Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VELIKA ZAJEDNIČKA MEĐUNARODNA KNJIŽEVNO KULTURNO UMETNIČKA PREZENTACIJA U BEOGRADU UZ NAGRADE I PRIZNANJA USPEŠNO REALIZOVANA 29.06.2024 LJUBLJANA i BEOGRAD

VELIKA ZAJEDNIČKA MEĐUNARODNA KNJIŽEVNO KULTURNO UMETNIČKA PREZENTACIJA U BEOGRADU UZ NAGRADE I PRIZNANJA USPEŠNO REALIZOVANA 29.06.2024 LJUBLJANA I BEOGRAD

Visoka temperatura koja je harala Beogradom nije sprečila ni umetnike, a ni pesnike da učešće u značajnom kulturno umetničkom programu u prostorima Ćirilice, Skerlićeva 12 u Beogradu. Prisutne je najpre pozdravio predsednik SKC »ĆIRILICA« predsednik Milorad Đošić, a posle predsednik Saša Gajić koji je rekao i nekoliko rečenica o najvećoj 212.000 i još nepriznatoj srpskoj zajednici u Sloveniji., te problemima koji se do navedene češće pojavljuju. Oko stotinak prisutnih pesnika, umetnika, posebnih i počasnih gostiju pokazali su izuzetna nadahnuća. Naravno, najpre je počela svečana akademija. Program je u celini realizovan veselo i uspešno, a koji  je profesionalno vodila Slavica Bragojević.  Ovom prigodom bila su podeljena brojna priznanja zaslužnim između ostaloga pojedinima i novčane nagrade.  Organizator i realizator ove dve Međunarodne prezentacije „VITEZ POEZIJE“ i „Biseri poezije“ bilo je UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE  i EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA i UMETNOSTI, koje su zastupali predsednik Saša Gajić i podpredsednik Drago Borštnar. Svi stolovi u prostorima kluba  bili su popunjeni, a desetak njih je moralo i da stoji, pošto su došli nešto kasnije. Od umetnika koji su se izdvajali u programu bio je Ljuba Dimitrijević i Tanja Olujić, a poeta uz veliki broj profesionalaca bilo je i mladih veoma nadarenih književnih pojedinaca. Nakon završetka celokupne prezentacije, prisutne je čekalo i ledeno piće uz zakusku, za koje su se pobrinuli organizatori. Svoje učešće u ovom zajedničkom kulturno umetničkom programu učestvovali su i pojedinci čak iz 10 država.

Najviša priznanja uz zlatne plakete ili medalje Saveza srpske dijaspore Slovenije, Udruženja srpskih književnika Slovenije i Akademije srpskih nauka i umetnosti dobili su zaslužni:

Novinarki Vanji Vasić RT RS iz Beograda.

SKC »ĆIRILICA« predsednik Milorad Đošić iz Beograda

i voditeljica programa Slavica Bragojević iz Paraćina.

Dodatna specijalna priznanja Sa zlatnim medaljama i značkama od Udruženja srpskih književnika Slovenije dobili su i zaslužni: Tanji Ajtić, Zorka Čordašević, Rade Pantelić, Mile Kostić, Dubnica, Ana Anči Milivojević i Slavka Božović.

Dodatna priznanja EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI bila su uručena sa zlatnim značkama i to:  Mariji Krivokuća, Nikolaju Cvetkovom, Ljubi Dimitrijevićz, Branku Gojkoviću, Slavki Božović,  Tanji Olujić i Vladimiru Aleksandroviču Babošinu.

Posebne diplome EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI bile su uručene: Neveni Milosavljević, Anastasiji Mitov, Zorki Čordašević, Slavki Božović, Vladimiru Aleksandroviču Babošinu i Veroljubu Petrončiću.

Najlepše se zahvaljujemo svim medijima koji su već pisali o navedenoj Međunarodnoj kulturno umetničkoj  prezentaciji i onima koji će to nešto kasnije učiniti. Dodatno se zahvaljujemo i elipama televizije: RT RS, TV – INFO i TV – Tesla.

Lepo oblikovane zahvalnice Akademije srpskih nauka i umetnosti bile su uručene svima učesnicima u programu i organizatorima.

Neki od direktih  učesnici u programu bili su:

Slavica Blagojević

Zoran Pavlović

Andrija Radomirović

Nada Aničić Crljenica

Tanja Ajtić

Dušan Ružić

Ljuban Zimonja

Milica Jeftimijević Lilić

Olga Lodika Mančić

Zorica Djakovska

Verica Ilić

Milica Aranđelović

Miloš Marjanović

Desa Dautović

Vanja Kesić

Dragoljub Stanković

Damir Miloš

Valentina Dabić

Anđa G. Šušić

Ljiljana Ćuić

Mile  Jorgić

Svetlana Popović

Milica Odžin

Mile Forgić

Milovan Mićo Petrović

Nevena Milosavljević

Rade Pantelić

Nada Šojić

Dimče Miliševski

Radmila Slišković

Nadica Cvetković

Mirjana Matić

Milosav Vlajić

Slobodan Milojević

Milan Mladenović

Marija Romanova

Dragan Marković

Lea Vojvodić

Vedran Vojvodić