Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ИЗЛОЖБА О САВИ МРКАЉУ У ЧИКАГУ

Изложба о Сави Мркаљу, филологу, песнику и реформатору српског језика и ћирилице, отворена је у суботу 21. априла у Чикагу у организацији Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага. У просторијама српског манастира Нова Грачаница о значају Мркаљеве реформе, као и његовом утицају на Вука Стефановића Караџића и даљи развој српског писма говорио је потпредседник Удружења „Прело“ Љубинко Шпегар.

– Сава Мркаљ се почетком 19. века залагао за реформу тадашњег застарјелог и народу неразумљивог правописа и тражио примену фонетског писма базираног на народном језику. Старословенску и црквенословенску ћирилицу, која је имала више од 40 слова, свео је на 29, од којих су 24 у данашњој употреби. Овим идејама утицао је на Вука Стефановића Караџића који у Писменици 1814. године употребљава Мркаљеву азбуку “јербо за Серпски језик лакша и чистија не може бити од ове”. Вук и Сава су били савременици, познаници и сарадници. Нажалост данас се мало зна о делу и утицају Мркаља као претходника Вука Стефановића Краџича. Ова изложба је један од корака да се присетимо једног од најпросвећенијих Срба свога времена, рекао је Шпегар и наставио: – Кажу да је српска ћирилица најсавршеније и нејлепше писмо на свету. За нас који живимо далеко од отаџбине и од родног завичаја то свакако јесте. И више од тога – Она је дио нашег националног идентитета и гарант опстанка српске заједнице у Америци. Негујте ћирлицу, пишите и читајте, а оне који је још нису научили, нека то ураде што пре. Вјерујте није тешко, предложио је он.

Сава Мркаљ припада, како је је нагласио професор Филолошког факултета у Бања Луци Душко Певуља, највишем рангу истакнутих српских стваралаца који су померали границе у оквирима српске културе и њене вредносне лествице подизали на највиши ниво.

Мкаљеве песме казивао је Игор Обрадовић, глумац Српског позоришта „Мира Сремчевић“ из Чикага.

Залагањем и финасирањем чикашких Срба са Кордуна ове године ће у оквиру обележавања 235 година од Мркаљевог рођења у његовом родном месту Сјеничаку крај Карловца у Хрватској бити постављена спомен плоча на храм Свете Петке рад академског вајара Љубише Манчића из Београда. Чикашки Срби су подржали и предлог да се нова основна школа у београдском насељу Бусије нозове по овом реформатору.

Изложба о Сави Мркаљу је део манифестације Крајишко прело и у Чикагу ће бити отворена до 28. априла 2018. После овог првог приказивање у иностранству, изложба, која је припремана у сарадњи са Удружења Крајишника из Панчева, биће приказана и у Канаду где ће је тамошња српска заједница приредити у Нијагари, Торонту и Виндзору.
С. Данчуо