Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Životna sredina i zagađenja

Pripremili: Branko Gajić, univ.dipl.ing i dr.med. Miloš Gajić

Još od nastanka živih bića i njihovih evolucijskih promena na zemljanom planetu došao je i naš rođak pračovek, a kasnije i čovek.
Čovek koji je kao najsavremenija živa populacija neprestano težio promenama, lakšim radnim postupcima i boljem životu. Tako je kroz svoja životna dostignuća iz oblasti modernizacije tehnike i tehnologije, takoreći zaboravio na životnu ekološku preventivu, čije vidne posledice već plaćaju današnje generacije. Ispostavljajući svoje zdravlje škodljivostima ili različitim vrstama zagađenja vode, zraka, hrane itd.

Dodatna zagađenja i stradanja prouzročena su od raznih ratnih bljeskova i oluja, a posebno NATO-vim udarima iza kojih obično ostaju katastrofalne posljedice, kako za žive, tako i za biljne populacije. Verujte, da nema dobrog zdravlja bez čiste okoline, bilo to  vode, čistog zraka i zdrave prehrane.
Dakako, čistoj okolini možemo svoj doprinos dati i mi na jednostavniji način, kod odlaska na izlete u prirodu, ako bar pokupimo flaše, kutije i papir u kojima smo sa sobom doneli nakon upotrebe  pića ili hrane.
Ukratko ćemo svoja izlaganja razvrstiti u dva diela i to: Vodu, zrak i razna štetna sevanja.

Voda je glavni izvor života, kako za biljna, tako i za živa bića. Svako živo biće za svoj opstanak koristi vodu. Na osnovu toga za razmišljanje zapitajmo se – Da li je čovjek savremeno biće?
Da li želimo živjeti u spaljenoj i zagađenoj zemlji?
Toliko govorimo o zdravoj prehrani, vodi koja je sve više zagađena i prehrana u vezi genetske, nezdrave proizvodnje sve više neprirodna i kao takva neprimerna.

Neprestano zaboravljamo, da je čiste vode koja nas okružuje sve manje i manje. Svako živo biće za svoj opstanak upotrebljava vodu, a svaka njena promena pušta svoj uticaj na sve njene potrošače. Značaj vode kao izvora života općenito možemo razumeti iz obrazloženja, da voda u prirodi ima svoja dva glavna značaja i to fiziološki i ekološki.

1.    Fiziološki značaj:
–    Kao izvor optimalnoga održavanja ćelija plazme;
–    Kao izvor održavanja pojedinih životnih organa (funkcija);
–    Zadovoljava svim potrebama životnih zajednica u vodi (flori i favni) daje im hranu i energiju.

2.    Ekološki značaj:
Kao zastupača za prenos soli, hranljivih (materija) sastojaka i produktivnog razdvajanja hranljivih materija, encima itd.;
Kao životni prostor;
Kao izvor održavanja životnih populacija.

Ako se poslužimo statistikom, svake godine u procesu fotosinteze na zemlji se potroši približno 150.000 hiljada milijona tona ugljen dioksida (CO2) i 120.000 hiljada miliona tona vode (H2O).
Od toga biljke proizvedu približno 100.000 hiljada miliona tona organskih materija i 110.000 hiljada milijona tona kisika.

Zrak je isto tako veoma značajan subjekat posebno za žive populacije.
Dakako, dokazano je da zraka i vode što nas okružuju nije do kraja moguće zagraditi. Baš u vezi toga i jesmo osetljivi na njihove promene i zagađenja.
Možemo pomisliti, kako bih se osećali ako ne bi bilo povremenih strujanja ili bolje znanog vetra.
Dakle, vetar kao takav nema samo svoje loše uticaje. Tu i tamo sa krovova zgrada odbaci poneki crijep, prevali poneko stablo ili  tu i tamo damama pokvari frizuru ili podigne suknjcu, a muškima koji neznajući piške prema vjetru, veoma brzo dolazi povratna informacija. Tako vetar svojim strujanjima zrakom ima svoje i veoma dobre osobine, da odnosi razne škodljivosti, kao što su različni negativni uticaji sevanja ili druga hemijska zagađenja.

Različita sjevanja i njihove štetnosti za žive populacije

Različita merenja te analiza nam govore o jednom vidiku preventive, bar
što se tiče upotrebe kućnih aparata.

Nalazimo se u polju sevanja

Pri sevanju radioaktivnih materija poznajemo alfa, beta i gama sevanja.
To su atomska jedra elemenata helija koji se aktivira kod radioaktivnog raspadanja drugih atomskih materija sa brzinom 15.000 km/s
Apsorbira ga već nekoliko cm debeli sloj zraka i ne može proći niti kroz list papira niti kroz čovečiju kožu.

Električni aparati, naši prijatelji i neprijatelji

Čovek se već desetinama godina služi sa kućnim aparatima, čiji se štetni uticaji na zdravlje čoveka iz godine u godinu pokušava smanjiti.
Takvi kućni aparati su naravno priključeni na električne instalacije po kojima teče odnosno prolazi električna energija, baš tamo gdje se u bližini pojavi i magnetno polje uz to naravno njegovo negativno delovanje na čoveka – znači štetni utecaji po naše zdravlje. Što znači, svuda tamo  gde se nalaze kućne električne instalacije, dalekovodi itd. Tamo gde se upotrebljava električna energija postoji elektro magnetno polje (EMP). Neki od takvih kućnih električnih aparata su: grejalice, deka na struju, lični kompjutori (računari)  električni satovi, usisivači, različiti aparati (fen) za sušenje kose itd.

