Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MEĐUNARODNI KONKURS „SUZE KOZARE“ LJUBLJANA I GRADIŠKA 2022 NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Na Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“ pristiglo je 57 radova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Kanade i Slovenije. Od 57 pristiglih prijava 8 je bilo nepotpuno. Tema pjesama za ovaj konkurs bila je Stradanje Srba kozarskih opština Republike Srpske (za autore starije od 18 godina).

Koliko su idalje jake emocije kada se piše i govori o stradanju našeg naroda pod Kozarom, govore skoro sve pristigle pjesme na ovogodišnji konkurs. Poruke, pretvorene u naslove, npr. „Jasenovac vam oprostiti neću“ snažno prkose iz pera pjesnika. Pjesma je tu da se ne zaboravi, da upozori, ali  i da izliječi:

                                      „Pesmo moja, na svemu ti hvala

                                       Celo vreme bila si uz mene

                                       Lečila me gdje god je to moglo

                                       Tekla si mi kroz misli i vene“

Određen broj pjesama nosi lokacijsku oznaku Kozare („Zima na Kozari“, „Suze Kozare“, „Kozara“ itd.). Kozara mjesto zločina, „slavom ovenčana“, „zrači i prkosi“ i na kraju usklik i poziv „Kozarooooo, majko Srbinova, satkana si suzom od olova“.Epiteti i sintagme kamene suze, hladne postelje, pokolj krvnički, tihi koraci najsvjetlije istorije itd. čitaocima pokušavaju dočarati užas koji se dogodio u našoj okolini.

 Žiri u sastavu Igor Mitić, David Tepić, dr.Jovan Jakšić, akademik Drago Borštnar (potpredsjednik žirija) i mr Rajka Golić (predsjednik žirija) sastao se tri puta. Na prvom sastanku odabrali smo 10 radova koji su ušli u uži krug, a na sljedećim sastancima smo se usaglasili oko imena nagrađenih i imena dodatno nagrađenih.Svi radovi imali su traženo tehničko uređenje, a nagrađeni radovi imaju ipoetske vrijednosti, što je na kraju i presudilo u odluci koga nagraditi.

Glavne nagrade (povelje i medalje):

1. „Genocid u Jasenovcu“, Milorad Šarović  (šifra „Magdalena“)

2. „Krvave suze“, Vesna Marković (šifra „001“)

3. „Jasenovac oprostiti neću“, Miloje Veljović (šifra „MB030362“)

Dodatne nagrade (diplome i značke):

1. „Kozara“, Tamara Slavić (šifra „Potkozarje“)

2. „Mali Zejtinlik Sokolac“, Milojka Jelovac  (šifra „Da se ne zaboravi“)

3. „Suze Kozare“, Slobodanka Đukanović (šifra „bosonoga“)

Ovaj literarni konkurs tradicionalno raspisuju JU Narodna biblioteka Gradiška u saradnji sa bibliotekom „Vuk Karadžić“ iz Ljubljane i Udruženjem srpskih književnika Slovenije. Manifestacija dodjele nagrada i priznanja održaće se 24. 06. 2022. godine u Gradišci (naknadno ćemo objaviti tačno mjesto održavanja manifestacije).

mr Rajka Golić, predsjednik žirija