Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

KOREKTAN RAZGOVOR U SLOVENAČKOM MINISTARSTVU KULTURE

Danas 12. novembra 2019 god. naša je delegacija Vesna Petrović, Jovo Milivojša i predsednik Saša Gajić u imenu SAVEZA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE i SSSS obavila razgovor u slovenačkom Ministarstvu kulture Razgovor je obavljen dosta korektno i to sa novim odgovornim osobama navedenog ministarstva. Predsednik Gajić je u imenu naših subjekata pozdravio prisutne, te se zahvalio na pozivu. Nakon toga je upoznao odgovorne predstavnice MK RS o diskriminaciji do Srba svih zadnjih 10 godina, te da su je tih godina mnogima drugima razdeljivano oko 22 miliona evra EU sredstava, a našem savezu i njegovim društvima niti jedan evro. Nije ni čudno, da su upravo pred zgradom ovoga ministarstva odvijali protesti srpskih društava, kako bi ukazali da u Sloveniji postoje i Srbi, te da se i oni žele veseliti, kada već i sami rade i plaćaju poreze i druge dadžbine u državnu kasu. Takođe je naglasio, da svih ovih godina za srpsku biblioteku »Vuk Karadžić« Ljubljana na nijednom njihovom raspisu, kao ni opštinskom nisu dobili niti jednoga evra. Govorio je da je osnova za kulturu jedne nacije jezik i nikako srpski folklor koji se igra, a govori ili peva slovenačkim ili nemačkim jezikom. Te da bi se jezik učio potrebne su knjige, zato je potrebno što pre aktivirati tu jedinu srpsku biblioteku te zaposliti par osoba.

Razgovor je vodila gospođa Jadranka Plut inače vođa službe za kulturne raznolikosti i čovekova prava i državna podsekretarka Nina Brulc.

Iskreno mislimo, da se neće sve okrenuti na bolje ali smo činjenično pokazali da u Sloveniji postojimo i mi. Nije potrebno zamariti ni tu informaciju, da je postavljena kod navedenog ministarstva osoba za manjinski savet bez našeg pristanka.

Zaključak je donet – da će i nas pravovremeno obaveštavati o svim konkursima, te da će nam stručno pomagati službe navedenog ministarstva, kako bi se projekti što kvalitetnije pripremili za njihovo rešavanje.

Dakle, od te osobe koja bi trebala zastupati Srbe u Sloveniji i ne očekujemo ništa dobro, bar ne za srpsku naciju. Pre mislimo da će biti »slovenački državni regulator« za negiranje istine i
diskriminacije do Srba u Sloveniji, kao najveće (200.118) nepriznate zajednice.

Pripremio Tihomir Malešević