Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U LJUBLJANI RAZIGRANO, VESELO I ZADOVOLJNO PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA »PETROVDAN«

Proslavili svoju krsnu slavu »PETROVDAN« uz obeležavanje kulturnih prezentacija po dvoranama Društvenog doma Linhartova cesta 13 u Ljubljani – Bežigrad  12.07.2014. Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje srpskih književnika Slovenije.
Koliko drugi cene ova dva značajna srpska subjekta u Sloveniji dovoljno govori na hiljade primljenih čestitki, kojima zaista nije potreban komentar.
Obeležavanje krsne slave Svetog apostola Petra i Pavla »PETROVDANA« od 12-13.07.2014. u prostorijama srpske biblioteke »VUK KARADŽIĆ« u Ljubljani uz značajne goste redali su se članovi i prijatelji Saveza i USKS. Na slavu su bili pozvani i veoma dragi gosti iz Prnjavora – Srpske, Aleksandar Bokur i Nikola Nježić, osnivači i treneri košarkaškog kluba OKK BULLDOGS. Tu su bila i dva mlada muzičara iz Prnjavora, Slobodan Grumić i Stefan Bajić, koji su svojom muziko uveseljavali sve prisutne do kasnih sati. Krsnu slavu je organizovalo uže vodstvo uz pomoć saradnika, vodio je g. Milorad Savić, a krsni kolač koji je umetnički pripremila njegova gospođa Ruža Savić, nakon čitanja lomio je kum Nedeljko Trivunović, univ. dipl. ing. sa drugim članovima. Službeni prostor Saveza srpske dijaspore i Udruženja srpskih književnika osveštao je srpski sveštenik gospodin Aleksandar Obradović, inače veoma cenjen od vernika. Tradicionalnu versku molitvu Oče naš očitao je najmlađi simpatizer našeg Saveza David Vojvodić. Pre toga uvodnu dobrodošlicu iskazao je predsednik Saveza i književnog udruženja g. Saša Gajić, koji je dodatno pozdravio i veoma dragog gosta i počasnog člana Dijaspore ratnog generala u penziji g. Milana Aksentijevića.
Uz različita pića i brojne dobrote, kojima nisu falile ni ukusne torte, nazdravljalo se i sa veoma starom srpskom šljivovicom starijom i više od (25) dvadeset i pet godina, a čuvanom upravo za takve posebne događaje. Vredne domaćice su spremile i različite ukusne kolače i torte. Naveče, predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije koji je u kraćem govoru uz dodatni pozdrav mladima objasnio značaj poezije za istoriju i održavanje kulture te srpskog jezika koji u Sloveniji izumire.

Poštovane dame i gospodo, pomaže Bog ! Lep pozdrav svima zajedno.

Neobično sam radostan što mi se ukazala prilika i čast da Vas okupljene srdačno pozdravim na ovoj skromnoj i veseloj kulturnoj prezentaciji Dodatno pozdravljam:

Kuma Saveza srpske dijaspore Slovenije g. Nedeljka Trivunović, srpsku ratnog generala i počasnog člana u penziji Milana Aksentijevića, pozdravljam naše prijatelje rukovodioce jednog od uspešnijih u Srpskoj – Košarkaškog omladinskog kluba »PRNJAVOR« g. Bokur Aleksandra i g. Nježić Nikolu, sa kojima naš savez uspešno sarađuje, pozdravljam muzičare muzičke grupe »VESELI KRAJIŠNICI« takođe iz Srpske iz Prnjavora,
dalje, predstavnike naše srtpske dijaspore, a ne one koji su izabrali sami sebe i kao takvi pokušavaju soliti pamet drugima. Pozdravljam predstavnike društava Saveza srpske dijaspore Slovenije: »DESANKA Maksimović«, »OBILIĆ«, »STEVAN SINĐELIĆ«, USKS, »Kosovka devojka«, SUS »Crni Đorđe«, Društvo Srpska kulturna zajednica, SUS »REDSTAR«, »KD Mladi svet« , KUD »SRETENJE« dakle, pozdravljam još jednom sve zajedno. Cenjeni naši gosti, danas je krsna slava naše Dijaspore »PETROVDAN« zato unesite radost, ljubav i mir u svoje domove! Mir u srcu, mir u duši, mir u kući.

Neka Vam domovi obasjaju Božjom svetlošću! Veselite se i srcem punim radosti dočekujući svoje goste, rodbinu i prijatelje.
Ugodno raspoloženje i srećni nam bili, zdravi i uspešni, kako sada tako i u svakom novom danu što nam daje obećanje, bar da mislimo na lepu budućnost. HVALA!

Posle su odjekivali različiti muzički zvuci i stare izvorne pesme, koje su već počele da odlaze u zaborav. Zadnja izvedena prezentacija bila je propraćena lepim izborom pesama, koje jedino muzičari poseduje u svom bogatom muzičkom asortimanu. Naravno učesnicima su podeljene zaslužne i veoma lepo oblikovane posebne Zahvalnice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA