Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NEPRIJATELJI NA KOSMETU UBIJAJU SRBE

Ubijen Srbin, narod u panici

Piše: Sandra Miletić

ORAHOVAC – Aleksandar Putnik iz Velike Hoče ubijen je u noći između subote i nedjelje, a njegov sin Dobrica je teško ranjen dok su izlazili iz restorana “Burimi” u mjestu Zrze nedaleko od Orahovca, javile su agencije.
Pedesetjednogodišnji Aleksandar umro je u bolnici u Prizrenu od posljedica ranjavanja i njegovo tijelo juče je prevezeno na obdukciju u Prištinu.
Njegov 23-godišnji sin Dobrica nije životno ugrožen, iako ima više rana.
– Dobrici su povređeni ruka i stomak i izgubio je dosta krvi – izjavio je predsjednik opštine Orahovac Marijan Šarić i dodao da mladić ima sačme po čitavom tijelu, ali da je van životne opasnosti.
Napadači su najprije pogodili Aleksandra, a dok je pokušavao da pomogne ocu Dobrica je pogođen iz lovačke puške.
Predstavnici kosovske policije, koji su obavili uviđaj, saopštili su da im nije poznat motiv ubistva, koje je ionako dramatičnu situaciju na Kosovu dovelo da usijanja.
– Na Aleksandra i Dobricu Putnika, u neposrednoj blizini restorana u kojem su prethodno boravili, pucao je za sada nepoznati napadač. Policija je pretresla nekoliko objekata u potrazi za počiniocem ubistva – rekao je regionalni portparol kosovske policije Hazir Beriša.
Srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju saopštilo je da je na njih pucao nepoznati Albanac.
– Na Aleksandra Putnika pucao je za sada neidentifikovani Albanac u restoranu, posle čega je njegov sin, na koga je pucano iz lovačke puške i koji je pogođen u ruku i rame, pokušao da pobegne prema svom automobilu. Dobrica Putnik, iako ranjen, uspeo je da se udalji sa mesta pucnjave nekih 500 metara gde je pronađen i prevezen u prizrensku bolnicu – navodi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju koje je zatražilo da istragu, zbog nepovjerenja srpske zajednice u kosovsku policiju, preuzme EULEX policija i da, zbog lične bezbjednosti, ranjeni Dobrica bude prebačen iz prizrenske u bolnicu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.
Predsjednik opštine Orahovac Marijan Šarić rekao je da Srbi u tom dijelu Kosova i Metohije već 12 godina žive u strahu.
– Ovo je još jedan u nizu incidenata i napada koji nam jasno stavljaju do znanja da nismo zaštićeni – istakao je Šarić.
I Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je podsjetilo da je ministar Goran Bogdanović više puta od početka izbijanja krize na sjeveru Kosmeta upozoravao EULEX i KFOR na incidente i napade na Srbe južno od Ibra.
– Nijedan od tih napada nije rasvetljen, niti su počinioci pronađeni i kažnjeni – navodi Ministarstvo.
Ovo je najteži napad na Srbe od izbijanja posljednje krize na sjeveru Kosova. Prošle sedmice na goloruke Srbe na administrativnom prelazu Jarinje pucali su vojnici KFOR-a.
Čelnici srpskih opština sa sjevera Kosova zatražili su juče da se formira nezavisna komisija pod pokroviteljstvom UN koja bi ispitala događaje od 27. septembra sa prelaza Jarinje kada je ranjeno sedmoro Srba.
Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da treba da se istraži, prije svega, ko je izdao nalog da se upotrijebi bojeva municija i ko je pucao na nenaoružane građane. On je naveo da bi trebalo istražiti kakva je bila uloga i funkcija EULEX-a u tom trenutku, s obzirom na to da je portparol te institucije Irina Gudeljević rekla da je EULEX, zajedno sa KFOR-om, učestvovao u toj akciji.
– Međunarodne snage pokušavaju da zatrpaju istinu, a istina je da su vojnici NATO-a pucali na goloruki narod, koji je bežao, u leđa – istakao je Nedeljković.
Prema njegovim riječima, Priština nastavlja da “zvecka oružjem” pokretanjem specijalnih jedinica ROSU i najavom da će silom uspostaviti svoj suverenitet na ovom dijelu Kosova.
Predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić ocijenio je da je KFOR svojim djelovanjem ponizio i UN i dodao da KFOR i EULEX u ovom trenutku hoće da zloupotrijebe javnost i prikažu da su Srbi krivci za incidente, kako bi prikrili da su pucali na goloruki narod.
Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić tvrdi da je KFOR pucao i na pripadnike kosovske policije koji su pokušali da izvrše uviđaj na Jarinju 27. septembra i koji su pronašli određenu količinu dokaznog materijala koji upućuje na to da su vojnici KFOR-a odgovorni za ono što se desilo i da su samo oni pucali.
– Posljedica primjene sile KFOR-a je da danas, umesto 17 barikada imamo 18 – rekao je Pantić i najavio da će na svaku uklonjenu Srbi odgovarati postavljenjem dvije nove barikade.
Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović pozvao je danas komandanta KFOR-a Erharda Drevsa da prihvati razgovore s predstavnicima Srba o rješenju krize na sjeveru Kosmeta navodeći da je trenutna “pat pozicija” neodrživa.

Barikade

Srbi na sjeveru Kosova i dalje dežuraju na barikadama i blokiraju sve važnije puteve zbog dolaska kosovskih carinika na administrativne prelaze.
Barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, koji razdvaja sjeverni od južnog dijela grada, visoka četiri metra, u noći između subote i nedjelje, poslije dodatnog ojačavanja je izbetonirana.
Pošto je ojačana tonama šljunka, na barikadu je tokom noći prosut beton. Ova barikada postavljena je sredinom prošlog mjeseca, a u Kosovskoj Mitrovici barikade postoje još i na istočnom mostu i na ulazu u ovaj grad iz pravca Zvečana.
Vojnici KFOR-a u subotu su otvorili administrativni prelaz Jarinje za vozila, pješake i nekomercijalnu robu, ali se prelaz, ipak, ne koristi, jer ga Srbi bojkotuju, pošto se na njemu nalaze pripadnici prištinske policije i carine. Srbi su u noći između subote i nedjelje postavili još jednu pješčanu barikadu nadomak prelaza Jarinje sa strane Raške.

Datum objave: 02.10.2011

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *