Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PROTEST SRBA U SLOVENIJI

Pozivamo sve poštene Srbe iz Slovenije, članove i prijatelje, koji imaju dostojanstva, želje i ponosa za ljudsku pravdu, da se pridruže mirnoj protestnoj šetnji koja će uz odgovarajuće transparente i zastave krenuti ispred sedišta Saveza srpske dijaspore na Linhartovoj 13, Ljubljana Bežigrad (zgrada opštine Bežigrad) u subotu 31. avgusta 2013 oko 14:45 časova. Dalje, najavljujemo protest za nedelju 1. septembra 2013 od 11:30 do 12:00 časova ispred sv. Hrama Ćirila i Metoda u Ljubljani, ovoga puta bez protestne šetnje.

1.    Cilj Ministarstvo za kulturu vlade Republike Slovenije u vezi zadnjeg popisa stanovništva septembra 2011 u kojem slovenski statistički biro nije vodio Srbe kao naciju. Ministarstvo kulture Slovenije petogodišnje podele više od 15.000.000,00 evropskih miliona eura namenjenih ranjivim kulturnim skupnostima Slovenije, od kojih jedino Savez srpske dijaspore Slovenije i njegova društva svih tih godina nisu dobila niti jednoga evra, te tako izgleda, da su i slovenska društva ranjiva, a jedino srpska nisu. Pa ministar MK RS g. Uroš Grilc kao odgovorna osoba dokazuje svoju kulturu,  ne sprovodeći pravomoćne presude Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.

2.    Nastavljanje protestne šetnje do Ambasade R. Srbije u Ljubljani, gde ćemo otvoreno reći – da smo protiv štetne vladajuće politike Srbije do Kosova i zahtevati, da se poštuje Ustav Srbije i međunarodna rezolucija o Kosovu, te da u navedenu Ambasadu iz matice šalju poštene i dostojne Srbe, lopovi nisu potrebni, pošto ih imamo u Sloveniji dovoljno.
Direktorki vladine kancelarije Srbije za dijasporu gospođi Danici Drašković zabraniti  dolazak u Sloveniju, pošto je pokazala neprijateljstvo do većine Srba u Sloveniji, a verovatno nije prijatelj ni Slovencima. Ambasadoru Aleksandru Radovanoviću veliko upozorenje, da nije poslan u Sloveniju da vrši podele, svađu i da ponižava Srbe.

3.    Nastavljanje protestne šetnje do opštinske zgrade, gde ćemo gradonačelnika pitati – kome se dodeljuju godišnja opštinska sredstva za kulturu, a posebno kroz financiranje javnoga programa PrP 2013. 453.350,00 eura. Iz godine u godinu Savezu srpske dijaspore Slovenije za celu godinu odobri se svega 1.574,00 eura, a samo Savezu kulturnih društava Ljubljane skupa 57.000,00 eura. Pritužbe Saveza i njegovih pojedinih društava rešavao je lično ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji ih je i ovog puta sve zavrnuo kao neosnovane i potvrdio njihovu Zakonsku pravilnost.

4.    Dolazak do Prešernovog spomenika (tromostovja) u centru Ljubljane, gde će srpska društva u narodnim nošnjama izvesti skroman kulturno umetnički program, a posle šetnja nazad do ljubljanskog parka MOSTEC gde se nastavlja III. međunarodno folklorno takmičenje III, »FOLKLOR BALKANA« Ljubljana 2013 i pevačkih grupa, a nakon toga muzika uživo uz poznati bend »BUMERANG« iz Srpske.

NAPOMENA:  Protestnom šetnjom želimo ukazati na samovolju, korupciju i bezakonje u lokalnim i državnim institucijama. Navedena je prijavljena državnim slovenskim institucijama i pratiće je različite TV ekipe iz Slovenije i okruženja.

Naš pozdrav – za pravdu, pravoslavlje i naciju, dok nam srpska srca biju. SSDS.