Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Прослава Васкрсења Христовог у Враки и Скадру 2023. године

Празник над празницима, Васкрсење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа и ове 2023. године свечано је и саборно прослављен у цркви Пресвете Тројице у Враки код Скадра, са благословима Његовог блаженства архиепископа тиранског, драчког и цијеле Албаније г. др Анастасија Јанулатоса и Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија Мићовића, у недељу 16. априла 2023. године.

Свету васкршњу литургију саборно су служили свештеници Српске и Албанске православне цркве, протојереј мр Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски и свештеник Иван (Елвис) Попај.

Сабрани вјерни народ и ове године се окупио око своје светиње, где се окупљају вјерници Српске Православне Цркве, не заборављајући своју постојбину и своје свете претке.

После причешћа свих, вјерном народу, пастирском бесједом се обратио протојереј Предраг Шћепановић, на почетку честитајући празник свима уз најрадоснији поздрав неба и земље, између осталог рекавши:”Христос воскресе-

ваистину воскресе, земљу потресе, тугу однесе а радост нам донесе! Бог наш, који је дошао у овај пролазни свијет, понизио се, узео обличје слуге, постао једнак тијелу смирења нашег и постао човјек. И прошао сав пут, голготски пут, показујући да су часови среће у животу крилати, брзо прођу и увијек дође Велики петак и голгота. Он, који је сав љубав и који није могао гледати потомство Адама и Еве како незасита смрт гута једног по једног, дошао и својом смрћу умртвио смрт. И од тада смрт, као крезуби лав риче и виче, али нема снагу да држи човјека.

“Зашто људи и даље умиру ако је Христос васкрсао и побиједио смрт?

Свети Макарије Египатски каже, да не би људи хиљадама година живјели у страстима тјелесним, Бог је дозволио да због пада Адама и Еве прођемо сви  кроз понижење смрти”. Ево дана за којим су чезнули вјекови, и многи пророци и праведници, и ваши славни преци, који су гинули за вјеру православну, за име Исуса Христа и његово славно васкрсење.

Зато, ево радости над радостима, ево празника над празницима, јер сви они наши у гробовима, и очеви и мајке, и браћа и сестре, и кумови и пријатељи, и мили и драги се данас радују, јер смрт није тачка него запета иза које почиње нови живот.

Нека би Господ дао да Васкрсење Христово и васкрсли Господ који стоји на вратима наших срдаца и жели да му их отворимо, јер не жели да пројављује, него жели да вечера са онима који њега воли и који њега љуби.

Овдје, у овој цркви Свете Тројице у Враки, у овом древноме хиљадугодишњем и више од хиљаду година древном граду Скадру са многим богомољама и светињама прослављало се име Божије.

Доносимо вам благослове Митрополита црногорског господона Јоаникија, свештенства, монаштва и вјерног народа из Црне Горе, који су ме замолили да вам пренесем поздраве и жељу за најбоље здравље, за срећу, за лични и породични успјех, да за својим пријатељима и са људима који живи у овој земљи Албанији, живите у слози, миру и љубави.

Благодаримо од срца Архиепископу тиранском и све Албаније господину Анастасију, који нам увијек даје благослов да овдје, за овај Великдан, како ви кажете велики дан, дан над свим данима у којем стају сви дани рода људскога, јер ово је дан свјетлости.

Јер као што дијете из мајчине утробе, из тамне утробе мајчине теже свјетлости, тако наши покојници из својих гробова теже свјетлости васкрсења Христовог.

Зато нека је благословен Господ који је побиједио смрт. 

Један велики писац Милош Црњански је рекао на крају свог капиталног дјела “Сеобе”, да “нема смрти постоје само сеобе”! 

Свети Владика Николај је рекао: 

“кад ја умрем браћо запалите свијећу, 

ал и у смрти мртав бити нећу. 

Не бојим се смрти нити гробне таме,

Христос умре за нас, Христос умре за ме!”

Нека је Господ који је умро на крсту али и васкрсао рано ујутру, и јавио се женама мироносица и јавио се Луки и Клеопи, нека се јавља и вама врачанима, скадранима, и свима који овдје долазите у овај свети благословени храм, да у њему прославимо свијетло и славно васкрсење Христово.

Као што је јаје симбол и квасац новог живота, тако и нека у ваше домове васкрсење Христово обасја да будете срећни, благословени, здрави. Да буду благословени, ваша чељад, ваша поља, ваша стока, ваше ливаде, ваши виногради, и све што радите нека вам буде освијетљено васкрсењем Христовим и његовом незалазном сјетлошћу. 

Нека вас Господ Бог све благослови и да васкрсли Христос у вашим животима унесе најљепше тренутке радости и среће, мира, слоге, љубави, а ја вас још једанпут и много пута поздрављам тријумфалним поздравом остварене наде и радости, Христос васкрсе и поклонимо се његовом тродневном васкрсењу!”

На васкршњој литургији у Врак били су присутни представници српских удружења у Скадру и Албанији, чланови Православног друштва “Свети Јован Владимир” и Удружења Срба и Црногораца “Морача-Розафа”.

Традиционално сусвештана и подијељена јаја, као и васкршњи поклони који су дар Митрополије црногорско-приморске и благослов Митрополита Јоаникија.

Васкршњом литургијом настављена је вишедеценијска традиција и брига Српске Православне Цркве и Митрополије црногорско-приморске, за вјерни народ у Враки и Скадру, који мукотрпно на овим просторима чува свој српски језик, своје наслеђе, традицију и нераскидиву везу са својом славном историјом, показујући свим народима јединство суживота у благословеној земљи Албанији.

мр Александар Вујовић,

професор Богословије Светог Петра Цетињског и

уредник Катихетског програма Радио СветигореПрослава Васкрсења Христовог у Враки и Скадру 2023. године