Industrijski visokofrekventni generatori za obradu drveta, kamena i željeza.
Telekomulacijski radio i TV odašiljači, radari, mobilni telefoni itd.
Različiti aparati u medicini; mikrovalni i kratkovalni.
Naprave za prenošenje električne energije, dalekovodi, transformatorske i razdjelne stanice.

Poznajemo elektro magnetna polja niske frekvencije, gde spadaju aparati priključeni na električnu mrežu odnosno napon i radijske frekvencije, mikrovalovnoj industriji, telekomunikacijske i aparati zdravstvenu upotrebu.
Navedene štetnosti po naše zdravlje ne možemo osetiti, ali možemo izmeriti.

Štetni uticaji takvih električnih aparata koje skoro svaki dan upotrebljavamo na poslu ili kući pokazuju negativan biološki uticaj gde se EPM. raširuje kroz naš radno-kućni prostor gde nailaze na živu materiju koju (presijaju) prozrače.
Takve biološke uticaje EMP i njihov štetan uticaj kao posledice delimo na termički i netermički.

Termički uticaji  EMP  povećavaju temperaturu presevanog (prezračenog) tkiva.

Kod te reakcije se dio energije pretvori u toplotu i tako se apsorbira u živo tkivo čoveka, životinje ili biljke.

Termički učinci su izraženi preko povećane temperature prezračenog tkiva koji obično po svojoj karakteristici prouzrokuju dodatne povrede naših pojedinih bioloških struktura.

Netermički (uticaji) učinci prouzokuju određene promene u strukturi ćelija u obliku dražljivosti, kao i hormonske poremećaje. Poremećaj se vidi preko izmjenjivanja određenih materija između ćelija i njene okoline.
Do sada su neke naučne analize pokazale, da kod ispostavljenosti živoga organizma EMP – može doći do:

•    uticaji na  kardiovaskularni sistem, što znači poremećaj rada srca, krvnih sudova i žila,
•     odstupanje očne mrene,            
•    oboljenje sluznice,
•    poremećaji funkcionisanja centralnog živčanog sistema,
•    pojava zaspanosti i neprestanog umora,
•    ubrzava razvoj rakastih oboljenja.

Zadnjih godina  izvode se dvosmerne naučne analize i otkrića

1.    Prvi smer su otkrića štetnosti EMP na različne žive organizme od najjednostavnijih, kao što su bakterije, do najkomplikovanijih i najčešćih kao što je čovek.
2.    Druga smjer su epidemiološke analize i otkrića, koji se zauzimaju za naučniji pristup, da pronađu povezanost među različitim oboljenjima i jačine EMP kod kojeg su oboleli ispostavljeni.

EMP nižih frekvencija utiče na izlučivanje i transplataciju hormona, baš onih koji sačinjavaju osnovni element komunikacije u našem organizmu.

Neki rezultati potvrđuju resonancijske učinke, što konkretnije znači, da upravo kod bioloških učinaka EMP opažamo sa postavljenom frekvencijom određenu jačinu takvog polja. Bilo jedna ili druga jačina biološki utjecaj imaju obe, št označi i jača i slabija polja, dok između tih uticaja ne opažamo ništa, pošto ih nema.
Neka mišljenja su neosnovana, da su jača elektro magnetna polja štetnija od nejačih što je u istinu netačno. Tako su dosadašnja zdravstvena istraživanja pokazala, da su  prekomerni
Uiticaji EMP odnosno kod njihove izpostavljenosti pod određenim uslovima šteti svim živim organizmima.

Dakle, to su činjenice kod kojih se moramo zapitati, odnosno koje ne bi smeli odbaciti u vezi ne razumevanja ili pak neznanja.
Svakako o štetnosti EMP možemo dati uistinu potvrđujuće odgovore.
Brojne studije su uz naučne eksperimente i stručne analize upravo pokazuju odnosno potvrđuju takve štetnosti.

Mi možemo sami sebi preventivno pomoći tako što ograničeno upotrebljavamo
električne kućne aparate.

–  Električnu peć uključimo, da zagreje prostor pre nego počnemo bivati u takvom prostoru,
–  Električnu deku  uključimo, da krevet zagreje pre nego što legnemo u takav krevet,
–  Televizor isključimo posve kada ga ne gledamo i stim nepuštamo poluupaljen za daljinski upravljač,
–  Kompjutor isključimo posve ako ga nećemo upotrebljavati za neko određeno vreme,
–  Štampače, posebno laserske postavimo u prostor koji povremeno posećujemo,
–  Izbegavajmo sušenje kose posle pranja sa fenom, radije pustimo, da se sama osuši,
–  Aparat za varenje obavezno isključimo kada elektrode ne upotrebljavamo,
–  Televizor gledajmo sa razdaljine bar 3 metra,
–  Ako smo tokom dana radili sa kompjutorom ili smo možda gledali televizorske programe u prostoru gde spavamo, potrebno je takav prostor nakon upotrebe bar dva sata dobro provetriti itd.

Kod pojedinih kućnih aparata možemo izbeći veći dio škodljivih učinaka ako uz takav aparat postavimo neke bršljane, odnosno lozice (puzavac) i slično.
Dozvoljene čovečije granice ispostavljenosti EMP je najviše do 50 Hz frekvencije. (Standardi IRPA).

Merenja štetnosti klubnih aparata što se tiče EMP-  zauzimaju:

a)    Transformatori 220 kw
b)    Dalekovodi 110 kw
c)    Aparati za varenje
d)    Hauba za sušenje kose
e)    Fen za sušenje kose
f)    Računari (kompjuteri)
g)    Televizor
h)    Usisivač
i)    Frižider.