Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Srpski narod i SPC u Sarajevu van zakona


Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

BIJELJINA – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije izjavio je da su srpski narod i njegova crkva u Sarajevu van zakona, sve dok Srpska pravoslavna crkva ne dobije svoju zgradu Bogoslovije ispražnjenju i dok se u nju ne useli Bogoslovski fakultet, upozorio je vladika Vasilije, prenijele su agencije.
Prema njegovim riječima, ta nejednakopravnost je najbolniji problem za Srbe u Federaciji BiH, gdje je Srpska pravoslavna crkva jedina vjerska zajednica koja u Sarajevu nema svoju bogoslovsku školu, iako ima vlastiti objekat čiji se povratak godinama obećava, ali ne realizuje.
Vladika Vasilije je ukazao i da je samo Republika Srpska u 2011. godini ispunila svoje obaveze prema Međureligijskom vijeću B i H, dok Federacija i distrikt Brčko nisu ispoštovali obavezu finansiranja ove institucije.
– Ta institucija, koja je stvorena da objedinjuje ljude i da pomaže, dovedena je u situaciju da će možda i da se ugasi jer nema materijalne potpore i uslova za rad – upozorio je vladika Vasilije, koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Međureligijskom vijeću.
Prema njegovim riječima, ova institucija je dobro zamišljena, kao “glas vapijućeg u pustinji”, da govori i apeluje, ali vladika Vasilije ocjenjuje da se glas crkvenih velikodostojnika u B i H slabo čuje.
Cerić i Zukorlić
Vladika Vasilije nazvao je uznemirujućim izjave muslimanskih vjerskih lidera u BiH i Srbiji, Mustafe Cerića i Muamera Zukorlića, uz ocjenu da “one idu kao strijele otrovne”.
Reis Cerić zatražio je da se predsjednik RS Milorad Dodik proglasi nepoželjnom osobom u islamskim zemljama, poslije čega je protiv Dodika upućena i fetva. Muftija Zukorlić je javno podržao Cerića.
Vladika smatra da su to izjave pojedinih ljudi, a ne i stav Islamske vjerske zajednice.

Datum objave: 04.01.2012