Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NA KOSOVU NEPRIJATELJI SRBIMA JOŠ UVEK REŽU LJUDSKA PRAVA I KORENE PRAVOSLAVLJA

Da li vodstvo sačinjava državu ili državu sačinjava narod?

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

Srpska je bila uvek i biće za srpski narod na Kosovu

BANJALUKA – Republika Srpska podržava sve napore srpskog naroda na Kosovu da se izbore za svoja prava i da nametnute odluke samo jednog naroda ne mogu da prihvate i ne mogu da verifikuju.
Rekao je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče poslije sastanka sa predstavnicima srpskih opština sa Kosova.
– Mislimo da međunarodna zajednica u kontinuitetu povlači loše poteze prema srpskom narodu, posebno na Kosovu, ignorišući njihove zahtjeve. Ta loša praksa se ogleda u nasilju koje je podržano i koje sprovode strane vojne i policijske misije na Kosovu, a isključivo u funkciji albanskih interesa i interesa samoproglašene vlade na Kosovu – istakao je Dodik i dodao da je očigledno da u tom pogledu Srbima treba dati podršku.
Predsjednik RS je pozvao sve dobre ljude u Srpskoj da na bilo koji način podrže Srbe na Kosovu i solidarišu se sa njima, da bi oni odbranili svoje legitimne interese.
– Kosovo nije priznato od strane BiH, zato što RS ne da svoju saglasnost za to. Značajan dio zemalja u svijetu nije priznao Kosovo kao nezavisno, a prepotencija, moć i sila velikih zemalja, koje su bile sponzori nezavisnosti Kosova, se zadržava i kroz aktuelne akcije – kazao je Dodik i istakao da se time želi očuvati koncept nezavisnog Kosova sa upravom iz Prištine, koji nije prihvatljiv za ljude sa sjevera Kosova.
– Ne uvažavati interese Srba na Kosovu nije rješenje. Srbi su na Kosovu vijekovima i imaju prava i kosovski politički sistem mora da uvažava činjenicu da je odvojen od Srbije, koja treba i ima prava da zaštiti svoju nacionalnu zajednicu – rekao je Dodik.
Naglasio je da RS nikada nije krila da je na strani zahtjeva Srba sa Kosova.
– Srbi u RS su naučili sve metode međunarodne zajednice i poredeći situaciju sa Kosovom sa našom, postoji sličnost u planu i pristupu rješavanju određenih problema, tako da mi razumijemo situaciju na Kosovu – kazao je Dodik.
Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je RS pokazala apsolutnu podršku srpskom narodu na Kosovu, svojim stavom u odnosu na djelovanje međunarodne zajednice i kroz konkretnu pomoć, kako humanitarnu, tako i medijsku.
Dodao je da se od 25. jula na prostoru Kosova vrši teror nad srpskim stanovništvom, a ne da se dešava nasilje, čiji su počinioci Srbi, kako tvrde predstavnici međunarodne zajednice.
Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je predsjednika RS upoznao o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i namjerama međunarodne zajednice da zajedno sa Albancima okupira sjever Kosova.
– Srpski narod pokušavaju naterati da prihvati ono što nije normalno, a to je nezavisno Kosovo, država koja je građena na trgovini ljudskim organima, drogom, oružjem, belim robljem – naglasio je Pantić i dodao da je srpski narod jedinstven i odlučan da dokle god bude potrebno, brani svoja ognjišta, porodice i domove.
Dodao je da je situacija na Kosovu teška i da je srpski narod u “koncentracionom logoru”, iz kojeg mu se ne dozvoljavaju veze sa centralnom Srbijom.
– Imali smo probleme u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, ali su Srbi na severu Kosova uspeli da osposobe alternativne prelaze – kazao je Pantić.
Dodao je da očekuje da će Vlada Srbije pomoći da se alternativni prelazi bolje izgrade i asfaltiraju.
– Zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske, medijima i objektivnom izveštavanju, srpski narod sada kaže da se više oseća kao deo Republike Srpske, a ne kao deo Srbije – kazao je Pantić i u ime Srba sa Kosova i Metohije zahvalio na interesovanju RS za situaciju na Kosovu.
– Biće nam veoma drago da predsednik Dodik poseti Kosovo i Metohiju i na taj način još jednom da moralnu podršku srpskom narodu da istraje u borbi da se Kosovo i Metohija sačuvaju u okviru Srbije – rekao je Pantić.
Ubistvo
Pantić je rekao da ubistvo jednog Srbina u Orahovcu i ranjavanje njegovog sina dokazuje da Albanci ne žele multietničko, nego čisto albansko Kosovo.
– To je zastrašujući podatak za svet i Evropu i za sve dobronamerne ljude. Ali, Srbi će izdržati braneći svoju zemlju, svoje porodice i pravo na život – rekao je Pantić.
Dodao je da je to ubistvo rezultat podizanja tenzija, imajući u vidu da Albanci ne mogu da okupiraju sjever pokrajine, ni uz pomoć NATO-a i EULEX-a, jer tamo žive Srbi na svojoj zemlji.