Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MENTALNO OKRUŽENJE I TRKA ZA NOVCEM

Cenjeni moji, možda ste i razmišljali u kakvim vremenima to živimo.. Verujte i ako niste, ništa niste ni propustili, a da vam kasnije bude bolje. Pojedini će teško i sami sebi pomoći, a kamo li da vam neko izađe u susret. Živimo u svetu laži, kada novac postaje sve, pa čakvera, ponos i dostojanstvo udaljuju se od nas. Traženje pravde, postaje manje ili više licitacija »ko da više«. Porodica, koja je nekada bila svetnja, raspada se u vezi materijalizma. Sinovi ubijaju sopstvene roditelje, sestre, braću, bake ili dedove. Na drugoj strani vidimo, da i pojedini  roditelji ne razmišljajući o nekoj dečijoj ljubavi ulaze u ne –ljudske postupke u kojima bilo to posredno ili neposredno štete i ubijaju sopstvenu decu.

Već neko vreme često čujemo reč GLOBALIZAM, a ja bi je lično zamenio sa dosta primernijom FAŠIZAM. Dakle, živimo u vremenu mentalnog okruženja, trčeći za novcem, a uz to gubimo i sopstveno zdravlje, a često i život. Dakle, više se i ne razmišlja, kako možemo oboleti i uopće nastradati. Prevladava brižno mišljenje većinom od danas do sutra. Humanost ili uopšte pružanje bilo kakve pomoći unesrećenima, više nije nikakav prioritet ili to vidimo kroz veoma malo pokazivača (činjenica). Bio sam u Crnoj Gori i prolazio, kroz gradove, naselja i sela. Prmetio sam naravno uz sve drugo mentalitet tog okruženja. Mada sam primetio nešto veoma značajno, a to su srećne skromne porodice, koje žive manje više u kamenim kućama, bez spratova i drugoga. Upravo uz navedeno primetio sam kako svi blistaju od sreće, a i zdravlja. Dobri su vernici i imaju svoj ponos i dostojanstvo. Nisu ljudi koji sebe uzdižu, kako bi nekoga u nepravdi ponizili. Ako gledamo Izrael i Palestinu, rekli bi »SVETA ZEMLJA«.  Nisam ni  slab čovek, a isto tako nisam pokvarenjak, nikada nisam i neću odobravati neko zlo,  radije ću biti na strani činjenica, koje uvek govore o svim događanjima, bilo ona lepa ili slaba. Svi smo mi takvi, da kroz sopstveni život »kujemo« svoj identitet, a sami postupci (činjenice) ostaju u »ogledalu« istine.

Vratiću se na »Svetu zemlju«, ma ne radije ću je nazvati »Zemlja zla« ubijati nevine civile i decu nikako nije verski prioritet. Svaka vera ima svoja pravila, a koja to i ne samo to, nego sve loše odbacuju. Znamo, zašto su Ameri uz Izrael, a pojedine i zemlje EU. Palestina je zemlja »zlata«, a zlato je bogatstvo. Kako doći do tog bogatstva? Pokušaj izseliti celu jednu državicu, koji logično ne uspeva. Tako upotrebljena je druga opcija, pretvara se sve u prah, nisu to više ni samo ubistva neke šačice dece i civila, nego je to genocid, koji se izvodi pred očima celog Sveta uz pretnju i svetskom miru.

Tako cenjeni moji, budimo pošteni, ponosni, dostojni, verujemo u ono što sami želimo.

Moja malenkost Saša Gajić.