Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

»ŠIRI MI SE MOJE KOLO MALO«

U Beogradu, 11. maja 2013. godine, pod pokroviteljstvom KUD-a KRAJINA, održan je i četvrti Festival folklora Srba sa zapadne strane Drine, pod nazivom “ŠIRI MI SE MOJE KOLO MALO”. Prije početka festivala, kao i prethodnih godina, održan je defile učesnika, i to od biblioteke grada Beograda prema Trgu republike, ulicom Kneza Mihajla. Prolaznici su bili oduševljeni vidjevši razne narodne nošnje, kao i pjesmama učesnika, različitim igrama i običajima. Bila je to velika i vesela povorka srpske kulture i tradicije.

Festival je održan u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” sa početkom u 17 časova. Veliki večernji koncert različitih ansambala, takođe je oduševio prepunu dvoranu. Predstavila su se mnoga društva iz različitih zemalja, među kojima je i naše udruženje SAVEZ SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE sa KUD “Stevan Sinđelić” – Ljubljana. Isprepletale su se različite pjesme, narodne nošnje, igre i kola.

Prisutni su mogli vidjeti bogatstvo igre i pjesme srpskog folklora. Dakle, ova kulturna srpska prezentacija obuhvata značajnije segmente kulture nego što su to samo pojedine folklorne igre. Ona sadrži bogate srpske tradicije i istorijske običaje još od turske vladavine, kao i segmente drame, muzike, jezika, poezije, pjesme, igre i vjere.

Domaćini su i ove godine pokazali svoje gostoprimstvo i dobru volju. Iskrene čestitke svima, a posebno ljubaznim organizatorina.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *