Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Додик одликује хрватског ратног злочинца, заповедника „Олује“, убицу Срба

 

Загреб / Бања Лука – Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је хрватског министра обране Анту Котромановића због велике помоћи хрватске војске поплављеним подручјима у српском ентитету у БиХ. Котромановић би данас у Палати Републике у Бањој Луци требало од Додика да прими медаљу заслуга за народ. Анте Котромановић заповедао је 126. бригадом Хрватске војске која је након Олује надирала према Бања Луци.

Данас херој, Котромановић је за српску страну у БиХ годинама злочинац. Због добросуседске солидарности и брзе помоћи пострадалима Додик је одлучио да заборави како сваког лета, како се ближи годишњца ослободилачке операције Олуја, из Бање Луке оптужују истог тог Котромановића за ратне злочине у Мркоњић граду.

Након ослобађања Книна у августу те године 126. бригада је с другим одредима ХВ-а и Армије БиХ наставила операције против српских снага у БиХ.

Кад је ХВ ушла у Мркоњић, градић с већински српским становништвом на стратешком положају, било је јасно да је Бања Лука пред падом, па је Слободан Милошевић био присиљен прихватити мировни споразум који је крајем године потписан у америчком Дејтону.
Српска страна оптужује хрватске снаге да су, пре него што су биле присиљене напустити Мркоњић град који је мировним споразумом припао Републици Српској, побиле више од стотину тамошњих цивила.

Деветнаест година касније, Анте Котромановић је министар обране, а из РС му стиже допис којим га уред Милорада Додика обавештава да ће га одликовати медаљом заслуга за народ.

Додик је позвао Котромановића да особно дође у Бању Луку по одличје, “с обзиром на значај Крсне славе Републике Српске, као и на значај одликовања додељеног Министарству обране Републике Хрватске”.