Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VESELI SRBI U TRIGLAVSKOJ REPUBLICI

Savez srpske dijaspore (njegova društva) i Udruženje srpskih književnika Slovenije organizovalo je i ove godine međunarodnu prezentaciju srpske kulture. Jedanaesti „Veseli dani srpske dijaspore“ održani su od 23. -25. avgusta 2019 godine u Ljubljani.

Već u petak u smještaj hotela Bit center počeli su da pristižu gosti iz više krajeva bivše Jugoslavije i šire. Više od stotinu učesnika ugošteno od strane pomenutih organizatora. Drugi i treći dan ove manifestacije održan je kod pravoslavne crve Ćirila i Metodija. Ni povremena kiša ni ružno vrijeme nisu spriječili Srbe da iskažu svoje nezadovoljstvo svojom pozicijom u Sloveniji. Da, tako su uz kulturni defile kroz Ljubljanu pokazali, da se i srpska deca žele i znaju veseliti uz brojne diskriminacije i veoma slabom sufinanciranje posebno srpske kulture u Sloveniji. No pošto Srbi nisu ni šovinisti, a ni primitivci mirnom, dostojanstvenom šetnjom, svojom muzikom, nošnjom i pjesmom dali su jasnu poruku „u ovoj zemlji postojimo i mi“…

Isprepletale su se narodne nošnje na lepim devojkama i mladićima, koje su izazvale i dodatno sa svojim nastupima brojne gledaoce iz cele Ljubljane. Malo ali efikasno ozvučenje uz pesme i igre brzo je okupljalo znatiželjne goste, koji su se divili srpskim kulturnim nastupima.

Uz Srbe iz Ljubljane su se veselili prijatelji iz Bujanovca, Broda, Slatine, Rijeke, Dervente, Gradiške, Laktaša, Nemačke, Austrije, Slovenije…

Simpatična voditeljica Danijela Brajić, započeo je program zahvalom sponzorima druženja a potom pozdravila sve prisutne, te pozvala predsjednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, Socijalne stranke Srba Slovenije i USKS i najvećeg lidera Srba u Sloveniji Sašu Gajića da se obrati prisutnima sa podpresednikom Igorom Mitićem i generalnim sekretarom Davidom Tepićem. Mitić i Tepić su dodatno govorili o činjenicama i diskriminaciji do srpske populacije u Sloveniji, kao najvećoj (212.000) još nepriznatoj nacionalnoj zajednici.

Gospodin Saša Gajić je svima poželio dobrodošlicu a potom je u svom izlaganju objasnio nezavidan položaj Srba u Sloveniji. Obratio se i prisutnim vernicima te ih informisao, da je u imenu SSDS već bliže 3 meseca poslao molbu SPC Ljubljana, koordinatoru svešteniku Aleksandru Obradoviću, zamolivši da nam ustupe jednu od dvorana Pastoralnog doma. Gajić je izjavio – ne da nisu dobili dvorane, nego nisu dobili ni odgovor na svoju molbu. Poznato je svima, da navedene dvorane drugi redovno dobijaju. Činjenično, navedeni ljubljanski sveštenik Aleksandar Obradović, nije omogućio u subotu 24. avgusta, da bi naši gosti (deca) iz Bujanovca, Broda i Slatine po potrebi posetili sanitarije pastoralnog doma, kojega su zaključali, znajući da se ova tradicionalna kulturna prezentacija održava u dvorištu crkve već godinama. Tako je sa tim deci onemogućio i vode da se napiju na ovom toplom vremenu. Još više škode su napravili informišući vernike, da crkva ne dozvalja održavanje navedene prezentacije. Istini za volju, crkveno dvorište nije vlasništvo crkve. Dakle, tako nam nešto i nije mogao zabraniti, pošto smo za sve potrebe dozvole, već se dosta pre pobrinuli, i naravno uplatili ono što je bilo potrebno. Gajić je u govoru izjavio, da se ovo nikada nebi nadao, a posebno ne od glavnog svešteničkog i crkvenog koordinatora gospodina Aleksandra Obradovića. Smatrajući sa takvim postupcima, da on nikako nije primeran da predvodi vernike u jednom od velikih gradova kao što je Ljubljana, pre bi odgovarao nekim selima gde se takve kulturne prezentacije ne izvode. Mi na našim prezentacijama se pre pobrinemo, da za one koji poste ima posnih porcija. Sveštenik Obradović je pokušao i u samoj crkvi štetiti njenom ugledu, te kroz neke neosnovane izjave ubeđivati vernike, da nebi prisustvovali našoj tradicionalnoj kulturnoj prezentaciji. Pokušao je i pokušava vršiti razdor između pravoslavnih
vernika, a tim nije ni svestan, da tako pokazuje svoj lični identitet »dostojanstva, ponosa i poštenja«.

