Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

IZBOR “MISS FOLKLORA SRPSKE DIJASPORE EVROPSKE UNIJE” LJUBLJANA 2015

Najlepši deo ove manifestacije izbor za MISS srpskog folklora EU. Za III. međunarodni konkurs za izbor MISS srpskog folklora EU prijavilo se 97 kandidatkinja iz 9 država, ali žiri sa predsednicom gospođom Violetom Božović morao je izabrati samo tri lepotice i to: druga pratilja Jelena Jeca Jančić, prva pratilja Tamara Aleksić, a kao MISS folklora proglašena je Jana Radujković iz Republike Srpske – Prnjavora.

Tako da je žiri u sastavu – Igor Mitić, Svetlana Vojvodić i Violeta Božović su jednoglasno doneli odluku koja je potvrđena i na samoj dodeli priznanja, oduševljenjem i odobravanjem prisutnih.
Od prijavljenih kandidatkinja, deset je ušlo u najuži izbor, od čega je žiri jednoglasno izabrao tri najlepše kandidatkinje. Na završnoj svečanosti održanoj 30.08.2015, koja se prezentovala u sklopu tradicionalne kulturno umetničke prezentacije »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije« ispred pravoslavne crkve Ćirila i Metoda u Ljubljani, upriličen je dostojanstveni program koji je ostavio utisak na prisutne. Kulturno umetnička društva su izvodila tradicionalne igre, pevačke grupe, a nastupili su i pesnici ovogodišnji dobitnici Zlatnog pera, a program je započeo sa izvedbom Miroslava Matića iz Loznice uz slogan »Onde gde se čuju gusle i crkvena zvona ućute«. Posle završetka zvaničnog programa nastupio je Bend »Vesela srca« uz vodstvo Mladena Ćosića iz Jesenica, koji je izvedbom velikih hitova narodne muzike napravio program za pamćenje.

Predsednik žirija za izbor MIS SRPSKOG FOLKLORA književnica Violeta Božović
je istakla da je lepota udružena sa mladošću i skromnošću naših prelepih devojaka poput sunca koje obasjava svet.
Po duhovnoj lepoti sve tri kandidatkinje su zaslužile prvo mesto, a po fizičkim odlikama, za ovaj izbor su odlučivale nijanse.

Posebnu pažnju ovom izboru najlepše devojke srpskog folklora je medijski propratilo dosta medijskih kuća u čemu je po profesionalizmu prednjačila BN televizija iz Republike Srpske.