Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SA PREVENTIVNIM UPUTAMA KORONA VIRUSA

UPUTSTVA LIJEČNIKA IZ KINE
Diplomirani liječnik magistrirao je i sada radi u bolnici u Shenzenu. Premješten je na istraživanje virusa pneumonije u Wuhan:

Ako imate prehladu i ispljuvak kad imate prehladu to nije Corona virus, jer coronavirusna pneumonija dolazi uz suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za identifikaciju virusa.

Ovaj Corona virus iz Wuhana nije otporan na toplinu i ugiba na temperaturi od 26 – 27 °C. Stoga pijte više tople vode i idite na sunce. Pijenje tople vode učinkovito je na sve viruse! Zapamtite da ne pijete ledenu vodu!

O Corona virusu:

  1. Velike je veličine (stanica ima promjer oko 400-500nm) tako da je bilo koja normalna maska (ne samo funkcija N95) treba filtrirati. Međutim kad netko zaražen kihne prema vama proći će 3 metra (oko 10 stopa) prije nego što padne na zemlju i više ne leti.
  2. Kada virus padne na metalnu površinu živjeti će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom temeljito operite ruke sa sapunom.
  3. Virus može ostati aktivan na tkivu 6 – 12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja treba ubiti virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje možete staviti na sunce koje ubija virus.

Podaci o simptomima upale pluća izazvanog Corona virusom:

  1. Prvo će se zaraziti grlo, za koje ćete osjećati kao suho grlo 3 – 4 dana;
  2. Tada će se virus otopiti u nazalnoj (nosnoj) tekućini, uroniti u dušnik i ući u pluća i tamo uzrokovati upalu pluća, što će trajati 5 – 6 dana;
  3. S upalom pluća dolazi visoka temperatura i poteškoće s disanjem. Nazalnost nosa nije poput uobičajenog zagušenja, osjetiti ćete da se utapate u vodi. Ako imate ovaj osjećaj važno je odmah potražiti liječničku pomoć.

O prevenciji:

  1. Najčešći način da se zarazite je diranje stvari na javnom mjestu, pa morate često prati ruke. Virus može živjeti na vašim rukama samo 5 – 10 minuta za vrijeme kojih se mogu dogoditi mnoge stvari (možete trljati oči ili nesvjesno odabrati nos!);
  2. Osim što često perete ruke možete grgljati s Betadinom ili Listerinom kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća!). Budite veoma oprezni i pijte mnogo tople vode.

Prevela Suzana Stanković