Nakon Gajićevog govora, voditeljka je pozvala sve tri misice Dajanu Šikanić, Anđelu Tomić i Jovanu Nakić, koje su pročitale iz Sašine knjige po dve pesme, te tako pomogle oko promocije nove pesničke zbirke »KLJUČ LJUBAVI« Saše Gajića, ujedno je pozvala i magistricu srpske književnosti Rajku Golić koja je svojim rečima stručno predstavila pesničku zbirku, te pročitala jednu od recenzija od Bore Đorđevića (ČORBE). Na kraju je objasnila da prodaja te knjige u sklopu humanitarnog sektora SSDS »ZA SITNICU OSMEH NA LICU« ceo novac ide za kupovinu paketića za nezbrinutu decu u Srpskoj.

Folklorni nastup su izveli članovi KUD-a „Vrelo“ iz Bujanovca, KUD »Duško Trifunović iz Broda, a potom su svoje koreografije uz pesmu izveli SKD Prosvjeta pododbor Slatina.

Svoje knjige uz pojedine pesme predstavili su: Zorka Čordašević iz Nemačke, Mile Kostić Dubnica iz Bujanovca, Milan Deronjić iz Doboja, Ana Stošić Mitić iz Bujanovca, Simić Nenad iz Dervente, Radenko Torbica iz Laktaša.. Nagrade i specijalna priznanja podelio je predsednik Saša Gajić i čestitao. Zlatne plakete uručene su: KD »VRELO« iz Bujanovca, SKK »VIHOR« iz Dervente, SKD »PROSVJETA« iz Slatine i KUD »Duško Trifunović iz Broda. Zlatna značka i diploma je uručena pesnikinji Zorki Čordašević iz Nemačke.

Nastavljen je program voditeljka – meni je ujedno pripala dužnost i čast, da vodim ove godine najlepši deo godišnje prezentacije 11 »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« za MISS kulturnih društava Balkana i EU. Dragi naši, to nije mala stvar kada se ide za izbor najlepše od najlepših. Naravno, žiri je radio profesionalno i odgovorno uz pravilnik organizatora i same kriterije.

Deveti međunarodni natječaj za MISS kulturnih društava Balkana i EU Ljubljana 2019

Strukovni žiri je žiri za tradicionalni izbor MISS kulturnih društava Balkana i EU zasedao dana 25.04.2019 i dodatne konsultacije bile su 15-oga avgusta. Kao što smo obavestili da je od 79 prijava (devet nepotpunih) iz 8 država i izdvojio iz užega izbora 3 najlepše Anđela Deronjić, Anđelu Tomić i Dajanu Šikanić Tekst i slike misica na elektronskom mediju Srpska dijaspora www.srpska-dijaspora.org otvoralo je 43.327 osoba.

Lajkova uz elektronske podrške najviše je dobila Anđela Tomić 917, Anđela Deronjić 728, Dajana Šikanjić 643 i Jovana Nakić 337. Imaju činjenično u vezi subjektivnih i objektivnih razloga iz izbora odstupila Anđela Deronjić, a po pravilniku organizatora za dopunu uvrštena je kandidatka Jovana Nakić.

Tako možemo potvrditi, da su sve kandidatke bile lepe, ali tu su istini za volju prevladavale male nijanse. Zahvaljujemo i svim osobama koji su dodatno putem fs ili elektronsko lajkovali, odnosno podržali ovogodišnju realizaciju MISS KD EU i Balkana. Zahvaljujemo svima kandidatkinjama, a  izboru najlepših od najlepših iskreno čestitamo i želimo puno sreće.

Dragi naši, verovatno očekujete, da sada rečem koja će biti najlepša od izabranih i nositi zvanje MISS KD EU i Balkana, pa polako… za drugu pratilju potvrđena je lepa Jovana Nakić iz R. Srbije, živi u selu Rakovac, opština Bujanovac. Stara je 15 godina pohađa srednju medicinsku školu. Bavi se folklorom od malena, a takođe i trenira rukomet 4 godine. Njen hobi je gluma i član je bujanovačkog amaterskog pozorišta. Kao mala je pohađala kurs za manekene i fotomodele, nagradimo je zaslužnim i burnim aplauzom.

Moraćemo dalje, za prvu pratilju MISS KD EU i Balkana potvrđena je lepa Dajana Šikanić iz R. Srpske, rođena je 11.7.2001. godine u Banjaluci. Osnovnu školu „Novak Pivašević“ u Dubravi Staroj završila je sa diplomom vukovca. 2016. godine upisala je Medicinsku školu u Banjaluci. Ima namjeru da studira Stomatološki fakultet.

Tokom osnovnog školovanja bila je osam godina član folklorne sekcije „Ukrina“ koja sarađuje sa KUD-om „Miloš Dujić- Mišo“ iz Čelinca. Iako više nije član folklora učestvuje u drugim aktivnostima, a jedna od značajnijih je manifestacija „Stazama Petra Kočića“.

U slobodno vrijeme voli da se druži i zabavlja. Bavi se i profesionalnim šminkanjem. Dajana je mlada srednjoškolka koja se raduje životu i predano radi da ga učini što kvalitetnijim.

Nagradimo je zaslužnim i burnim aplauzom.

I za ovogodišnji MISS KD EU i Balkana potvrđujem sebe. Ha..ha.. malo šale.. verovatno se nebi složila najlepša od najlepših. Dakle, najlepša od najlepših koja će nositi titulu MISS KD EU i Balkanaje je lepotica Anđela Tomić iz R. Srbije. Andjela Tomic, stara 16 godina, dolazi nam iz Bujanovca. Pohađa srednju tehnicku skolu smer drumski saobracaj,do osmog razreda je isla i u muzicku školi koja je trajala 6 godina. Bila je izabrana u Požarevcu za MISS, a prošle godine i za MISS stilskog posela. Aktivno je uključena u folklor.

Nadamo se da nećete štediti zaslužni aplauz, nagradimo je sa njim.

Dragi naši, iskrene čestitke nagrađenim još jednom i hvala. Puno sreće žele Vam i organizatori, jedne pre svega uspešne i ozbiljne krovne organizacuije Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja Srpskih književnika Slovenije. Živeli!

U nastavku našeg večerašnjeg druženja pogledajmo šta su nam to pripremili naši prijatelji iz benda Drago Ninić uz vesela srca.

Hvala svima.. veselimo se i večeras, a nadamo se da će i srpski sveštenici od SPC Ljubljana prestati uveličavati neke nove opcije saveza i da će dokazati činjenicama, da su za svaku crkvu vernici osnova za opstoj vere. Hvala još jednom i vidimo se do godine. Našim estradnim umetnicima prepuštamo njihov deo.

Propratio uz slike Vedran Vojvodić

ВЕСЕЛИ СРБИ У ТРИГЛАВСКОЈ РЕПУБЛИЦИ

Савез српске дијаспоре (његова друштва) и Удружење српских књижевника Словеније организовало је и ове године међународну презентацију српске културе. Једанаести „Весели дани српске дијаспоре“ одржани су од 23. -25. августа 2019 године у Љубљани.

Већ у петак у смјештај хотела Бит центер почели су да пристижу гости из више крајева бивше Југославије и шире. Више од стотину учесника угоштено од стране поменутих организатора. Други и трећи дан ове манифестације одржан је код православне црве Ћирила и Методија. Ни повремена киша ни ружно вријеме нису спријечили Србе да искажу своје незадовољство својом позицијом у Словенији. Да, тако су уз културни дефиле кроз Љубљану показали, да се и српска деца желе и знају веселити уз бројне дискриминације и веома слабом суфинанцирање посебно српске културе у Словенији. Но пошто Срби нису ни шовинисти, а ни примитивци мирном, достојанственом шетњом, својом музиком, ношњом и пјесмом дали су јасну поруку „у овој земљи постојимо и ми“…

Испреплетале су се народне ношње на лепим девојкама и младићима, које су изазвале и додатно са својим наступима бројне гледаоце из целе Љубљане. Мало али ефикасно озвучење уз песме и игре брзо је окупљало знатижељне госте, који су се дивили српским културним наступима.

