Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE 2021 MALO DRUGAČIJE NEGO OBIČNO

Velike međunarodne tradicionalne kulturno umetničke prezentacije »VESELI DANI« zadnjih par godina izvode se u vezi nastale korona pandemije dosta drugačije. To jeste više dana, deo u Ljubljani, a deo u Republici Srpskoj. Inače, nastavićemo to i u matici Srbiji. Navedene prezentacije »VESELI DANI« posećivalo je i više hiljada zainteresovanih, bilo to po dvoranama ili na otvorenom. Svake godine je učestvovalo i više od 15 različitih društava i grupa iz Srbije, Srpske, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Ove godine ta značajna velika prezentacija, njen književni deo izvedena je i u gradu Derventa 20.08.2021. Nastupaće između ostalih i ženska pevačka grupa Kulturno – umjetničkog društva mladih »BOSILJAK« iz Dervente u sastavu: Jelena Nedinić, Antonina Kovačević, Sara Nikolić, Nikolina Kršić, Milena Kovačević, Tamara Nedić, Milica Mrđa i Natalija Kovačević. Dobro nam došli i vi. Organizatori.

САВЕЗ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ И УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА СЛОВЕНИЈЕ, Трг прекоморских бригада 1.

 Организатори су велике годишње, традиционалне међународне културно уметничке презентације ове године у нешто скромнијем броју и то од 27. Јуна до 28. Јуна у Љубљани и у Градишци – Миљевићи 22. Августа 2021

Ове године учествовали су у нашим 12 „ВЕСЕЛИМ ДАНИМА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ“ како друштва тако и групе те појединци.

Наведене дане наступила су различита друштва, песничке групе и појединци из Словеније, Србије, Српске БиХ, Македоније, Хрватске и Немачке. Нека од њих су: КУД „РАДОСТ“ Теслић, СУС „Стеван Синђелић“, КК „ВИХОР“ Дервента, СУС „Косовка Девојка“, СУС „ОБИЛИЋ“, Удружење српских књижевника из Словеније, КУД „Душко Трифуновић“ из Брода, Здружење Европске академије српских наука и уметности и поједина друга (фолклор,драма, песници, певачке групе). Наступали су награђени из три међународна конкурса „ЗЛАТНО ПЕРО“, „СУЗЕ КОЗАРЕ“ и „ПЕСНИКОВА ДУША“. Уз наведено реализован је и десети међународни конкурс за МИСС Балкана и Европске Уније, Љубљана 2020 у којем су такође учествовали из више држава чланови Културно уметничких друштава. Захваљујемо се свим медијима који су промовисали наше културно уметничке презентације, а додатно РТС.РС, ТВ К3, Отаџбина, Корени, Посавске новости.. Наравно, новинарским представницима (дописницима) за градишку регију нека им је на „понос“ што су вероватно за неку своту новаца од Усташког покрета као и задње године игнорисали наше заједничке међународне презентације. Да, истини за вољу, када се спомињу страдања козарчана, жеља им је да се и то уз страдалнике сахрани. Свакако, преварили су се и они, а са њима и поједини политичари које фафоризирају.  Јесу ли од тих новаца управо они куповали становања на различитим локацијама? Остаје огледало истине, да су управо тако са њима доказали своје национално достојанство у сопственим  џеповима. Истини за вољу, да није православне цркве и свештенства који годишње обаве парастос страдалницима, властодржци то или неко бар годишње обележавањеникада не би обавили. Дођу они тада на наведени црквени парастос у вези гласача, а да би које питање поставили властима у Хрватској то их није брига. То, да су хумке страдалника које су пољима Јасеновачког стратишта преоране, злогласна циглана затрпана итд. Дакле, остају нам чињенице у огледалу истине, управо оних што се ударају у прса тврдећи како су „велики“ Срби само тада када долазе нови избори. Оправдано поставимо питања за владу Српске и градоначелнике 5 општина чији су грађани страдали у  Јасеновцу или другим хрватским логорима – Колико школа или улица по тим градовима носи назив „Улица српских жртва Јасеновца“ ? Колико је градиво по школама Српске обухватило тематике о страдањима у Јасеновцу? Колико бар песама о страдањима Срба у Јасеновцу садрже књиге код учења СРПСКОГ језика? Па на крају, драги наши Срби, нека сте нам срећни и здрави у Републици Српској и шире.