Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

IZDISAJNI GLAS SRPSKE ZAJEDNICE

Tu, pod alpskim hladnim vrhovima još treperi i kuca srpsko srce, iako svakim danom sve više i više slabi, uzimajući poslednje atome snage jedinoj porobljenoj zajednici demokratske Evrope.
Sve od prvog dana nezavisnosti evropske “demokratske” Slovenije, njene pojedine institucije sprovode zločin u obliku asimilacije, diskriminacije i uništavanja srpske zajednice. Smišljenom i ciljanom strategijom, sasijecanjem u korenu prava Srba u Sloveniji. Nemilosrdne udare trpe svi slojevi srpske zajednice. Ostati Srbin i napredovati u slovenskom društvu je postala nemoguća misija. Kao neizlječiva bolest napadaju srpski identitet, jezik, kulturu i vjeru, a sve to pod okriljem zakona i ustava republike Slovenije.
Iskoristivši nemoć naše matične države Srbije, korumpiranih političkih frakcija i cjelokupne političke situacije, pojedinci iz vladajućih struktura Slovenske političke scene nemaju milosti prema srpskoj zajednici. Prvi udarac zadaju takozvanim “slučajem izbrisanih” gdje iz evidencije slovenskih državljana brišu hiljade Srba. Uskraćujući im pravo na zapošljavanje, penzije, socijalno i sve vidove normalnog života, dajući do znanja svima onima koji se protive svom izumiranju da neće imati milosti. Posledice takvog podmuklog djelovanja ostavljaju dalekosežne posledice na srpsku zajednicu u Sloveniji. Ohrabreni činjenicom da je srpska zajednica u Sloveniji nezaštićena, nastavljaju još energičnije, imajući u vidu potpuni slom i nestanak cijele jedne zajednice. Medijskom propagandom i ličnim prijetnjama okreću do juče bratski slovenski narod protiv srpskog naroda, stvarajući atmosferu linča i netrpeljivosti. Srbi neorganizovano pokušavaju da pruže otpor u smislu važećih slovenačkih zakona i demokratskih postupaka, ali pojedinci završavaju u zatvorima pod sumnjivim montiranim optužnicama. Takvim nastupanjem hipotetično sijeku glave srpskoj intelektualnoj eliti u Sloveniji, šaljući drugima poruku da će završiti na isti način.
Slučaj “ljubljanskih štediša” je još jedan u nizu smišljenih udara na ionako osakaćenu srpsku zajednicu. Novoizabrani demokratski lideri Slovenije po isprobanom udbaškom receptu, a u sprezi sa kriminalnim bankarskim službenicima, otimaju novac, koji je mukom i znojem zarađen srpskim rukama. Ostavljajući cijele porodice u teškoj finansijskoj situaciji, nastavljaju sa robovlasničkom politikom prema srpskoj zajednici. Kako bi zaokružili finansijski napad, ne dozvoljavaju Srbima da se zapošljavaju, dijele neopravdane otkaze i onima koji ostaju da rade, ne dozvoljavaju bilo kakvo napredovanje i usavršavanje. Kao nekad, u vreme Austrougarske monarhije, svi koji se odreknu svog srpskog identiteta dobijaju privilegije i povlastice. Može se zaključiti, činjenično govoreći, da kolektivna i pojedinačna prava srpske zajednice, svakog minuta mogu da prestanu postojati. Hipotetični poziv na uzbunu je i popis stanovništa proveden 2011. godine, kada se više nismo mogli ni izjasniti kao Srbi.
Znajući šta predstavlja pravoslavna vjera, vlastodržci Slovenije svoj mač nepravde okreću prema srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mitropolija zagrebačko-ljubljanska sa sjedištem u Zagrebu, udruženim djelovanjem hrvatskih i slovenačkih vladinih i vjerskih institucija, preživljava na aparatima. Takvo stanje mitropolije ima za posledicu neodrživo stanje u svim pravoslavnim parohijama na prostorima Republike Slovenije. Prepušteni, manje više, sami sebi, pravoslavni parohi nadljudskim moćima pokušavaju da održe na životu pravoslavni način vjerovanja, međutim pojedine parohije se gase, ostavljajući za sobom prazne prostorije crkve i zvona koja nikada više neće zazvoniti (Bela Krajina). Kakvo je stanje pravoslavne crkve u Sloveniji najbolje oslikava grafit koji preko deset godina stoji na iznajmljenoj katoličkoj crkvi u Celju u kojoj se održava pravoslavna liturgija, riječ koja je svima nama urezana u srce i dušu (Jasenovac). Pored svega navedenog, suvišno je pričati da niti jedan jedini kamen nove pravoslavne crkve nije postavljen, inicijative postoje, ali volje slovenskih vlastodržaca nema.
Da bi spriječili političko organizovanje Srba, koje bi jedino moglo da se odupre ovom političkom progonu, u svoje političke redove vrbuju ljude sa srpskim imenima i prezimenima. Stvarajući iluziju da su to Srbi koji se bore za interes srpske zajednice, praktički prisvajaju srpsko glasačko tjelo okrećući ga direktno protiv srpske zajednice. Uz pomoć pounijaćenih Srba vrše dodatni pritisak na preostalo srpsko življe, koje je odlučilo da bez borbe neće podleći ovakvom nezapamćenom političkom progonu u savremenoj Evropi. Jedini od onih koji se neće predati je i svakako Savez srpske dijaspore Slovenije.
Savez srpske dijaspore Slovenije, svojim osnivanjem predstavlja poslednji bedem potpunom uništavanju srpske zajednice. Duži niz godina, o njegov živi štit se razbijaju horde zlikovaca koje neumoljivo kidišu na srpsku zajednicu. Voleći svoje, a poštujući druge, istinom i pravdom pronalazimo način da zaštitimo bar osnovne vrijednosti srpskog identiteta, kulture i jezika. I ako savez, koji jedini dostojanstveno zastupa interese srpske zajednice u Sloveniji nije opredjeljen da se bavi politikom, politika je kao što vidite iz gore navedenog, odlučila da se pozabavi savezom i svim onim vrijednostima koja zastupa savez. Kao sve dosadašnje izazove i ovaj smo prihvatili, odlučni da hipotetički pobjedimo u ovom nametnutnom političkom ratu. Svjesni odgovornosti koju smo preuzeli na sebe, savez je uz pomoć prijatelja donio istorijsku odluku o formiranju prve srpske stranke u Sloveniji.
Socijalna stranka Srba Slovenije, upravo iz poštovanja prema drugima, sve gore socijalne stiske u kojoj se nalaze svi građani Slovenije, neodrživosti normalnog života srpske zajednice, i nosi takvo ime. Pred nama je postavljen ultimatum, poslat od dijela one korumpirane slovenačke političe elite, sažet u dvije riječi i jednog izbora, USTATI ILI ODUSTATI. Nije bilo dvoumljenja, a na opšte zaprepašćenje svih onih koji su mislili da smo na izdisaju, USTALI SMO, ojačali bedem i više nego odlučni spremili se za nove izazove. Iako put kojim gazimo nije posut ružama, vjerujemo u sve one poštene građane Slovenije da će prepoznati novu političku misao kao jedini izbor dostojan svakog slobodnog čovjeka.
Savez srpske dijaspore Slovenije, potpredsednik SSDS David Tepić