Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SLOVENAČKOJ VLADI

(prevod dopisa)

Zahtev za odgovornost i poštovanje naših ljudskih prava, zagarantovanih po Ustavu Republike Slovenije

Obrazloženje: U imenu poštovanja ljudskih prava, koja su garantovana po Ustavu i Zakonima Republike Slovenije, obraćamo se na Vas u cilju zaštite naših prava na dostojanstvo, kulturu i protest. Srpska zajednica u Sloveniji osuđuje i oštro se suprostavlja svakom obliku zabrana, da ostvare svoja prava u slovenačkoj državi. Ona to izvodi zakonsko, na dostojanstven način.
Poštovani, kao što Vam je poznato u danima izvođenja naše velike međunarodne godišnje tradicionalne kulturno umetničke prezentacije VII »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije« (29.08.2015) događale su se štetne stvari, koje su jadne i kao takve za osuđivanje, režirane postavljanjem čoveka, koji je očitno bio od nekoga poslat i postavljen, kako bi ozvučenom harmonikom, glasom, žaljenjima i (fizičkim) guranjem prisutnih preprečio društvima izvođenje predviđenog kulturno umetničkog programa na Prešernovom trgu u Ljubljani.
Napominjamo, da smo (organizatori) pravovremeno pridobili sve potrebne dozvole za realizaciju kulturnog programa upravo na navedenom mestu u vremenu od 12:30 do 15:00 časova te prijave posredovali policiji. Policija se nije trudila da ga odstrani, pa i ako su desetak metara posmatrali događanja. Smatramo da je harmunikaš očitno bio upotrebljen za takvu režiju. Dodatno smo obližnjeg inspektora policije zamolili, da ga pokuša odstraniti ili kako umiriti desetak minuta kako bi predvideni program izveli bar u skraćenoj varianti, to se nije dogodilo, rekli su – valjda i on ima dozvolu«. Dakle, policija se ponašala očitno, neprofesionalno, nezainteresovano i čak i podcenjujuće za svaku ocenu. Imajući u vidu navedeno, postavljamo Vam nekoliko pitanja:
Dali je navedeni harmonikaš bio postavljen od strane Vaših službi i ako je policiji bilo naređeno, da neobavljaju svoj posao, te zašto se sve te godine naši protesti minimiziraju? Pitamo se, dali je to činjenični stepen slovenačke demokratije. Ako tvrdite, da Vaša institucija nestoji za navedenim događanjima, pošto policijska patrola nije obavila svoje službene zadatke (29.08.2015), logično bi bilo, da ih sankcionišete, kako bi naslednjih godina zakonsko zaradila svoja lična primanja, za koja su plaćeni i tako dokazala demokratiju i za srpsku zajednicu.
Očekujemo da nam dostavite, ko stoji za tim događajima, u suprotnom bićemo prinuđeni ta pitanja potezati sve dok te odgovore nebi dobili.

Poštovanje, časnom delu slovenačke Vlade u koju smo ubeđeni, da unatoč tim događajima, postoji, očekujemo odgovor i rešavanje naših značajnih pitanja postavljenih u tom tekstu.

Dostavljeno:
Ambasadi R. Srbije u Ljubljani,
Čuvaru ljudskih prava u R. Slovenije,
Zaštitniku građana u R. Srbiji,
Predsedniku R. Slovenije,
Predsedniku R. Srbije,
Vladi R. Srbije,
Vladi R. Srbske i različitim medijima.

Dokaz: video snimak Mladine (http://www.mladina.si/169061/harmonika-preglasila-shod-srbske-narodne-skupnosti/) i slično.

Sa poštovanjem!

U Ljubljani, dana: 02.09.2015 Broj: 02/09-ZSDS1/15

Savez srpske dijaspore Slovenije
Predsednik: Saša Gajić sv.r.