Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Uhapšen vođa vehabija i pronađen snajper teroriste

Piše: Goran Obradović

BRČKO – Vođa najveće vehabijske zajednice i jedan od glavnih ljudi tog pokreta u BiH Nusret Imamović, njegov brat Eldin i Jasmin Mustajbašić uhapšeni su juče u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Gornjoj Maoči kod Brčkog.
Akcija u kojoj je učestvovalo više od 150 policajaca izvedena je s ciljem prikupljanja dokaza u predmetu koji se vodi protiv vehabije iz Novog Pazara Mevlida Jašarevića, osumnjičenog za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Snajper

Policija je pretresla pet lokacija, mahom kuća vehabija, a prema nezvaničnim informacijama, pronađena je i poluautomatska puška sa snajperom, koja se vidi na Jašarevićevom snimku otkrivenom poslije napada na američku ambasadu, izvedenog 28. oktobra prošle godine.
– Potraga za snajperom bio je jedan od glavnih razloga za pokretanje ove akcije. Istražioci još utvrđuju ko je pušku vratio u Maoču poslije terorističkog napada u Sarajevu – saznaje se iz izvora blizkih istrazi i dodano da je Jašarević spreman na određene nagodbe sa Tužilaštvom BiH i da pred istražiocima konačno progovori o periodu provedenom u Gornjoj Maoči.
SIPA je počela akciju u ranim jutarnjim časovima po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a asistirali su joj pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona i policije Brčko distrikta.
Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o terorističkom napadu na američku ambasadu, rekao je za “Glas Srpske” da je akcija u Gornjoj Maoči završena i da su pronađeni dokazi i predmeti zbog kojih je i pokrenuta.
– Uhapšeni se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i prebačeni su u prostorije SIPA na kriminalističku obradu. Poslije toga biće donesena odluka o njihovom prebacivanju u nadležnost Tužilaštva BiH – istakao je Čampara, ne želeći da govori o drugim detaljima pretresa.
Tokom akcije nije bilo incidenata, ali su vehabije sve vrijeme negodovali i dobacivali istražiocima zbog hapšenja njihovog vođe.
U SIPA su rekli da je akcija sprovedena u sklopu istrage napada na američku ambasadu, s ciljem pronalaska dokaza koji se mogu dovesti u vezu sa tim slučajem.
Jašarević je 28. oktobra izvršio teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu, ispalivši na zgradu više od 100 metaka iz automatske puške. U napadu je ranjen policajac koji je radio na obezbjeđenju zgrade, a Jašarević je uhapšen tek poslije 45 minuta pucnjave, kada je pogođen hicem iz snajpera.
Istragom je utvrđeno da je Jašarević u Sarajevo stigao iz Gornje Maoče, odakle su ga dovezle vehabije Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić. Oni su poslije hapšenja priznali da su dovezli Jašarevića i sa njim se nalaze u pritvoru. Poslije terorističkog napada na američku ambasadu u Gornjoj Maoči je obavljeno više pretresa, a policija je u selu pronašla Jašarevićevu suprugu Mirelu, dok su u jednoj kući otkrivena njegova lična dokumenta.

Imamović

Uhapšeni Nusret Imamović je hapšen i u akciji “Svjetlost” izvedenoj 3. februara 2010. godine u Gornjoj Maoči, u kojoj je učestvovalo više od 600 policajaca. Sa još sedam uhapšenih vehabija tada je bio osumnjičen za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdor i netrpeljivost i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Svi su kasnije pušteni iz pritvora.
Imamović je prije dolaska u Gornju Maoču boravio u Beču i važi za jednog od najbližih saradnika Muhameda Porče, koji živi u tom gradu i za kojeg se smatra da je jedan od vođa vehabijskog pokreta u Evropi. Imamović je jedini stanovnik Gornje Maoče s vjerskim obrazovanjem, završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a studije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Kao takav po instrukcijama iz Beča trebalo bi da preseli kao “duhovnik” u Gornju Dubnicu kod Kalesije, sa zadatkom da napravi novo vehabijsko uporište, a u Gornjoj Maoči određeno je da ga zamijeni Bilal Bosnić iz Bužima.
Njegov brat Eldin uvijek je uz njega i pruža mu fizičku podršku. Njih dvojica su nekoliko puta napadali srpske povratnike.
Vođe vehabijske zajednice iz Gornje Maoče Nusret Imamović i Izet Hadžić učestvovali su na “zimskom seminaru” pod nazivom “Šta si uradio za islam?”, koji su vehabije od 30. decembra 2011. do 7. januara 2012. godine održale u Bužimu. Imamović i Hadžić su i vođe stvaranja novog uporišta vehabija u Gornjoj Dubnici kod Kalesije. Imamoviću je konkretno zaduženje da osnuje još jednu vehabijsku zajednicu u BiH prošle godine dala delegacija iz Beča.
Učesnici seminara u Bužimu stigli su iz drugih vehabijskih zajednica, a gradove Unsko-sanskog kantona obilazili su u vojnim uniformama i narodu dijelili letke, kako su naveli na portalima, “islamskog sadržaja”.
Glavni predavač na seminaru vehabija bio je vođa vehabijske zajednice u Bihaću Bilal Bosnić, koji se posljednjih mjeseci, poslije terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, na internetu “proslavlja” antiameričkim i talibanskim pjesmama i prepjevima kao što je: “Amerika neka zna/dovu činim ja/dabogda se do temelja raspala”.
Bosnić je proteklih godina na području Krajine formirao tri jake selefijske zajednice – u Bihaću, okolini Bužima i Cazina i nametnuo se kao neprikosnoveni duhovni vođa.

Akcija

Prema nezvaničnim informacijama akcija u Gornjoj Maoči dugo je planirana, a pripadnici SIPA su čak imali i posebnu vježbu za tu svrhu, što najbolje odslikava koliko je ta sredina opasna i za policiju.
Poslije hapšenja i pretresa policija je ostala u Gornjoj Maoči da bi selo bilo pod kontrolom.

Pritvor

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude održano ročište o produženju pritvora Mevlidu Jašareviću, rekao je njegov advokat Senad Dupovac.
– Odbrana će zatražiti odgovor zašto Tužilaštvo nije ništa uradilo sa istragom u proteklih 90 dana i šta dalje planira. Pet kamera je zabilježilo šta se desilo 28. oktobra i već je morala da bude podignuta optužnica – kaže Dupovac.
On je ocijenio da je hapšenje troje vehabija u Gornjoj Maoči taktički potez Tužilaštva BiH, koje želi da se opravda zato što još nije podiglo optužnicu protiv Jašarevića.

Datum objave: 25.01.2012