Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

IZVOZ JEDINE REGISTROVANE SRBSKE BIBLIOTEKE U SLOVENIJI »VUK KARADŽIĆ« ZA SRBIJU

Imajući u vidu činjenice, da Savez srpske dijaspore Slovenije udružuje 12 srpskih društava od kojih je i Udruženje srpskih književnika Slovenije ima priznat društava posebnog državnog interesa za kulturu. Dakle, slovenački zakon tim subjektima nudi privilegije, neke od njih su besplatni prostori u opštini registra i do 20% više na javnim opštinskim i državnim konkursima za kulturu. Srbska društva od toga nemaju nikakve vajde, jedino ona kao takva stoji na papiru.

Već 10 godina Srbi potpomažu rascvet jedine srpske biblioteke u Sloveniji »Vuk Karadžić« iz Ljubljane, kojoj do sada država Slovenija, a ni opština Ljubljana, kojoj približno toliko godina preseduje gradonačelnik Zoran Janković nisu dali niti 1 evro. Svaka pa i najmanja opština u Sloveniji ima po nekoliko slovenačkih biblioteka, dok Ljubljana ima oko 20, mada ni jednu od njih vodstvo opštine ne misli gasiti, jedino pod oko im je zapala jedna mala srpska bibliotekica koja broji veoma vredne knjige koje se nalaze u tih desetak hiljada. Obaveštena je i o tom događaju i srpska ambasada u Ljubljani.

Mi smo njima ponudili, da našu biblioteku kompletno presele (izvezu) u R. Srbiju, pošto očitno smatraju, da za biblioteku Srba nema mesta u Ljubljani. Zgrada u kojoj se nalazi biblioteka i pisarna SSDS i USKS dobila je zahtev od opštine da se odseli, i to nakon toga kada su razdelili primerne prostore svojim prijateljima i favoritima, pozvani smo i mi da u zgradi Letališke 33 Lj. Preuzmemo prostore.

Da, prostore koji su na drugom spratu, razdeljeni u tri sobice, a udaljeni od centra kakvih 15 km, gde u toj zabačenosti i udaljenosti Srbi nebi ni pronašli.
Nakon komisijskog ogleda navedenih, uvideli smo dodatno i sledeće, da nas kao naciju ponovo ismejavaju i dodatno diskriminišu uz generalnu sekretarku opštine Simonu Remih i gradonačelnika Zorana Jankovića.

Naravno, mi smo dostojni, ponosni i pošten, tako da će-mo uz pravni sektor dijaspore u vezi diskriminacije i bezakonja pokrenuti pravni spor, a istovremeno neke od potpisanih na preuzetim dokumentima i krivično terati. Cenjeni naši, obaveštavaćemo Vas o nama i našoj biblioteci i u buduće.

Vodstvo SSDS, USKS i SSSS.