Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Шок за поборнике „сребреничког геноцида“: Одликовање немачког председника историчару Гидеону Грајфу

Вест да ће израелски историчар Гидеон Грајф, који је на челу „Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995“, добити посебно одликовање немачког председника Штајнмајера за допринос у подручјима изучавања и предавања о Холокаусту, несумњив је шок за поборнике „сребреничког геноцида“.

Овако експерт за међународне односе др Срђан Перишић гледа на писање Ал Џазире да ће идућег месеца Гидеону Грајфу на посебној церемонији у Тел Авиву бити уручен орден „Крст за посебне заслуге Федералне Републике Немачке“, као једном од најпознатијих међународних стручњака који је дао изузетан допринос истраживању Холокауста.

Шок за поборнике „сребреничког геноцида“

„Због извештаја Независне међународне комисије Гидеон Грајф је прошле године прошао кроз читаву канонаду непризнавања, омаловажавања и разних непримерених критика од стране разних западних медија и њихових „стручњака“ и политика, а сада одједном од стране Немачке треба да буде одликован за посебне заслуге. Иако је јасно да се ради о двоструким аршинима западне политике, у овом конкретном случају немачке политике, сасвим је сигурно да ће овај потез за поборнике лажне тврдње да се у Сребреници догодио геноцид бити не само изненађење, већ и потпуни шок. Не треба заборавити да иста та Немачка, која Грајфа одликује за истраживање геноцида над Јеврејима током Другог светског рата, чиме исказује кајање због онога што су починили Немци, итекако промовише да се у Сребреници догодио геноцид, а тамношње догађаје малтене ставља у исту раван са Холокаустом“, објашњава Перишић.

Иако се, како додаје, Немачка држи те матрице запада којом се из политичких и геополитичких разлога настоји да се Срби и Република Српска оптуже за геноцид, ово одликовање Гидеона Грајфа враћа у жижу интересовања на један другачији начин од онога што смо имали прилику да видимо у последњих годину дана, када је израелски стручњак поднео извештај о дешавањима у сребреничком крају деведесетих година прошлог века у коме је потврђено да се тамо није догодио геноцид.

„Интересантно је да током рада Независне међународне комисије готово да није била примећена једна занимљива димензија, а то је да је у њој био и један немачки стручњак, правник и адвокат Маркус Голдбах, који заступа породице Јевреја који су страдали у Холокаусту, а који су пореклом из Немачке. Та чињеница говори о томе да је та комисија била веома озбиљна, а ово одликовање немачког председника, које је свакако добра вест, несумњиво говори у прилог кредибилитету Гидеона Грајфа као једном од највећих стручњака за изучавање геноцида“, примећује Перишић.

Индиректна потврда Грајфовог рада

Слично размишља и историчар Драгомир Анђелковић који за Спутњик каже да је Грајф врхунски стручњак и човек са огромним реномеом у области проучавања Холокауста, а да је немачко одликовање само још једна потврда његовог међународног значаја и реномеа.

„Такав човек, са таквим кредибилитетом, никада не би себе угрозио тиме што би заступао нешто што није истина. Значи ово је, иако индиректна, још једна додатна потврда његовог рада и на разобличавању лажи о сребреничком геноциду, јер Грајф не би жртвовао оно што је деценијама радио тако што би заступао нешто што није тачно. Он се бори за истину и када се ради о Холокаусту, где продубљује истину о том злочину, и када је реч о Сребреници где показује да то није био никакав геноцид. То јесте био злочин, један од низа злочина у Босни и Херцеговини, али не и геноцид”, категоричан је Анђелковић.

Чињеницу да се Грајфу не оспорава кредибилитет када за своје заслуге у истраживању Холокауста добија орден немачког председника, али се против њега води кампања уз оцене да је доживео „морално посрнуће“ када каже да се у Сребреници није догодио геноцид, професор бањалучког факултета политичких наука Жељко Будимир тумачи тиме да је у Босни и Херцеговини све – политика.

„Такав је и сам закон који је мимо парламента и мимо демократске процедуре наметнут од стране бившег Високог представника Валентина Инцка, па се у том контексту може посматрати и кампања која се води против свих људи који су истраживали и питање Сребренице. То је једна експертска комисија која је на томе радила, ти људи су професори, кредибилни и са именима познатим у науци, па посматрати то кроз оспоравање од стране политичког Сарајева је, у најмању руку, неозбиљно, јер је све што одступа од њиховог виђења истине о рату у Босни и Херцеговини политичком Сарајеву неприхватљиво. Политичко Сарајево функционише само на начин њиховог виђења слике и политике и рата и БиХ, и пре и после Дејтона, а ако одступите од свега тога против вас се води кампања и моментално се проглашавате од фашисте до неког ко није признат и кредибилан“, оцењује Будимир.

Подсетимо, десеточлана „Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године“, на чијем је челу био Гидеон Грајф, конституисана у марту 2019. године од стране Владе Републике Српске. Након више од две године рада на откривању чињеница који стоје иза трагичних догађаја који су се средином деведесетих година одиграли у Сребреници, комисија је донела закључак да злочини у Сребреници не могу бити третирани као геноцид по члану 6а Римског статута.

Сандра Черин