Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ОДРЖАНО КРАЈИШКО ПРЕЛО У ЧИКАГУ

Срби пореклом са Кордуна, Баније, Славоније, Лике,  Далмације и Босанске Крајине који живе у Чикага и његовој околини окупили су се на манифестацији коју су назвали „Крајишко прело“. Наступи фолклорних група, изложбе, пригодне беседе, забавни и музички програм имали су само један циљ – да се не заборави Завичај, своји корени и српско-крајишко порекло. Ово најмасовније окупљање Крајишника у овом делу Америке у организавцији Удружења крајишких Срба „Прело“ по 17. пут одржано је у суботу 21. априла 2018. године у свечаној сали Манастира Нова Грачаница. Домаћин манифестације био је председник тог Удружења Душко Чучковић.

– Ову манифестаицју организујемо 17. годину са циљем да се окупимо, дружимо, помажемо између себе, чувамо културу, језик и обичаје, али и да помогнемо наше земљаке на просторима Крајина, Србије, као и у другим деловима света. Наши чланови и Управни одбор раде добровољно само са једном жељом – да очувамо наше крајишко наслеђе. На свакој нашој манифестацији покушавамо да урадимо најмање две ствари: да се подсетимо културе и историје Крајине и да скупимо средства за помоћ људима или организацијама којима је тренутно најпотребнија. У 2017. години ангажовањем чланова и донатора наше Удружење је помогло разним институцијама и појединцима у укупном износу већем од 16 хиљада долара, рекао је Чучковић и обећао да ће кроз рад Удружења и уз помоћ чланова и донатора резултати бити још видљвији.

И за старешину храма Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуду Саву Босанца окупљањима се чувају корени али и оживљавају сећања на знамените сународнике који су оставили упечатљив траг на подручјима где су живели Срби и где их, после прогона који су се десили, нажалост више нема.

– Имамо разлога да сада овде нашој деци причамо ко смо и одакле смо, какви су нам корени надајући се да ћемо што дуже живети ако они сачувају сећања на наш завичај, на своју историју и културу, а првеснтвено ако сачувају своју веру православну, светосавску која нас је одржала у свим страдањима оног тешког времена у којем смо живели.  Апалујем да чувате нашу децу, да чувате у њима свој језик и своју културу и своју веру. Нека не забораве наше корене, нека живе овде у Америци у миру и љубави, нека туђе поштују, а својим се поносе и знајте све оно што од куће и од родитеља понесу то најдуже живи у њима. Зато будите часни примери, поручио је отац Саво.

Владика средњезападноамерички Лонгин је приметио да је ово најмасовније окупљање крајишких Срба у Америци испуњено са пуно емоција али истовремено и садржајима као што су обележавања значајних личости и датума из крајишке историје, као и неговањем обичаја, песме и игре. Он је похвалио чланове Удружења крајишких Срба „Прело“ што су покретачи и приложници обнове српских храмова у свом завичају, као  и што помажу институције и појединце, поготово болесне и сиромашне.

– Чувајмо своју православну веру и име Србиново, да и у овој земљи останемо оно што су наши ђедови и прађедови увек били – Срби православне вере. Своје чувајмо држимо и недајмо, поручио је епископ Лонгин.

Подршку манифестацији упутили су и прдставници Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Да ипак чување традиције и обичаја није само на речима показали су и најмлађи учесници Крајишког прела – фолклорне групе Соко и Грачаница. Они су извели сплет српских народних игара.

У оквири манифестација отворена је и изложба о значају и утицају Саве Мркаља на реформу српске ћирилице и српског језика.

У музичком програму Крајишнике и њихове госте  забављали су Момо Станић, који је за ту прилику допутовао из Отаџбине, Милана Аничић и Вук Јон.

С. Данчуо

 

Антрфиле

ХУМАНОС НА ПРВОМ МЕСТУ

Да не заборављају свој родни крај и своје комшије од којих неки и даље тешко живи Крајишници у Чикагу су показали и током ове манифестације. Тако су прикупљали помоћ за избегличку породицу Тарбук из Сремске Митровице којима се ћерка лечи од леукемијеи и за породицу прерано преминулог свешптеника са Баније Далибора Танасића (42). Помоћ за неговање обичаја и игара са подручја Крајине упућена је КУДу „Ћирило и Методије“ из Бусија крај Београда, а  уз помоћ Чикашких Срба биће штампан и лексикон „Знаменити Срби Баније“ аутора Бранка Крњаића. (С.Д.)