Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

»AFERA KISEONIKA U SRPSKOJ«

Cenjeni naši, pokušaću prevesti neke osnove iz pojedinih svojih strukovnih priručnika izdanih kod Inštituta prevent iz Ljubljane. Nadam se da će to biti dobra informacija za sve one koji ovih dana slušaju političke izjave u Srpskoj, kako medicinski kiseonik i tehnički (industrijski) po njihovom istih karakteristika.

Bitna (ključna) razlika između medicinskog kiseonika i industrijskog ili kako ga još zovu tehničkog kiseonika je ta, da je medicinski kiseonik u obliku kiseonikovog plina, koji se upotrebljava za održavanje potrebne količine kiseonika u krvi. Međutim, industrijski kiseonik isključivo se upotrebljava po svom sastavu za industrijske potrebe.

Dakle, kiseonik je veoma bitnog značaja za disanje. Naša okolina sadrži   oko 21% kiseonika. Ako u krvi nemamo dovoljno kiseonika, naše telo ne funkcioniše pravilno. Zato taj kiseonik nazivamo »medicinski kiseonik«

SADRŽAJ

1.Pregled i značajne razlike
2. Šta je to medicinski kiseonik
3. Šta je to medicinski kiseonik

Šta je to medicinski kiseonik?

Medicinski kiseonik je kiseonik koji se upotrebljava za lečenje bolesnika. Upotrebljavamo ga za održavanje potrebne količine u krvi. Terapija sa kiseonikom je upotreba kiseonika kao medicinsko lečenje. Dakle, upotrebljavamo ga za lečenje niske koncetracije kiseonika u krvi, toksičnosti (trovanja) ugljen monoksidom, glavobolje itd.

Taj kiseonik je osnova za praktično sve moderne anastezijske postupke, obnavlja napetost u tkivu uz povećanje kiseonika, pomaže za reanimaciju (oživljavanje), pomaže kod kardiovaskularne stabilnosti itd. Mada ostaju uz to i neki od stranskih delovanja. Pored toga visoke koncetracije izazivaju trovanje.

Upotreba kiseonika u industrijskim postupcima:

  1. Veći dio industrije upotrebljava tehnički (industrijski kiseonik) za plinsko varenje, rezanje, čišćenje plamena, regulisanje plamena itd.
  2. Upotreba železa: proizvodnja železnih konstrukcija
  3. Industrija nafre: uplinjavanje uglja, proizvodnja etilnih oksida, propilen oksida, sintetički plin itd.
  4. Staklo i keramika: prerada sistema za gorenje zračnih goriva u sistemima za gorenje oksidnih goriva za visoku uspešnost i smanjenje smesa Nox.
  5. Proizvodnja celuloze i papira: kisik kao krečna kemikalija

Kakva je razlika između medicinskog kiseonika i industrijskog?

Medicinski kiseonik je kiseonik koji se upotrebljava za lečenje bolesnika. Kiseonik se upotrebljava za održavanje zadovoljavajućeg kiseonika u krvi. Tehnički ili industrijski kiseonik se upotrebljava isključivo za industrijske potrebe. Dakle, kao proces sagorevanja ili uplinjavanja.

Pripremio publicista Saša Gajić