Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

IV. MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI FESTIVAL FOLKLORA »FOLKLOR BALKANA« 2014

Reportаžа: Svetlаnа Vojvodić

10665833_652612321504213_3416646254476919116_nU Ljubljаni, 30.08.2014. godine, u sklopu trodnevne mаnifestаcije VI. “VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE”, održаn je IV. Veliki međunаrodni tаkmičаrski festivаl folklorа, pod nаzivom “FOLKLOR BALKANA” ZA 2014. godinu.

Dan je započeo protestnom šetnjom već od 15:00 časova, kada je izveden kulturno umetnički program ispred zgrade ambasade Srbije u Ljubljani. Prisutni su pokazali svoje nezadovoljstvo srpskim ambasadorom u Ljubljani držanjem, govora. Oko 15:30h defile je krenuo dalje po centru grada do Prešernovog trga (Tromostovlja) gde je nastavljeno izvođenje kulturno umetničkog programa sve do 16:45h. Nakon održanog programa, prisutni su se okupili kod hotela Union, gde se formirala kolona u sklopu protestne šetnje nezadovoljstva, i to sve do Javnog sklada za kulturne delatnosti, gde je još jednom održan govor u vezi nezadovoljstva Srba u Sloveniji. Na kraju šetnje, svi su stigli u dvorište pravoslavnog hrama Ćirila i Metodija u Ljubljani, gde su organizatori spremili obilnu gozbu, jelo i piće za goste, naravno, ponovo kod Okrepčevalnice Zoki.
Publiku je zabavljao mladi harmonikaš Stefan Bajić iz Prnjavora.

Program je nakon veselja kod crkve, nastavljen ponovo u dvorani Društvenog Centrа Ljubljаnа – Bežigrаd u 19:00 časova. Voditeljka Suzana Tomić je najavila Mlade glumce SPKD „PROSVJETA“ iz Prnjavora, koji su otvorili program izvodeći svoju predstavu „Mala princeza“ u režiji profesorice Brankice Radonjić. Predstava je trajala oko 45 minuta, a iako je bila dečija, svi su pažljivo slušali i gledali mlade glumce, te ih često nagrađivali gromkim aplauzom. Ovo je bilo nešto novo u ovakvoj manifestaciji, što je publika prihvatila više nego dobro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon predstave, na scenu je stupila plesna grupa »Udruga žena Moravice« sa vođom grupe Nevenkom Mraković. Odigrali su numeru »Podravski drmež« i kako i sam naziv kaže, prodrmali publiku.
U nastavku programa Suzana je najavila goste iz KUD »Krajina« iz Beograda, te njihovog vođu Milorada Zagorca, velikog prijatelja Saveza srpske dijaspore Slovenije. KUD »Krajina« je osnovano 1996. godine i sastoji se od tri folklorne sekcije i muške i ženske pevačke grupe. Osnovna orjentacija društva je očuvanje srpskog narodnog stvaralaštva, a njihov moto: »Nije greh naučiti tuđe, već zaboraviti svoje«. Društvo je dostiglo veliki uspeh kroz različita nastupanja u Srbiji, a i van Srbije. U ovogodišnjem nastupanju predstavili su se igrom »Gluvo Ličko kolo sa vučarenjem« i od srca nasmejali sve prisutne.

Naša simpatična voditeljka je pozvala Gradsko Kulturno Umetničko Društvo »Pronija« iz Prnjavora na čelu sa predsednikom Ljubišom Sibinčićem, da se predstave na sceni. Ovo društvo je osnovano u septembru 2011. Godine, a iza sebe ima mnogo nastupa i turneja po Evropi, gde su posetili Sloveniju, Nemačku, Španiju, Portugal, itd. Dobitnici su nagrade za najautentičniju koreografiju na 5. Dukat Festu, Banja Luka. Zajedno sa Savezom srpske dijaspore Slovenije, u maju ove godine, organizovali su humanitarni koncert, na kojem je prikupljen novac za poplavljeno područje grada Doboja. Folklorna sekcija uključuje i decu i odrasle. Ove godine su se predstavili igrama iz Leskovca, uz muziku svog orkestra.
Na scenu je izašao guslar iz KUD-a »Krajina« Beograd, gospodin Saša Lukić i sve prisutne oduševio svojom pojavom i likom. Ponosno je odsvirao i otpevao svoju muzičku numeru, te bio nagrađen velikim aplauzom i oduševljenjem.
Nakon zvukova gusli, ponovo se predstavila plesna grupa »Udruga žena Moravice«, ovaj put sa numerom »Vlaški urnebes«.

