Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ruska operacija u Ukrajini i analiza američkog eksperta zapanjila svet

Američki vojni ekspert analizirao je situaciju u Ukrajini i otkrio zanimljive podatke

On je u svojoj analizi istakao da je nastupanje ruskih snaga u Ukrajini najbrže napredovanje u istoriji i da Ukrajince čeka neizbežan poraz.

Prema njegovim rečia može se očekivati skorija predaja ukrajinskih snaga zbog odsustva hrane, vode i goriva. Takođe, on je ocenio da pred njima stoji izbor između uzeludnog otpora i smrti.

Skot Riter se takođe osvrnuo na taktiku, koju je okarakterisao kao superiornu, ali i odnos ruskih snaga prema kao veoma human.

“Odnos ubijenih Rusa prema Ukrajincima je jedan prema šest, što za Ukrajinu znači totalni poraz. Rusi su pokušali da pregovaraju sa svakim u utvrđenim položajima kako bi miminalizovali civilne žrtve. Oni su iz humanih raloga odlučili da zanemare svoju vojnu nadmoć,“ istakao je Riter.

SAD, Britanija i Kanada obučavale neonaciste

U nedavnom intervjuu s novinarom Džordžom Galovejom, Skot Riter komentarisao je pojavu neonacističkih formacija za koje navodi da su obučavani od strane SAD, Britanije i Kanade.

On je istakao da su zapadne vojne jedinice iz Amerike i Evrope došle u Ukrajinu kako bi formirale ekstremističke grupe koje su potom preuzele vlast i svrgnule legitimno izabranog predsednika.

Uticaj nacističkih grupa u Ukrajini je postao toliko zloćudan da su postali pretnja bivšem predsedniku Porošenku. Porošenko je bio prema njegovim rečima, bio spreman da prizna poseban status Donbasa 2015.

Slična sudbina snašla bi i sadašnjeg predsednika Vladimira  Zelenskog da se nije pridružio ovim grupama i dao im odrešene ruke.

Vojno-industrijski kompleks  krivac

Posle pada Sovjetskog saveza, postojala je opšte razumevanje među političkim liderima da bi ekspanzija NATO alijanse bila nepromišljena provokacija. Kako smo naivni bili da pomislimo da vojno-industrijski kompleks može želi da dozvoli zdravom razumu  da nadvlada – ocenio je Riter.