Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

НАЈБОЉИ  ОД НАЈБОЉИХ У ГОДИНИ 2023 са Међународног конкурса УДРУЖЕЊА СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У СЛОВЕНИЈИ И ЕВРОПСКЕ АКАДЕМИЈЕ СРПСКИХ НАУКА И УМЕТНОСТИ

МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС

„СУЗЕ КОЗАРЕ 2023“  НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ

На Међународни конкурс за књижевно признање и награду „Сузе Козаре“ пристигло је 39 радова из: Аустралије, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Њемачке, Аустрије и Словеније. Тема традиционалног конкурса била је и ове године, страдање Срба са окружења  Козарских општина. Од песника је очекивано да се, на што примернији  песнички начин пренесу емоције које су се „настајале“ кроз  тему страдања српског народа на Козари. Тематика песама и овог конкурса је сама по себи захтевна, све пристигле песме су пуне емоција, а песници су могли да сами наслове своју песму.  Речи покољ, сузе, крв, мучење, клање и њима сличне, као и синтагме: река спаса, крвави душмани, недужно деца и други цивили следили су као историјска основа за сваку песму. Тешко је на тај геноцид  у тадашњој земљи Хрвата НДХ  у данашнје време и помислити, а камо ли таква страдања највише српског народа и то само, у вези српске нације и њене вере.

  Жири у саставу проф. Милорад Шаровић, проф. Милена Грбић, Љубан Зимоња, др. Drago Borštnar poč. akademik и ја, Саша Гајић, као предсједник истог, састао се први пут и на састанку смо одабрали 5 радова који су ушли у ужи круг, а на сљедећим састанцима смо се усагласили око ужег избора имена награђених. Сви радови су имали очекивано концептуално тематски садржај, правилника и његовоих захтева.

Тако је жири издвојио по врстном реду ауторе са њиховим песма и то:  

1.  Прво место са песмом „Драксенић“, Биљана Минић из Зрењанина (шифра „Софија Вук“)

2. Друго место са песмом „Сузник Козаре“,  др. сци. Никола Ненезић из Никшића  (шифра „Сузилиште србско“)

3. Треће место са песмом„Закозарили у небеско море“,  књижевник Весна Убавчић из Аустралије  (шифра „529 Прекоокеанска“)

4. Додатна награда за песму: „Сузе Козаре“, Нада Галавић из Даниловграда (шифра „Богила“).

5. Додатна награда за песму: „Козарска трагедија“, Дајана Лазаревић из Младеновца   (шифра „Сербска Гвардија“)

Искрене честитке УСКС са председником Сашом Гајић

МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС

Песма године Балкана и ЕУ 2023“ НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ

Поштовани песници, а Међународни конкурс за књижевно признање и награду „Pesma godine Balkana i EU 2023“ пристигло је 43 радова из: Аустралије, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Kanade, Њемачке, Аустрије и Словеније. Тема традиционалног конкурса била је и ове године, љубавног избора. Од вас песника је очекивано да се сами одлуче  за писање о љубави, садашњој, прошлој и трајној до вољене особе, завичаја итд. Истини за вољу, наш стручни жири имао је тежак посао, наиме из године у годину све чешће нам се јављају песници који су заиста „јаки“ на перу те је самим тим и посао одабирања најбољих песама много тежи. Наша стручна комисија заседала је 16. Јуна у Љубљани и донела једногласну одлуку о томе, ко ће ове године понети титулу најбољих од најбољих.

  Жири у саставу проф. Милорад Шаровић, Игор Митић, Љубан Зимоња,  Drago Borštnar poč. akademik и ја, Саша Гајић, као предсједник истог, састао се први пут и на састанку смо одабрали 5 радова који су ушли у ужи круг, а на сљедећим састанцима смо се усагласили око ужег избора имена награђених. Сви радови су имали очекивано концептуално тематски садржај и било је лакше применити Правилник о наградама и признањима организатора те реализовати његове захтеве.

Тако је жири издвојио ауторе по врстном реду са њиховим песма и то:  

1.  Прво место са песмом „Пољуби ме“, Дајана Лазаревић из Младеновца   (шифра „Русмаринус“)

2. Друго место са песмом „Вјечна чежња“,  Гордана Сарић  из Никшића  (шифра „Чежња“)

3. Треће место са називом „Војничка писма“, Драгица Драга Грбић из Вишеграда  (шифра „Цвијет“).

Посебне награде освојила је:

Са песмом „Морнар и море“, Весна Јаковљевић из Италије (шифра „ШЕХЕРЗАДА“),

Са песмом „Шашаво моје“, Биљана Минић из Зрењанина (шифра „Софија Вук“)

и Весна Убавчић из Аустралије са песмом „Затворена“ (шифра „279 Седеф“)

Искрене честитке УЕАСНУ са председником Сашом Гајић