Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MEĐU NAJBOLJIMA

Na Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“ pristiglo je 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Tema konkursa bila je stradanje Srba kozarskih opština po svim krajevima Republike Srpske. Tematika pjesama ovog konkursa je sama po sebi teška, sve pristigle pjesme su pune emocija,
nerijetko su pjesnici porodičnim vezama povezani sa događajima o kojima pišu, pa je sve to otežavalo odluku koga nagraditi. Riječi krv, pokolj, mučenje, klanje i njima slične izbijaju u prvi plan mnogih pjesama. Pjesničke slike Kozare kao tamnog vilajeta, ubijanje djece, smrt dječaka koji je živio samo jedan dan i mnoge druge zaustavljaju dah i tjeraju suze na oči.

Žiri u sastavu prof. Snježana Miljković, Biljana Marić i ja, mr Rajka Golić, kao predsjednik istog, sastao se dva puta. Skoro pa jednoglasno došli smo do imena nagrađenih. Svi radovi imali su traženo tehničko uređenje, a nagrađeni radovi imaju i poetske vrijednosti, što je na kraju i presudulo u odluci koga nagraditi. Zaslužne nagrade biće dodijeljene u Brodu na SVEČANOJ AKADEMIJI koja će se održati u subotu 25. jula 2020 god. Akademija će biti prezentacija umjetničkih dostignuća i svih nagrada. Naravno, potrebno je pratiti svežije informacije kriznog štaba, ako bi tadašnja situacija navedene prezentacije dozvaljala.

Glavne nagrade:

  1. „Noć nad Kozarom“, Nenad Simić (šifra VIR 20)
  2. „Tri broja na kalendaru“, Boško Grgić (šifra Kalendar 2020)
  3. „Nezaborav“, Dragana Kragulj (šifra B+)

Dodatne nagrade:

  1. „Rade, brate“, Velimir Pavić (šifra Jedan dan života)
  2. „Oproštaj“, Nikolina Keserović (šifra 3105)
  3. „Kolo nad Kozarom“, Miloš Belić (šifra Rab Božiji Srbinjac)

Organizatori za predsjednik žirija mr Rajka Golić