Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PREZENTACIJA SRPSKE KULTURE UZDRMALA LJUBLJANSKI BEŽIGRAD

 

Propratila prof. Jovana Vujičić

6 (1)Savez srpske dijaspore Slovenije uz predstavnike svojih društava, članove i prijatelje organizovao i realizovao je 28. februara 2015. u Ljubljani prezentaciju srpskog kulturnog stvaralaštva održanog u velikoj dvorani Društvenoga centra Linhartova cesta 13, Ljubljana Bežigrad. Ovom prigodom izveden je i pesničko-pevački (izvorni) kulturno umetnički program, a kasnije sve do sitnih sati veliki majstori muzičke grupe uz muzičkog učitelja Zorana Jevgenijevića, (sviračima i pevačima) Mladen Maki Teodorović, Desa Popović, Goran Pejić, Nikola Jevgenijević i Dado Šervel sa pevačko muzičkim sastavom »SRPSKA DIJASPORA« svojim izvođenjem oduševili su prisutne. Ovu kulturnu prezentaciju otvorio je predsednik Saveza Saša Gajić, obrativši se prisutnima.

Poštovane dame i gospodo !

Neobično sam radostan što mi se ukazala prilika i čast, da Vas okupljene srdačno pozdravim u ime organizatora, izvođača i u svoje lično ime na prezentaciji kulturno umetničkog stvaralaštva. Dodatno pozdravljam naše prijatelje i drage goste SKD Prosvjeta, pododbor Rijeka, mušku i žensku pevačku grupu sa vodstvom gospodina Milana Tepavac i gospođe Ljilja Milanović Talijan. Dalje pozdravljam vrhunskog pravnika i nama dragog gosta Milana Eraković predsednika Samostalne demokratske srpske stranke primorsko goranske županije i predsednika srpskog narodnog vijeća primorsko goranske županije, pozdravljam naše počasne članove ratnog generala u penziji Milana Aksentijevića, prof. Milenko Vakanjac, predstavnike društava u sastavu Saveza i svakako pozdravlja muzičkog učitelja Zorana Jevgenijevića sa sviračima i pevačima u sklopu muzičko pevačke grupe »SRPSKA DIJASPORA« i naravno još jednom pozdravljam sve prisutne.

Predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić i podpredsednik David Tepić informišući prisutne o formiranju Socijalne stranke Srba Slovenije, njezinoj potrebi, značaju za najveću (200.000) i najsiromašniju naciju u Evropskoj Sloveniji. Gajić je naglasio – pristupne izjave i njihovo overavanje na kod UE jesu kao temelj za pravljenje kuće, zahvalivši se svima koji su već pristupne izjave potvrdili, a i onima koji će to još učiniti, – želja nam je da ih za početak sakupimo bar dve hiljade.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsvrt na zadnje izjave ambasadora R. Srbije u Ljubljani g. Aleksandra Radovanovića, koji svojim prisustvom u izlaganjima šteti ugledu srpske populacije u Sloveniji. Postavlja se pitanje – ko gospodina ambasadora plaća, posebno za takve štetne izjave? Savez srpske dijaspore smatra, da bi bilo bolje, da imenovanoga ambasadora što pre povuku nazad u Srbiju. Podpredsednik David Tepić pročitao je pismo pr. Dr. sci. Milorada Pupovca predsednika Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, koji se ovoga puta opravdao i zaželeo uspešnost naše kulturno umetničke prezentacije i predavanja.
Pesma i svirka odjekivala je u dvorani punoj veselja, dok se povremeno hvatalo u užičko kolo. Kulturno umetnički program između ostaloga izvodili su i pesnici: Miloš Đonović, Petar Stojanović, Borislav Manojlović, a par pesama autora Saše Gajića pročitao je potpredsednik David Tepić.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVelike aplauze pokupili su i naši dragi gosti veliki umetnici iz Rijeke KUD »PROSVJETA« pododbor Rijeka Muška i ženska pjevačka grupa »VRETENO«, koju su predvodili gospodin Milan Tepavac i gospođa Ljilja Milanović Talijan.

Pre izvođenja kulturno umetničke prezentacije održano je predavanje POLOŽAJ SRPSKE ZAJEDNICE U SLOVENIJI NAKON PRESPAVANE 23 godine«
Predavanje su izvodili: ratni general u penziji Milan Aksentijević, prof. Milenko Vakanjac i Saša Gajić, a dodatno pravno izlaganje dopunio je vrhunski pravnik g. Milan Eraković.