Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kоја вакцина производи НАЈВИШЕ АНТИТЕЛА? Најновије истраживање

Вакцина компанија Фајзер/Бајонтек створила је најјачи имуни одговор на ковид приликом тестирања четири вакцине, објављено је у студији.

Нивои неутралишућих антитела на SARS-Cov-2 варирао је у сваком од четири вакцинационе групе.

“Релативно низак” ниво антитела је виђен код Синофарма и Спутњика, средњи ниво код АстраЗенеке, а највећи број антитела створила је вакцина Фајзера, објављено је у поменутој студији, пренео је Блумберг.

Разлог за различите имуне одговоре међу вакцинама предмет су интензивног испитивања.

Претпоставља да укључују факторе као што је количина активних састојака у свакој дози и интервал између прве и друге дозе, саопштили су аутори са америчког универзитета Стенфорд, Фондације Оном и Националног центра за зоонотске болести у Улан Батору.

Варијације у начину на који су вакцине дате могле су да играју улогу у резултатима.

Блумберг пише да су поређења у студији била погрешна, јер је између давања Спутњика В и мерења антитела прошло више времена него код других вакцина, према подацима Руског фонда за директна улагања (РДИФ), који је учествовао у развоју Спутњика В и задужен је за његову међународну дистрибуцију.

Такође, особе које су добијале Спутњик старије су у просеку 10 година од особа које су добијале друге вакцине, додао је РДИФ.

Студија је урађена међу 196 ревакцинисаних људи у Монголији, где су коришћене све четири вакцине.

Примаоци Синофарма, који су цинили 89,2 одсто вакцинисаних у то време у Монголији, као и мањи број људи који су добили вакцине Спутњик В или АстраЗенеца, могли су бити подложни ковиду, упркос имунизацији, навели су аутори студије.