Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

BOLJI OD NAJBOLJIH LJUBLJANA 2024

ZDRUŽENJE EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI
УДРУЖЕЊЕ ЕВРОПСКE АКАДЕМИЈE СРПСКИХ НАУКА И УМЕТНОСТИ
Trg prekomorskih brigad 1 i Celovška cesta 134., Ljubljana 1107 p.p. 2315

R E Š E N J E broj 03/2024

Izbor pesama i kandidata na  Međunarodnom knjževnom konkursu i »VITEZ POEZIJE BALKANA i EU« Ljubljana 2024, koji je raspisalo Evropska akademija srpskih nauka i umetnosti.

Navedeni konkurs je isključivo vezan za Statut UEASNU  iz registra društava (udruženja) br. 2243857000 od 2.2.2011 – člani: 5,6,7,12 i 13 uz Pravilnik o takmičenjima, nagradama i  priznanjima – kriteriji ocenjivanja član 31.

Konkurs je uspešno okončan 18. 02. 2024. godine. 

Prijave na konkurs su pristigle iz 9 država, a najveći broj mladih pesnika javio se iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih Nemačke, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije. Žiri, u sastavu: predsednica  mr razredne nastave Biljana Kajganić Dobrilović (pesnik i publicista), podpredsednica publicista Slavica Blagojević (Anisija Crepović) publicista Nenad Simić, prof. Milorad Šarović i kulturni animator Igor Mitić i koji se sastao po drugi put 15.03.2024. godine i donio odluku o imenima drugog užeg  konkursnog izbora, a treći put 30.04.2024. godine uz završni konkursni izbor, potvrđuje kandidate po redosledu. Uvidom i analizom u pristigle pesme moglo se zaključiti, kao što su bili i zahtevi konkursa, da je i na ovom  konkursu  prijavljeno najviše ljubavnih pesama.

Opšti stav stručnog žirija je da su mladi pesnici izuzetno daroviti i da su im konkurs poput ovog samo vetar u leđa. Žiri je saglasan i oko stava da je većina prispelih pesama idejno i estetski odlično zamišljena. Jasno je da je svaka pesma lični doživljaj pesnika o onome o čemu piše, pa smo, analizirajući ko će poneti titulu najboljeg, dugo razmatrali pristigle radove, a kojih je za konkurs Akademije 93 te smo odlučili da se sastanemo i po treći put kada  smo napraviti i zaključni redosled nagrađenih.

Međunarodni konkurs UEASNU „VITEZ POEZIJE BALKANA I EU“                             Ljubljana 2024

Stručni žiri je žri je izabrao pesme autora za 3 glavne nagrade i to sledećih:

  1. POVELJA SA ZLATNOM MEDALJOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI UZ NOVČANU NAGRADU je glavna prva nagrada za osvojeno prvo takmičarsko mesto dobitnik je Ljuban Zimonja iz Ljubljane.  (19 bodova od mogućih 20)
  • POVELJA SA SREBRNOM PLAKETOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI UZ NOVČANU NAGRADU je glavna druga nagrada za osvojeno drugo takmičarsko mesto za pesmu pesmu „SNOVI“ dobitnica je Hristina Slavić iz Zrenjanina.  „Iznenadni susret“ (16 bodova od mogućih 20)
  • POVELJA SA BRONZANOM PLAKETOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI UZ NOVČANU NAGRADU je glavna treća  nagrada za osvojeno treće takmičarsko mesto za pesmu Laku noć, dobitnica je Marija Krivokuća iz Banjaluke.  (14 bodova od mogućih 20)

Stručni žiri je na osnovi predloga organizatora odredio pesme autora i 4 dodatne nagrade:

DIPLOMA SA „ZLATNOM“ ZNAČKOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI je dodatna nagrada za osvojeno takmičarsko mesto za pesmu „Završna“, dobitnik je Slobodan Milojević iz Kruševca.  (12 bodova od mogućih 20)

DIPLOMA SA „ZLATNOM“ ZNAČKOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI je dodatna nagrada za osvojeno takmičarsko mesto za pesmu „Zvezdani san“, dobitnica je Vanja Kesić iz Banjaluke  (12 bodova od mogućih 20)

DIPLOMA SA „ZLATNOM“ ZNAČKOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI je dodatna nagrada za osvojeno takmičarsko mesto za pesmu  „Zaneseni“, dobitnik je Miloš Marjanović iz Beograda  (12 bodova od mogućih 20)

DIPLOMA SA „ZLATNOM“ ZNAČKOM  EVROPSKE AKADEMIJE SRPSKIH NAUKA I UMETNOSTI je dodatna nagrada za osvojeno takmičarsko mesto za pesmu „Nosim te u srcu“, dobitnica je Zorka Čordašević  (12 bodova od mogućih 20)

Napomena: Konkursne nagrade zaslužnima biće dodeljene u prigodi izvođenja pojedine godišnje kulturno umetničke prezentacije. Naravno, bilo da se ona izvodi u Ljubljani ili nekom gradu R. Srbije ili R. Srpske o čemu će nagrađeni biti pravo vremeno obavešteni, kako bi pravo vremeno

preuzeli svoje nagrade. Dakle, kako je i navedeno, da kasnije navedene nije moguće preuzeti.

Iskrene čestitke svim učesnicima na ovom Međunarodnom konkursu, a dodatno onima koji se izdvajaju i koji su dobitnici gore navedenih nagrada. Organizatori se ujedno zahvaljuju stručnom žiriju za njihove ocene.

Za  organizatora UEASNU predsednik

prof. Saša Gajić, počasni akademik