko su omogućili:

1.Savez srpske dijaspore Slovenije,

2.Udruženje srpskih književnika Slovenije,

3.Srpsko udruženje Slovenije »Stevan Sinđelić« Ljubljana,

4. Publicista gospodin Saša Gajić,

5.Srpsko udruženje »Kosovka devojka« Ljubljana,

6. Direktor Inštituta Prevent Ljubljana Milan Gajić

7.Okrepčevalnica »ZOKI« Zoran Jovanović s.p. Ljubljana,

8.Milorad i Ruža Savić

9. Dragoslav i Tomka Dragosavljević

10.Javni sklad za kulturne delatnosti Ljubljane i RS,

i naravno generalni sponzor Inštitut, Institut Prevent Ljubljana.

Institut prevent Ljubljana

Firma ograničene odgovornosti nastala je 1990. godine
Kao preduzeće za celokupno rešavanje preventivne problematike zaštite na radu, protivpožarne zaštite čovekove okoline.
Dakle, vreme od 25 godine, pre svega nesebičnog preventivnog rada i uspešnosti upravo čini ogledalo njene dobre organizacije. Naravno, zahvala ide i svim brojnim stručnjacima ove institucije i njezinog delovanja, a naravno i dugogodišnjem direktoru i vlasniku firme g. Saši Gajiću.

Uspešno realizovani različiti projekti širom Slovenije, tu su i brojne stručne knjige iz različitih delatnosti, samohvali moramo biti, da su pojedine od njih određene kao obavezno stručno gradivo za više i visoke škole. Kako da ne, kada su ih stvarali slovenski vrhunski ugledni stručnjaci. Dakle, glavne delatnosti firme obuhvataju: analize, obrazovanje, usposobljavanje, savetovanje, pregledi, merenja, zastupanja, založništvo, proizvodnja i trgovina.
Institut se od 2009 do 2011 godine našao u svom veoma teškom položaju, tako da svoja veća potraživanja nismo mogli naplatiti u vezi brojnih stečaja Vegrada itd. Naravno takva potraživanja u vezi subjektivnih i objektivnih razloga bila su otpisana.
Mada sa velikim zalaganjem uz božju pomoć, već u tri zadnje godine stali smo ponovo kako kažu – na zelenu granu, tako smo uz veoma dobru uspešnost počeli zapošljavati nove kadre, baš nedavno smo uz pojedine delatnosti organizovali i svoj studio u kome zapošljavamo isključivo mlade studente.

Svakako, planiramo do kraja godine zaposliti i dodatne radnike. Svi mladi koji žele raditi i zaraditi, neka se jave kod nas, verujemo da će biti uspešni i zadovoljni. Bićemo malo samohvali u godini 2013 i 2014 dobili smo i certifikat međunarodne bonitetne kuće, tako da smo od oko 1.800 firmi u Sloveniji uvršteni među 2o najboljih.

Tako su se veselo i uspešno završili i ovi sedmi po redu Veseli dani, predsednik Saša Gajić u imenu organizatora zahvalio se prisutnima.