Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ROGOZIN: NATO IZAZIVA NOVI KONFLIKT NA BALKANU

ROGOZIN je istakao i da će Rusija podržati i zaštititi civile i da će takođe zaštititi odluke Saveta bezbednosti UN

Četvrtak, 29. Septembar, 2011. Preuzeto od agencije TANJUG

MOSKVA – Ambasador Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da mirovna misija NATO-a na Kosovu (Kfor) poslednjim akcijama na administrativnoj liniji provocira novi konflikt u regionu i dodao da Alijansa ignoriše pozive za formiranje komisije koja bi istražila zločine počinjene nad civilima na severu Kosova.

„Čini se da moje kolege iz NATO-a očigledno ne shvataju kakve mogu da budu posledice njihovog učešća u konfliktu“, rekao je Rogozin za televiziju „Raša tudej“ i istakao da NATO „čini još jednu grešku provociranjem novog konflikta na Balkanu“.
Ruska televizija prenela je i da je Rogozin zatražio od NATO-a da formira komisiju koja bi istražila činjenice o zločinima protiv civila na Kosovu.

„Zatražio sam sprovođenje objektivne istrage o tome šta takozvani NATO mirovnjaci rade na Kosovu. Ali oni ignorišu moje pitanje“, rekao je Rogozin.

„Ukoliko je NATO zabrinut za svoju reputaciju onda bi trebalo odmah da prestane sa ovim, ponovo postane neutralan i istraži zločine koje su se desile nad civilima na severu Kosova“, rekao je on.

Ruska televizija navela je da je Kfor danas kod administrativnog prelaza Jarinje razmestio još oklopnih vozila, vreća peska i postavio bodljikavu žicu.

„Umesto da zauzmu neutralnu poziciju u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, oni drže kosovsko-albansku stranu“, rekao je Rogozin.

On je kazao i da „NATO blokira jedini put života između kosovskih Srba i Srbije“ i optužio „međunarodne mirovnjake da su umešani u civilni sukob na severu tog regiona“.

„Svedoci smo otvorenih laži o tome kakva je vrsta mera upotrebljena protiv civilnog stanovništva na Kosovu. Rečeno nam je da su (tokom jučerašnjih dešavanja) korišćeni jedino gumeni meci i suzavac. Ali sudeći po informacijama iz bolnice, svi imaju prostrelne rane“, rekao je on agenciji Interfaks.

Rogozin je istakao i da će Rusija podržati i zaštiti civile i da će takođe zaštiti odluke Saveta bezbednosti UN.

„Raša tudej“ prenela je i izjavu Džona Laflenda iz pariskog Instituta za demokratiju i saradnju, koji je kazao je razmeštanje Kfora na Kosovu ponovo aktiviralo „zamrznuti konflikt“.

On je rekao i da veruje da bi region ponovo bio miran ukoliko bi Kfor povukao svoja pojačanja na severu Kosova.