Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Na Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Pesma godine“ Balkana i EU prijavili su se autori iz 11 država: Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Njemačke, Kanade, Švedske, Ruske federacije i Austrije. Ove godine na konkurs je pristiglo 157 prijava, od kojih je 38 bilo nepotpuno. Svi pristigli radovi, žanrovski gledano, su pezija, pa su pjesničke slike i pjesnikove poruke iskazane kroz stihove. Žiri u sastavu prof. Snježana Miljković, prof. Milena Grbić, predsjednik SSDS Igor Mitić, generalni sekretar SSSS David Tepić i ja, mr Rajka Golić, kao predsjednik istog, sastao se 10. juna. Na pomenutom sastankuiznijeli smo svoja mišljenja i prijedloge za nagrade. Ljubav prema voljenoj osobi glavna je, a možemo reći i jedina, tema koja je podstakla naše kandidate da napišu svoj rad. Emocije su uglavnom tužne, sjetne, jer je nedostižan onaj o kome se mašta.

 

„Čuvah za tebe osmeh

Iz vremena kada sam mislio da je zlo samo deo bajke

Koja gubi na kraju.“

Tuga izbija i iz stihova koji govore o ljubavi koju sada pokriva „trava, miloduh, cvetovi belog krina…“ Sa druge strane, izdvaja se manji broj pjesama gdje se sreća osjeća u vazduhu.

„Kao da se svet pretvorio u šećer,

Reči su postale magične, ples ptica…

I život je dobio novi, bolji smer.“

Nagrađene pjesme bogate su stilskim figurama, od kojih su najzastupljeniji  epiteti i poređenja, a svaka pjesma „ natopljena“ je emocijama. Pored glavnih nagrada glavnih, žiri je odabrao i pjesme za dodatne nagrade.

Glavne nagrade:

  1. „Ako odem“, Dragana Despić (šifra „Princ od nežnosti“)
  2. „Ne sećam se više“, Olivera Sinđelić (šifra „Marija“)
  3. „Jedino ime za ljubav“, Miloš Majanović ( šifra „Konstantin“)

 

Dodatne nagrade:

  1. „Ako odeš ranije“, Milena Drpa (šifra „Pjevanje o Romaniji)
  2. „Ružičasti oblaci“, Jelena Trajković (šifra „Biti poseban”)
  3. „Danas će ti usne ljubiti katreni“, Ratko Popović (šifra „Ljubav“)