Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ПЈЕСНИЦИ НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ ГРАДИШКА И ЉУБЉАНА 2022

У Градишци, 24.јуна 2022.године одржана манифестација под називом ”Видовданска свечана академија” на којој су додијељене награде и признања побједницима на међународним пјесничким конкурсима.Манифестацију је организовало Удружење европске академије српских наука и умјетности из Љубљане,Удружење српских књижевника Словеније и Народне библиотеке Градишка,а присуствовали су награђени пјесници као и гости из Републике Српске,Србије,Хрватске,ФБиХ.

Свечану академији отворио је предсједник исте,г.Саша Гајић који нам је укратко презентовао досадашњи рад Европске академије српских наука и умјетности,а потом  нагласио да ће бити додијељење награде по основу два реализована међународна књижевна конкурса”Сузе Козаре” и ”Златно перо”.

Директорица Народне библиотеке Градишка, госпођа Сњежана Миљковић исказала лијепе ријечи и захвалност за коректну сарадњу са Европском академијом српских наука и умјетности и Удружењем српских књижевника Словеније.

Главне награде на конкурсу ”СУЗЕ КОЗАРЕ”додијељене су пјесницима: Милорад Шаровић за пјесму под називом”Геноцид у Јасеновцу”прво мјесто, Весна Марковић за пјесму под називом”Крваве сузе” друго мјесто и  Милоје Вељовић за пјесму”Јасеновац опростити нећу”треће мјесто.

Додатним наградама награђени су пјесници: Тамара Славић за пјесму ”Козара”, Милојка Јеловац за пјесму”Мали Зејтинлик Соколац” и Слободанка Ђукановић за пјесму”Сузе Козаре”.

Главненаграденаконкурсу”ЗЛАТНО ПЕРО” додијељене су пјесницима: Диана Илиев за пјесму под називом ”Сокак”првомјесто, ТамараСлавић за пјесму под називом”Мој драги” друго мјесто и Ненад Симић за пјесму под називом ”Завичајна пјесма” треће мјесто.

Додатним наградама награђени су пјесници: Драган Митић за пјесму под називом”Лепота није ништа друго него насликана ти”, Милоје Вељовић за пјесму под називом”Успомене” и Бошко Гргић за пјесму под називом”Заборав над главом”.

Видовданску свечаност су увеличали признати књижевници рецитовањем ауторске поезије, потом је награђени Милорад Шаровић на гуслама одсвирао и одпјевао своју пјему, а затим пјевачка група ”Јеленче и снаше”из Окучана (Хрватска) одпјевали двије пјесме.Талентовани градишћанац Стефан Љубојевић одсвирао и одпјевао двије пјесме.

Манифестацију смо завршили додјелом специјалних награда у име Европске академије српских наука и умјетности. Награде је уручио предсједник академије г.Саша Гајић, а једна од њих  је уручена и предсједнику Српског књижевног друштва из Београда” Завет Видовдану”.

Промовисали смо најбоље,а награђенима који су били спријечени да присуствују вриједне награде биће уручене на књижевној презентацији у Љубљани 28.06.2022.

Данијела Брајић