Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

HUMANITARNI KONCERT U CELJU “ZA SITNICU OSMEH NA LICU”

Pripremio:

Dragoslav Dragosavljević

VESELI I ZADOVOLJNI U CELJU – Srpsko kulturno humanitarno društvo “Desanka Maksimović” iz Celja organizovala je, te uspešno izvela i ovaj humanitarni koncert 17. novembra 2012. u Ljubečni, nadomak Celja. Ovo srpsko društvo, jedno od većih i aktivnijih srpskih društava u Sloveniji, zadnjih godina je između ostaloga uz brojne kulturne prezentacije uspešno izvodilo i humanitarne koncerte.

Ovaj put od humanitarnog koncerta sakupljena su skromna novčana sredstva, koja su usmerena kao pomoć oko izgradnje pravoslavne crkve u Celju. Naše čitaoce moramo podsetiti, da je za vreme II. Svetskog rata, fašistički Hitler uz svoje zloglasnosti srušio i pravoslavne crkve u Mariboru  i Celju. Tako ostaje ona narodna, “kap po kap Morača, dinar po dinar palača”. Organizatori su i ovaj put sa svom ozbiljnošću pristupili izvođenju i ovog zahtevnog projekta, između kojih se ipak izdvajaju g. Đuro Tešanović i Igor Mitić. Kroz bogatu kulturno umetničku prezentaciju, igralo se, plesalo, častilo pilo do kasnih jutarnjih sati. Okupljene je pozdravio vođa programa g. Bane Nikolić, pozdravivši i posebne goste, predstavnicu srpske ambasade u Ljubljani gospođu Dijanu Peruničić, sveštenika i celjskog paroha Milana Dudukovića sa porodicom, predstavnike Udruženja srpskih književnika Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije sa predsednikom Sašom Gajićem, te najavio predsednika SKHD “Desanka Maksimović” magistra Nikolu Vlahovića, koji je uz dodatni pozdrav prisutnima sa nekoliko reči objasnio značaj i ovog humanitarnog koncerta. Nakon čega je zamolio sveštenika i paroha Milana Dudukovića, da se obrati vernicima i ostalim prisutnim u dvorani. Imenovani, inače jedan od priznatijih sveštenika u Sloveniji, rado se odazvao pozivu, pozdravivši vernike objasnio je i sam značaj ovog božijeg hrama za kojeg se počinju prikupljati novci.

Dvorana se brzo punila, a narodna muzika uz dobre muzičare “Tri ton Kranj” znala je razveseliti i one koji su planirali biti publika. Bogat program dečijeg folklornog sastava “Opančići i Opanak” u prelepim narodnim nošnjama oduševio je prisutne, a nagrade su sledile sa dužim burnim aplauzima. Nakon toga čule su se i srpske izvorne pesme, Obraše se vinogradi, Odakle si sele i druge, a majstorsko su ih odpevale: Olja Milutun, Nika Kolar Josipović, Tamara Mitrović, Maja Ivana Ivanović, Aleksandra Panić, Sanja Miladinović i Sara Gajić. Celinu ovog kulturno umetničkog programa uz gostitelja SKHD “Desanka Maksimović” Celje, dodatno su omogućila KUD “Mladi svet” iz Kranja i Udruženje srpskih književnika Slovenije. Prelepe pesme osećajno su izrecitovali: Valentina Živković, Sara Gajić, Doroteja Pešić, Nevenka Gajić i Dimitrije Pešić. Dok je prelepa pevačka grupa Božurke u sastavu: Stojanka Tuvić, Dijana Dević, Svetlana Radić, Žana Pantović, Suzana Vlaisević Bursać, Tamara Pivašević i Milka Vrsajković nagrađivana posebnim aplauzima.

Naravno, već predstoje pripreme Saveza srpske dijaspore Slovenije i srpskog udruženja “Kosovka devojka” iz Ljubljane za humanitarne koncerte pod istim nazivom u Ljubljani  i Celju od 08.marta do 10. marta 2013. godine,  koji će uz bogate kulturno umetničke programe pratiti i poznata  muzička grupa “BUMERANG” iz R. Srpske.