Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Srpska Kozara uz Jasenovac ponovo u krvi – krvoločne Ustaše za svece

 

Humke Jasenovca preorane, čak i pokopani Srbi još nemaju mira.
Ustaški plan za genocid Srba glasio je: trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pretopiti u Hrvate pokrštavanjem u katoličku veru.
Alojzije Stepinac, nadbiskup koji je blagoslovio ”Katoličku državu” NDH i hvalio se pokrštavanjem četvrt miliona Srba, treba da bude proglašen za sveca. Srpske i svetske ustanove opet ćute. To ćutanje je deo Jasenovačkog sindroma da razmišljamo onako kako su nas ustaše naučile genocidom u Jasenovcu: da ćutimo, sebe osuđujemo, neprijatelja pravdamo i ništa ne preduzimamo.

Ovo je prilika da nakon sedam decenija prekinemo ćutanje, sprečimo novi zaborav žrtava, novo pranje zločinaca, i novo međunarodno priznanje genocidu.
Ovo je prilika da Papa Franja uradi ono što Stepinac nije, i osudi ustaški režim i genocid u NDH.
Zahtevamo:
– Od Vatikana da osudi ustaški režim i genocid umesto kanonizacije Stepinca
– Od Svetog Sinoda SPC i Vlade Srbije da upute protestne note Vatikanu.
– Od Svetog Sinoda SPC da pokrene inicijativu da sestrinske Pravoslavne crkve upute protestne note Vatikanu.
– Od Vlade Republike Srbije da pokrene inicijativu da Evropska unija, Republika Hrvatska i Republika Srpska upute protestne note Vatikanu.
– Od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, nadbiskupa beogradskog monsinjora Stanislava Hočevara, glavnog rabina u Srbiji Isaka Asijela, direktora centra Simon Vizental Efraima Zurofa, jevrejskih, antifašističkih i hrišćanskih udruženja iz čitavog sveta, da se pridruže protestu i učine sve što je u njihovoj moći da Vatikan prestane da ignoriše ustaški genocid.
– Od Svetog Sinoda SPC i Vlade Srbije da u slučaju proglašenja Stepinca za sveca prekinu diplomatske odnose sa Vatikanom.
– Od Srba, Vatikana i međunarodne zajednice da se izleče od Jasenovačkog sindroma i napuste ustaški pogled na svet.

Brojne nevladine organizacije i pokreti svuda gde ima Srba.

 

 

 

Српска Козара уз Јасеновац поново у крви – крволочне
Усташе за свеце

Хумке Јасеновца преоране, чак и покопани Срби још немају мира.
Усташки план за геноцид Срба гласио је: трећину побити, трећину протерати, трећину претопити у Хрвате покрштавањем у католичку веру.
Алојзије Степинац, надбискуп који је благословио ”Католичку државу” НДХ и хвалио се покрштавањем четврт милиона Срба, треба да буде проглашен за свеца. Српске и светске установе опет ћуте. То ћутање је део Јасеновачког синдрома да размишљамо онако како су нас усташе научиле геноцидом у Јасеновцу: да ћутимо, себе осуђујемо, непријатеља правдамо и ништа не предузимамо.

Ово је прилика да након седам деценија прекинемо ћутање, спречимо нови заборав жртава, ново прање злочинаца, и ново међународно признање геноциду.
Ово је прилика да Папа Фрања уради оно што Степинац није, и осуди усташки режим и геноцид у НДХ.
Захтевамо:
– Од Ватикана да осуди усташки режим и геноцид уместо канонизације Степинца
– Од Светог Синода СПЦ и Владе Србије да упуте протестне ноте Ватикану.
– Од Светог Синода СПЦ да покрене иницијативу да сестринске Православне цркве упуте протестне ноте Ватикану.
– Од Владе Републике Србије да покрене иницијативу да Европска унија, Република Хрватска и Република Српска упуте протестне ноте Ватикану.
– Од председника Србије Томислава Николића, Патријарха српског Господина Иринеја, надбискупа београдског монсињора Станислава Хочевара, главног рабина у Србији Исака Асијела, директора центра Симон Визентал Ефраима Зурофа, јеврејских, антифашистичких и хришћанских удружења из читавог света, да се придруже протесту и учине све што је у њиховој моћи да Ватикан престане да игнорише усташки геноцид.
– Од Светог Синода СПЦ и Владе Србије да у случају проглашења Степинца за свеца прекину дипломатске односе са Ватиканом.
– Од Срба, Ватикана и међународне заједнице да се излече од Јасеновачког синдрома и напусте усташки поглед на свет.

Бројне невладине организације и покрети свуда где има Срба.