Уз Србе из Љубљане су се веселили пријатељи из Бујановца, Брода, Слатине, Ријеке, Дервенте, Градишке, Лакташа, Немачке, Аустрије, Словеније…

Симпатична водитељица Данијела Брајић, започео је програм захвалом спонзорима дружења а потом поздравила све присутне, те позвала предсједника Савеза српске дијаспоре Словеније, Социјалне странке Срба Словеније и УСКС и највећег лидера Срба у Словенији Сашу Гајића да се обрати присутнима са подпреседником Игором Митићем и генералним секретаром Давидом Тепићем. Митић и Тепић су додатно говорили о чињеницама и дискриминацији до српске популације у Словенији, као највећој (212.000) још непризнатој националној заједници.

Господин Саша Гајић је свима пожелио добродошлицу а потом је у свом излагању објаснио незавидан положај Срба у Словенији. Обратио се и присутним верницима те их информисао, да је у имену ССДС већ ближе 3 месеца послао молбу СПЦ Љубљана, координатору свештенику Александру Обрадовићу, замоливши да нам уступе једну од дворана Пасторалног дома. Гајић је изјавио – не да нису добили дворане, него нису добили ни одговор на своју молбу. Познато је свима, да наведене дворане други редовно добијају. Чињенично, наведени љубљански свештеник Александар Обрадовић, није омогућио у суботу 24. августа, да би наши гости (деца) из Бујановца, Брода и Слатине по потреби посетили санитарије пасторалног дома, којега су закључали, знајући да се ова традиционална културна презентација одржава у дворишту цркве већ годинама. Тако је са тим деци онемогућио и воде да се напију на овом топлом времену. Још више шкоде су направили информишући вернике, да црква не дозваља одржавање наведене презентације. Истини за вољу, црквено двориште није власништво цркве. Дакле, тако нам нешто и није могао забранити, пошто смо за све потребе дозволе, већ се доста пре побринули, и наравно уплатили оно што је било потребно. Гајић је у говору изјавио, да се ово никада неби надао, а посебно не од главног свештеничког и црквеног координатора господина Александра Обрадовића. Сматрајући са таквим поступцима, да он никако није примеран да предводи вернике у једном од великих градова као што је Љубљана, пре би одговарао неким селима где се такве културне презентације не изводе. Ми на нашим презентацијама се пре побринемо, да за оне који посте има посних порција. Свештеник Обрадовић је покушао и у самој цркви штетити њеном угледу, те кроз неке неосноване изјаве убеђивати вернике, да неби присуствовали нашој традиционалној културној презентацији. Покушао је и покушава вршити раздор између православних верника, а тим није ни свестан, да тако показује свој лични идентитет »достојанства, поноса и поштења«.

Након Гајићевог говора, водитељка је позвала све три мисице Дајану Шиканић, Анђелу Томић и Јовану Накић, које су прочитале из Сашине књиге по две песме, те тако помогле око промоције нове песничке збирке »КЉУЧ ЉУБАВИ« Саше Гајића, уједно је позвала и магистрицу српске књижевности Рајку Голић која је својим речима стручно представила песничку збирку, те прочитала једну од рецензија од Боре Ђорђевића (ЧОРБЕ). На крају је објаснила да продаја те књиге у склопу хуманитарног сектора ССДС »ЗА СИТНИЦУ ОСМЕХ НА ЛИЦУ« цео новац иде за куповину пакетића за незбринуту децу у Српској.

Фолклорни наступ су извели чланови КУД-а „Врело“ из Бујановца, КУД »Душко Трифуновић из Брода, а потом су своје кореографије уз песму извели СКД Просвјета пододбор Слатина.

Своје књиге уз поједине песме представили су: Зорка Чордашевић из Немачке, Миле Костић Дубница из Бујановца, Милан Дероњић из Добоја, Ана Стошић Митић из Бујановца, Симић Ненад из Дервенте, Раденко Торбица из Лакташа.. Награде и специјална признања поделио је председник Саша Гајић и честитао. Златне плакете уручене су: КД »ВРЕЛО« из Бујановца, СКК »ВИХОР« из Дервенте, СКД »ПРОСВЈЕТА« из Слатине и КУД »Душко Трифуновић из Брода. Златна значка и диплома је уручена песникињи Зорки Чордашевић из Немачке.

Настављен је програм водитељка – мени је уједно припала дужност и част, да водим ове године најлепши део годишње презентације 11 »ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ« за МИСС културних друштава Балкана и ЕУ. Драги наши, то није мала ствар када се иде за избор најлепше од најлепших. Наравно, жири је радио професионално и одговорно уз правилник организатора и саме критерије.

