Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

OKONČATI SUPERVIZIJU U BRČKOM

Brčko po teritoriji treba pripasti Srpskoj

Piše: Vedrana Kulaga

BANJALUKA – Došlo je vrijeme za zatvaranje međunarodne supervizije u Brčko distriktu, a supervizor bi trebalo da na idućem sastanku Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) predloži zatvaranje supervizije u okviru određenog broja mjeseci.
Navedeno je ovo u izvještaju o Brčko distriktu koji je juče objavila Međunarodna krizna grupa (MKG).
U MKG-u su istakli da Republika Srpska ima jak uticaj u Brčko distriktu, ali da ne prijeti narušavanju njegovog statusa, te da je vrijeme za zatvaranje međunarodne supervizije distrikta koja više ne pomaže.
Ističu da je za Brčko neophodna nova strategija i ostanak Arbitražnog tribunala u smislu bezbjednosnog mehanizma.
– Republika Srpska nema potraživanja prema distriktu i izgleda da je formalno ispunila posljednji uslov prihvatanjem da međuentitetska granična linija ne prolazi kroz Brčko – navodi se u izvještaju MKG-a.
Ističući da se neki plaše da je RS sve opredjeljenija da proglasi nezavisnost od BiH i da bi Brčko bilo mjesto gdje bi takvi potezi doveli do novih nasilja, Krizna grupa ukazuje da se supervizija u Brčkom odnosi samo na unutrašnju vlast i ne može uticati na bezbjednost u čitavoj BiH, što ostaje odgovornost već oslabljenog OHR-a i EUFOR-a.
– RS ima legitimne interese u distriktu i bitno je doprinijela njegovom ekonomskom oživljavanju. Ovaj benigni uticaj bi trebalo da bude podržan i treba da raste – navode u izvještaju i ističu da je Federacija BiH od samog početka zanemarivala Brčko distrikt, “stvarajući vakuum koji je RS rado popunjavala”.
U izvještaju se ističe da Vlada i političke partije FBiH koje su prisutne u Brčkom treba da rade na popravljanju odnosa sa lokalnim kompanijama i političkim elitama da bi se izbalansirao uticaj Banjaluke na ovom području.
U slučaju ozbiljnog narušavanja autonomije Brčkog od RS ili FBiH, predložili su u MKG-u, Tribunal bi ponovo mogao da otvori superviziju ili čak izmijeni finalnu odluku i dodijeli distrikt drugom entitetu.
Analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal kazao je “Glasu Srpske” da je potrebno okončati superviziju, ali i ostaviti Tribunal, jer Brčko u ovom trenutku ima problem sa unutrašnjom političkom funkcijom vlasti.
Latal je dodao da je MKG predložila ovaj set odluka kako bi Savjet za primjenu mira (PIC) i EU krenuli ka popravljanju situacije u Brčkom.
– Dio tog paketa koji smo predložili u izvještaju jeste zatvaranje supervizije, ostavljanje Tribunala koji sam za sebe ima dovoljne mehanizme zaštite distrikta. Poslije toga bi idući ključni koraci bili od strane EU, otvaranje njihove kancelarije u Brčkom koja bi zamijenila OHR – rekao je Latal.
Sjednica PIC-a zakazana je za 12. i 13. decembar i na njoj bi trebalo da bude donesena odluka o daljoj sudbini supervizije u Brčkom.
Korupcija
U MKG-u ističu da međunarodni supervizori za Brčko nisu iskorijenili korupciju u proteklih deset godina i da nemaju ni resursa ni međunarodne podrške da sada nametnu promjene.
– Zadržavajući supervizora kao nekoga ko snosi završnu odgovornost u distriktu, daje se mogućnost lokalnim političarima da na lak način izbjegnu konačno prihvatanje odgovornosti. Stabilnost sada zavisi od toga da li lokalni političari, institucije za sprovođenje zakona i sudstvo mogu preuzeti odgovornost – ističu u MKG-u.

Datum objave: 08.12.2011