Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ljubljanske pesničke dane propratilo veselje uz gusle i muziku uživo

 

Pripremio: Vedran Vojvodić

U Ljubljani 5. i 6. juna 2015 godine. Udruženje srpskih književnika Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije uz muziku i pesmu održali su treću međunarodnu pesničku prezentaciju »Ljubljanski pesnički dani«. Suorganizatori ove značajne godišnje prezentacije bilo je i Savez srpske dijaspore Slovenije (krovna organizacija Srba Slovenije), koji su organizovali između ostaloga i učešće jednih od poznatijih pesnika iz Republike Srpske i Srbije. Pesnike i druge cenjene goste iz Srpske ljubazno je dočekalo vodstvo sa predsednikom g. Sašom Gajićem, koji ih je nakon toga pozdravio u imenu Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja srpskih književnika Slovenije, kao i svom ličnom imenu, te im zaželeo ugodno raspoloženje. Gajić je ujedno upoznao sve goste o najvećoj dugogodišnjoj diskriminaciji do srpske nacije u evropskoj Sloveniji. Posle čega je pesnikinja Slađana Đorđević predstavila i svoju novu zbirku pesama.
Same prezentacije izvedene su u velikoj dvorani zgrade Vojkova ulica 1 i Linhartovoj cesti 13 u Ljubljani, naselje Bežigrad. Kroz navedeno vreme učestvovalo je više pesnika iz različitih zemalja, Srbije, Srpske BiH, Hrvatske, Crne Gore i naravno Slovenije. Posebnu pažnju gostima privuklo je između ostalog i nastupanje poznatijih pesnika iz Srpske, koji su uz poeziju i aforizme dodatno obogatili i (hipotetično) dali i pečat ovoj godišnjoj književnoj prezentaciji.
Svakako, navedeno potvrđuju činjenice, da su česti aplauzi kao nagrade prolamali punu dvoranu. Poznata pesnikinja Violeta Božović, inače predsednica Udruženja književnika R. Srpske i Dijaspore bila je sprečena da dođe, ali je poslala svoje tri pesme koje su bile prezentovane i zaslužile veliki aplauz. O navedenoj pesnikinji rekao je nekoliko reči i g. Saša Gajić. Posebna stručna komisija je ovoj poznatoj pesnikinji dodelila zaslužnu najvredniju povelju uspešnosti, koja će biti u prilici i uručena.
Dakle, između ostalih nastupili su: Miletić Miloš, Marić Dijana, Peulić Danijela, Slađana Đorđević, Petar Stojanović, Borivoje Manojlović, Grumić Zoran, Vuković Zoran, Đurđević Mišo, Vujić Živko i Đurđević Gorica, a na kraju je veliki guslar g. Miroslav Lazarević odsvirao i zapevao na gusle nekoliko lepih ratnih pesama, a na frulu i kolce. Mladom perspektivnom klavijaturisti u pevačko muzičkom delu g. Goranu Pejiću (iz muzičkog sektora srpske dijaspore) koje brižno uči vođa g. Zoran Jevgenijević, uspelo je razveseliti goste do sitnih sati, kao i sviranju kola oduševiti prisutne ovog veselog pesničkog skupa. Vođa folklora g. Budimir Novarlić predstavio je folklor »Stevana Sinđelića« iz Ljubljane koji je u programu i nastupio.
Na kraju su svi učesnici primili veoma lepo oblikovane zahvalnice, koje je uručio predsednik USKS Saša Gajić. Naravno, pesnici uz između ostaloga koristili zadnji dan, te posetili i jedinu registrovanu srpsku biblioteku u Ljubljani »VUK KARADŽIĆ«, gde im je dobrodošlicu zaželeo upravnik biblioteke g. Saša Gajić, predstavivši biblioteku. Pesnici nisu zaboravili da daruju svoje intelektualne književne radove, a kasnije uz razgovor i piće dogovarali se i o budućoj saradnji.