Девети међународни натјечај за МИСС културних друштава Балкана и ЕУ Љубљана 2019

Струковни жири је жири за традиционални избор МИСС културних друштава Балкана и ЕУ заседао дана 25.04.2019 и додатне консултације биле су 15-ога августа. Као што смо обавестили да је од 79 пријава (девет непотпуних) из 8 држава и издвојио из ужега избора 3 најлепше Анђела Дероњић, Анђелу Томић и Дајану Шиканић Текст и слике мисица на електронском медију Српска дијаспора www.српска-дијаспора.орг отворало је 43.327 особа.

Лајкова уз електронске подршке највише је добила Анђела Томић 917, Анђела Дероњић 728, Дајана Шикањић 643 и Јована Накић 337. Имају чињенично у вези субјективних и објективних разлога из избора одступила Анђела Дероњић, а по правилнику организатора за допуну уврштена је кандидатка Јована Накић.

Тако можемо потврдити, да су све кандидатке биле лепе, али ту су истини за вољу превладавале мале нијансе. Захваљујемо и свим особама који су додатно путем фс или електронско лајковали, односно подржали овогодишњу реализацију МИСС КД ЕУ и Балкана. Захваљујемо свима кандидаткињама, а  избору најлепших од најлепших искрено честитамо и желимо пуно среће.

Драги наши, вероватно очекујете, да сада речем која ће бити најлепша од изабраних и носити звање МИСС КД ЕУ и Балкана, па полако… за другу пратиљу потврђена је лепа Јована Накић из Р. Србије, живи у селу Раковац, општина Бујановац. Стара је 15 година похађа средњу медицинску школу. Бави се фолклором од малена, а такође и тренира рукомет 4 године. Њен хоби је глума и члан је бујановачког аматерског позоришта. Као мала је похађала курс за манекене и фотомоделе, наградимо је заслужним и бурним аплаузом.

Мораћемо даље, за прву пратиљу МИСС КД ЕУ и Балкана потврђена је лепа Дајана Шиканић из Р. Српске, рођена је 11.7.2001. године у Бањалуци. Основну школу „Новак Пивашевић“ у Дубрави Старој завршила је са дипломом вуковца. 2016. године уписала је Медицинску школу у Бањалуци. Има намјеру да студира Стоматолошки факултет.

Током основног школовања била је осам година члан фолклорне секције „Укрина“ која сарађује са КУД-ом „Милош Дујић- Мишо“ из Челинца. Иако више није члан фолклора учествује у другим активностима, а једна од значајнијих је манифестација „Стазама Петра Кочића“.

У слободно вријеме воли да се дружи и забавља. Бави се и професионалним шминкањем. Дајана је млада средњошколка која се радује животу и предано ради да га учини што квалитетнијим.

Наградимо је заслужним и бурним аплаузом.

И за овогодишњи МИСС КД ЕУ и Балкана потврђујем себе. Ха..ха.. мало шале.. вероватно се неби сложила најлепша од најлепших. Дакле, најлепша од најлепших која ће носити титулу МИСС КД ЕУ и Балканаје је лепотица Анђела Томић из Р. Србије. Андјела Томиц, стара 16 година, долази нам из Бујановца. Похађа средњу техницку сколу смер друмски саобрацај,до осмог разреда је исла и у музицку школи која је трајала 6 година. Била је изабрана у Пожаревцу за МИСС, а прошле године и за МИСС стилског посела. Активно је укључена у фолклор.

Надамо се да нећете штедити заслужни аплауз, наградимо је са њим.

Драги наши, искрене честитке награђеним још једном и хвала. Пуно среће желе Вам и организатори, једне пре свега успешне и озбиљне кровне организацуије Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења Српских књижевника Словеније. Живели!

У наставку нашег вечерашњег дружења погледајмо шта су нам то припремили наши пријатељи из бенда Драго Нинић уз весела срца.

Хвала свима.. веселимо се и вечерас, а надамо се да ће и српски свештеници од СПЦ Љубљана престати увеличавати неке нове опције савеза и да ће доказати чињеницама, да су за сваку цркву верници основа за опстој вере. Хвала још једном и видимо се до године. Нашим естрадним уметницима препуштамо њихов део.

Пропратио уз слике Ведран Војводић