Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VOJNI STRATEŠKI CILJI VELIKIH, PREDNOSTI U NOVIJEM NAORUŽANJU, a uz njih uključujući i »BUZDOVAN«


Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

Turska ima najveći interes da Azerbejdžan napadne Jermeniju, jer bi se išlo na formiranje širokog koridora između azerbejdžanske pokrajine Nahičevanj i ostatka Azerbejdžana i tu bi se dobio koridor za turski prodor u turkofonske zemlje Srednje Azije gdje bi se uz pomoć islamista i SAD uspostavila dominacija Turske, NATO-a i SAD. Istovremeno bi bile istisnute Kina i Rusija kao pretendenti da dominiraju tim velikim i bogatim regionom. Kini bi se zašlo s leđa i bio bi ugrožen kineski suverenitet u Sinđijangu (Ujguristan) i Tibetu, a istovremeno bi se uklinili u meki trbuh Rusije i Sibir bi tada bio neodbranjiv.
Pojedini kažu, da su Amerikanci jači.? Činjenično oni nemaju ratnu tehniku stariju od 2000. godine? To su na sreću samo pojedina, subjektivna mišljenja koje nisu uopšte potkrepljena znanjem već neznanjem. Celokupna avijacija USA, sem F35 kojih ima samo šačica je starija preko 30 godina uključujući i f117 i B2. Rusi imaju S400 u operativnoj upotrebi i razvijaju s500 a to su najsavremeniji PVO sistemi zatim imaju Su33/34. Dakle, domaći zadatak od tih subjektivaca nije prošao. Amerikanci to jako dobro znaju, zato većinom zakuhaju sa etničkim sukobima, pa ih  tako i slome. Bilo gde da su napravili agresiju ili invaziju, pitamo se – Koliko svojih mrtvih vojnika su odvezli kućama?
MOSKVA – Rusija se sprema za stavljanje u pogon nove generacije podmornica – “Atomski Boreji” postaće prve digitalne podmornice.
Nove podmornice biće opremljene savremenim strateškim raketnim kompleksom “Buzdovan”. On je obnovljena verzija međukontinentalne balističke rakete “topola-M” – ističe vojni ekspert Aleksandar Širokorad.
“Boreji” imaju 12 uređaja za lansiranje “Buzdovana”. Do početka ove godine “Buzdovan” je lansiran 18 puta, a uspjelo je 11 lansiranja.
Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da će 2012. godine armija biti opremljena “Buzdovanima”.
Nove atomske podmornice za razliku od nosača raketa prethodne generacije imaju bolje hidrodinamičke, akustičke karakteristike – ističe ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.
Podmornice “Borej” su snabdjevene novim tehničkim kompleksima, koji omogućuju stalnu kontrolu podvodne situacije, njenu klasifikaciju i mogućnosti napada na različite vrste podvodnih meta.
Pri konstruisanju su bile korišćene posljednje razrade domaće industrije u oblasti bornih informacionih sistema upravljanja, sistema kontrole oružja.
Zastarjele atomske podmornice projekta “Ajkula”, (odnosno “Tajfun” prema klasifikaciji NATO-a) biće povučene iz eksploatacije prije 2014. godine, a zamijeniće ih “Boreji” – navodi Širokorad za “Glas Rusije”.
Nove podmornice biće tri do četiri puta tiše od “Ajkula”. Među savremenim razradama su spasilačka kapsula: u slučaju opasnosti posada podmornice će moći da se premjesti u specijalnu kabinu, koja odmah izroni na površinu.
U okviru tog projekta biće sagrađeno osam takvih podmornica. Sve će one biti dislocirane na poluostrvu Kamčatki i biti u sastavu Pacifičke flote.

Datum objave: 11.01.2012