Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ НАВОДНЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ СВИМ ПРОГНАНИМ, РАСЕЉЕНИМ И ИЗБЕГЛИМ СРБИМА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ


НЕ, РЕГИСТРАЦИЈИ ЗА ШИПТАРСКЕ ИЗБОРЕ!
НЕ, ГЛАСАЊУ НА ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА!
СВЕ ШТО НИЈЕ ПО ЗАКОНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ЈЕСТЕ НЕЛЕГАЛНО!

Последњих дана прогнани, избегли и расељени Срби са Косова и Метохије добијају позиве за регистрацију за како пише у позиву предстојеће локалне изборе на Косову и Метохији. Из позива који им се доставља основано би  се могао донети погрешан закључак да су то избори које организује наша држава – Република Србија, по нашем закону – Закону о локалним изборима и Закону о јединственом бирачком списку.
Садржина позива је таква да ствара заблуду код неупућених грађана који не могу да се снађу у шуми прописа и никако не могу да проникну у правне последице изласка на ове локалне изборе, поготову што је овај позив упућен од стране органа који припада уставноправном систему Републике Србије.
Грађани који су позвани, из самог позива не могу ни да наслуте да се ради о локалним изборима које спроводи тзв. “република Косово” по законима који су изгласани у скупштини те сепаратистичке творевине као што су тзв. “Закон о општим изборима у републици Косово, Закон о локалним изборима у Републици Косово, Закон о држављанству републике Косово, Закон о цивилном статусу” итд.
http://www.kuvendikosoves.org/common/docs/ligjet/2010-256-ser.pdf
За гласање лица ван територије Косова, Централна изборна комисија тзв. републике Косово донела је Изборно правило 03/2013 од 02.07.2013. године којим је уредила начин гласања за лица која се налазе ван “Косова“.
http://www.kqz-ks.org/Uploads/Documents/3_quynkkpzeq.PDF
Такође Централна изборна комисија тзв. републике Косово је прописала и одговарајуће формуларе који се имају попунити приликом подношења захтева за гласање. Формулари су двојезични (налазе се на сајту Централне изборне Комисије), у заглављу имају ознаку “Република Косово” и грб те непризнате државе.
http://www.kqz-ks.org/Uploads/Documents/Formulari%20I_lwfqvylmps.pdf
http://www.kqz-ks.org/Uploads/Documents/Formulari%20II_fcicqsyefk.pdf
Оно што је битно за наше грађане расељене са КиМ је следеће:
1. наводна регистрација која  се помиње у Позиву повереништва, није регистрација већ молба (захтев)  Централној изборној комисији тзв. републике Косово да грађанину дозволи да учествује и гласа на локалним изборима који се организују по “косовским законима” изгласаним у скупштини тзв. “Републике Косово” – http://www.kqz-ks.org/Uploads/Documents/Formulari%20I_lwfqvylmps.pdf
http://www.kqz-ks.org/Uploads/Documents/Formulari%20II_fcicqsyefk.pdf
2. Прописи који се односе на упис у Централни регистар грађана и држављанство су врло сложени, те није искључено да након ових избора ови грађани неће бити уписани и као држављани тзв. Републике Косово, а у Централни регистар грађана ће извесно бити уписани. То су евиденције грађана и држављана које воде непризнати органи власти непризнате државе тзв, републике Косово.
3. Треба нарочито обратити пажњу на одредбе чл. 28 и 29 Закона  о држављанству Републике Косова који уређују појам сталног становника тзв, Републике Косово и држављанства према документу за статус  Косова .
4. Подношењем захтева за гласање на формуларима за државним ознакама тзв. Републике Косово, о којем захтеву треба да одлуче органи власти непризнате и самопроглашене “републике Косово”, не представља ништа друго до појединачно признање, од стране сваког подносиоца захтева, те, до сада непризнате државе.
Шиптарски терористи и сепаратисти, одговорни за најгоре злочине према Србима стрпљиво и темељно раде на изградњи сопственог правног система, и изградњи своје државности. Локални избори део су те изградње, зато грађани Србије, протерани, избегли и расељени са Косова и Метохије, нипошто не треба ни да се региструју, односно упуте молбу  Централној изборној комисији тзв. републике Косово да им дозволи да учествује и гласају на локалним изборима који се организују по “косовским законима” изгласаним у скупштини тзв. “Републике Косово”, нити да на таквим изборима гласају.
Дилема која код неких због пропаганде владајуће структуре постоји, и јавља се у питању “Да ли се рагистровати и гласати или не?”, лако је решива  само се треба сетити и поћи од чињенице да СВЕ ШТО НИЈЕ ПО ЗАКОНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ЈЕСТЕ НЕЛЕГАЛНО! Одговор је онда лак – НЕ ИЗБОРИМА, НЕ ГЛАСАЊУ!
Како радили тако нам Бог помогао!

Удружење жена са Косова и Метохије (ЖеКиМ)