Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ŽIVOTNE ČINJENICE I PROLAZEĆA GODINA

Prođe još jedna godina u nizu drugih. Istini za volju, godinama se od malena usavršavamo, tokom celog života učimo da smo stručni, radni, pošteni, dostojni i ponosni kroz svoj životni vek. Nikoko se nije rodio nepoštene ili umazane duše. Logično, rodio se čiste duše, mada kasnije kada odrastamo i odrastemo  veliko je pitanje kakav karakter i dušu tada imamo. Uz to učimo, da volimo i sebe i druge, a svoju ljubav da vraćamo i ne ljubav u vezi do voljene, nego i ljubav do svojih najbližih, rođaka i prijatelja. Ljubav, koja je potrebna svim životnim populacijama, pa čak i dečici, ona se ne da izmisliti, a isto tako ne može se ni sakriti, hipotetički uvek ispliva na površinu. Svaka tekuća godina  zna da nas iznenadi lošim trenucima, a i onim lepim, nezaboravnim. Mislim, da je iskrenost samoga sebe, do sebe veoma značajna, ako osoba  nije iskrena pre svega sama do sebe, ona nikada ne može biti iskrena ni do najbližih, a takođe ni do bilo koga drugoga. Naravno, i sama  vera je jedna od bitnijih i uticajnijih životnih faktora, svaka osoba treba do nje da bude obazriva. Živimo u nekom mentalnom okruženju, gde su pojedine životinje pametnije od pojedinih osoba koje upravo izlaze iz savremene životne populacije. Stoga i nije čudno, da je sve više mržnje, ubistava ili slično, vreme u kome se gube vrednosti savremene ljudske populacije, susrećući se sa činjenicama da se više mrzi  nego voli. Dakle, sve se to hipotetički svodi kao nekom agresijom na ljudsku etiku. Činjenično, za mene, bilo je i ljubavi, koja se pokazivala kao sunčevi zraci.

Da, bila je to godina,  povezana sa srećnim trenucima uz emocije koje su nastajale i trajale. Upravo trenutci potvrđuju uspomene, a one i jesu pravo ogledalo naše prošlosti. Nema normalne osobe, a koja nema želje i nadanja, da nam se one u očekivanju ispune, bilo to jedne ili druge, koje i čine našu budućnost. Naravno, kroz sve to vidi se i uspešnost svake pojedine osobe, pa i mene lično. Mislim da svaka osoba, treba u životu da zna šta želi u svo životu,  a logično da se za takvu realizaciju želja bude posebno odlučna. Ako to ne uradi na vreme, onda će joj neko usaditi svoje želje i upravo njima će se i podrediti, a verovatno i razočarati. Neke  osobe su doletele u moj život možda prebrzo, tako isto su brzo odletele iz njega. Te osobe koje i nisu bile vredne poverenja, da bih  im čovek otkrio svoju dušu,  nadu, istinske želje i snove.  Ipak vreme kroz činjenice opravdava i one postupke kroz koje smo prošli i izvukli neka nova saznanja ili pouke. Smatram, da i sam Bog uklanja one osobe iz naših života koje nam nisu bitne, verovatno sa razlogom. Da, uz to  oprvdava naše mane i vrline. Pojedini imaju sasvim malo mana, a mnogo lepih vrlina ili obrnuto. Veza koja počinje postepenim postupcima poznanstva, zna biti veoma emotivna i opravdana. Ona veza koja se kasnije isključivo jednostrano nekim isključivo subjektivnim postupcima ili principima završe, bez da bi se lično u četiri oka porazgovaralo, mislim da je nesmislena i štetna. Upravo takva osoba, ne samo da je neiskrena, nego ona ima probleme sama sa sobom.  Susrećući i one koje imaju mnogo više mana nego vrlina, a nisu ni svesni da se povezuju upravo sa takvim osobama. Tako se izjednačuju sa njima i stalno se žale, kako su nesrećni. Teško je i prosto mislim, da je nemoguće biti idealna osoba samo sa vrlinama. Recimo, kod mene su ih zamenile osobe dosta bolje, osobe koje imaju u pravom smislu dušu i srce, sa više razumevanja uz puno  ljubavi i nežnosti. Tako istini za volju, bilo je više veselih trenutaka, nego onih tužnih.  Neću  se prisećati tužnih trenutaka i prosto ne verujem, da čak svaki kraj neke veze može biti i novi početak. Tako godišnja bilanca, upravo činjenicama kazuje, koliko smo bili srećni, zadovoljni, veseli i uspešni. Naravno, za mene je ova godina bila uspešna, vesela i zadovoljna. Emocije su rasle, mada  u tom godišnjem vremenu, bio sam zadovoljan. Očekujem nešto više sreće u idućoj. Čak sam i uveren, da se sreća  upravo sastoji od niza ponavljajućih trenutaka i ne od vremena koje traje.

Mislim da oni parovi koji su doživljavali lepe trenutke kroz pojedine veze i vezice, nikada ne bi trebali biti stranci. Nikada u životu nisamu bio zlog pamćenja, smatram da to nije dobro ni za one koji to čine. Zahvaljujem svima koji su svraćali ili se pak zadržali neko vreme u mom životu, a dodatno onima koji su ga i oplemenili. Ubeđen sam, da dobre osobe donose sa sobom više lepih i srećnih trenutaka, trenutaka ispunjenim svojom pozitivnošću, dok one negativne (loše) i onako su od sreće udaljene.

Upustimo li se sa lošim osobama, ne samo da će nam biti loše, nego sam posve siguran, da nam od njih može ostati jedino pečat životnih lekcija i ništa dobro. Drago mi je, da sam mnogim osobama na različite načine pomagao, ne očekujući da mi bilo ko od njih tu pomoć bilo kako pokuša uzvratiti. Naravno, pomogao sam najviše Srbima, posle njih Slovencima, Makedoncima, Crnogorcima, Bošnjacima i jednom Albancu.  Dodatno mi je drago što sam uz dosta drugog svoje aktivnosti uspešno izvodio kroz humani rad, i to baš uspešno. Unesite radost, ljubav i mir u svoje domove! Neka Vam je mir u srcu, mir u duši, mir u kući. Neka Vam domove obasja Božja svetlost!
Naravno, želim Vam svima, da ste i dalje srećni, zdravi, uspešni, veseli, nežni i voljeni.

Kroz životna iskustva uz misli – Saša Gajić