1601070_652612621504183_8819859732391920604_nNakon folklornih igara usledio je međunarodni pevački festival pod nazivom »ZAPEVAJ DA TE ČUJU«. Nastupili su redom:
 GKUD »PRONIJA« Prnjavor iz Prnjavora, Republika Srpska. Vođa njihove pevačke grupe je Dario Topić, a predstavili su se pesmama »Stade bijela klikovati vila« i »Nas tri sestre«.
 KUD »KRAJINA« Beograd iz Beograda, Republika Srbija. Vođa njihove ženske i muške pevačke grupe je Branko Mastilović, a predstavili su se pesmama »Dođi janje« i »Žegar polje«.
 SKD »PROSVJETA« Zagreb, pododbor »Rijeka« iz Rijeke, Republika Hrvatska. Vođa pevačke grupe je gospođa Ljiljana Talijan, a otpevale su pesme »Oj, livado, rosna travo!«, »Lianka« i »Dobra večer braćo«.
 KUD »DR. MLADEN STOJANOVIĆ« iz Bačkog Jarka, Republika Srbija. Vođa grupe je Borislav Knežević, a otpevali su pesme »Oj, Mladene!« i »Dva nevena plava«.
 ZG »ZORA« Kragujevac iz Kragujevca, Republika Srbija. Vođa muške pevačke grupe je Petko Jovičić, a otpevali su pesme »Lički ojkan« i »Nije mana«.
 »KRAJIŠNICI SA MORA« iz Kopra, a umetnički vođa ove grupe je Žika Vukić sa članovima Zdravko Stojičić, Dragan Praštalo, Milijan Topić i Milutin Radić. Otpevali su splet pesama sa Grmeča.

I ove večeri je predstavljena nova knjiga gospodina Saše Gajića, »PESME KROZ OGLEDALO ISTINE«, a prisutni pesnici i kritičari su pohvalili ovo delo, te pročitali nekoliko pesama iz ove bogate zbirke.

10369187_652659134832865_4792284129887892594_nPublici se ponovo predstavila mlada Sara Gajić sa pesmama »Obraše se vinogradi« i »Nad izvorom vrba se nagela«, te dobila gromoglasne aplauze.
Za vreme sviranja i pevanja grupe »KG Bend« iz Prnjavora, stručni žiri je odabrao ovogodišnje pobednike folklora i pevanja.
Gospodin Saša Gajić je dodelio plakete i diplome pobednicima. Prvo mesto u folkloru ove godine osvojilo je KUD »KRAJINA« iz Beograda. Drugo mesto pripalo je GKUD »PRONIJA« iz Prnjavora, a treće mesto Plesnoj grupi »Udruga žena Moravice«.
Nagrade su dodeljene i najboljim muškim pevačkim grupama, a prvo mesto ove godine osvojila je pevačka grupa KUD »Dr. Mladen Stojanović« iz Bačkog Jarka. Drugo mesto osvojila je pevačka grupa KUD »Krajina« iz Beograda, a treće mesto MPG »Zora« iz Kragujevca.
U takmičenju ženskih pevačkih grupa, prvo mesto osvojila je grupa KUD »Krajina« iz Beograda. Drugo mesto osvojile su dame iz SKD »Prosvjeta« iz Zagreba, a treće mesto pripalo je GKUD »Pronija« iz Prnjavora. Voditeljka Suzana je čestitala pobednicima, a fešta se nastavila uz vesele pesme »KG Benda«, razigrano kolo i kolače i piće domaćina organizatora, koji su počastili sve prisutne. Veselje je potrajalo do kasnih večernjih sati uz dobro raspoloženje, a time je zavrsen i drugi dan ovogodišnje manifestacije, VI. »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije«.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA