Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MARKO JAKŠIĆ Sporazum Tadić-Tači je veleizdaja

Intervju obavio: Uglješa Mrdić

„Zvanični Beograd je sporazumom sa KFOR-om prihvatio plan Hašima Tačija da se Kosmet u potpunosti stavi pod albansku kontrolu“, kaže u razgovoru za „Pečat“  jedan od srpskih lidera sa Kosmeta i funkcioner Demokratske stranke Srbije

„Sporazum Beograda sa KFOR-om je užasan za Srbe i Srbiju. Taj sporazum se među nama Srbima na Kosovu i Metohiji naziva takozvani „sporazum 2T“, Tadić-Tači. I komandant KFOR-a Erhard Biler je izjavio da je samo posrednik u toj priči, a da su razgovori vođeni između Beograda i Prištine. Tako da su pravi autori Tadić i Tači. Ono što je bitno u okviru cele priče je da taj sporazum stvara izuzetne probleme za Srbe na Kosmetu“, kaže u intervjuu za „Pečat“ jedan od srpskih lidera sa Kosova i Metohije i funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić.
Prema njegovim rečima taj sporazum sa KFOR-om je u stvari prihvatanje plana Hašima Tačija da se u potpunosti ceo Kosmet stavi pod albansku kontrolu.

Šta je ovim sporazumom uspeo Hašim Tači?

Tači je u potpunosti uspeo da stavi granicu i da zaokruži celu tzv. „državu Kosovo“. To je uspeo tim sporazumom i na severu Kosmeta. Ovaj sporazum sa KFOR-om je kapitulacija u dva čina. Prvi čin je što je sa svojim snagama uz pomoć KFOR-a stavio pod kontrolu ceo Kosmet, a drugi čin će da usledi u septembru, kada Beograd zarad ulaska u Evropsku uniju prihvati sve što je vezano za carine, to jest da se uspostavi prava granica između centralne Srbije i Kosmeta. Uvođenje carine podrazumeva i državne simbole. Ono što je bitno je da je Beograd prihvatio embargo na svoju robu, koju je uveo predsednik takozvane „kosovske vlade“ Hašim Tači. Sada je sasvim jasno zašto je taj sporazum sa KFOR-om izuzetno nepovoljan za sve Srbe i potvrđeno je da se uz pomoć nasilja mogu rešavati stvari na Kosovu i Metohiji.

Da li su srpske barikade na Kosmetu u stvari barikade Tadićevoj i Tačijevoj politici?

Sa tim barikadama se krenulo zbog realnog revolta srpskog naroda prema albanskom nasilju. Te barikade su vremenom postale i oruđe aktuelne vlasti u Beogradu za šminkanje i slikanje. Svedoci smo scenarija i političkog pozorišta koji sprovodi zvanični Beograd, a nažalost i jedan deo srpskog naroda koji se povukao sa barikada. Srpski narod u većini je pokazao spremnost da ne želi da živi u tzv. „državi Kosovo“. To je aktuelna vlast zloupotrebila i vešto usmerila. Sve je to poslužilo Hašimu Tačiju da napravi zajednički dogovor sa Beogradom.

Kakva je atmosfera među Srbima na Kosmetu, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među odbornicima?

Bitno je da je srpska vlast na čelu sa ministrom za Kosmet Goranom Bogdanovićem i šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Borkom Stefanovićem došla na Kosmet i među narodom napravila paniku kakve nije bilo u proteklih 12 godina. Napravljena je panika i sa pričom da se za Srbe na severu Kosmeta sprema nova akcija „Oluja“, kao što je zadesila Srbe u Hrvatskoj 1995. godine. Govorilo se da samo što Albanci nisu krenuli sa svojim snagama da proteraju Srbe. Pravljena je strašna panična atmosfera, kako bi se lakše opravdao sporazum sa KFOR-om. To nije tačno i to je možda bilo moguće pre 16 godina, ali danas ne.

Zašto?

Zato što su za razliku od pre 16 godina odnosi snaga u svetu malo drugačiji. S druge strane su Kosovo i Metohija deo države Srbije, koja ima puno pravo da svim sredstvima, i vojnim i policijskim, zaštiti granicu i svoje građane. Ako je bio pogrom 2004. godine kada je vršeno nasilje nad Srbima i kada srpske snage nisu mogle da pruže zaštitu, sada je situacija nešto drugačija. Po Ustavu Srbija je dužna da zaštiti svoj narod na Kosmetu. I pored panike narod je pokazao strašnu želju da se zaštiti. Primera radi, tih dana je bilo zabranjeno točenje alkohola da neko ne bi uradio nešto nepredviđeno. Energija naroda, koji je pokazao spremnost da se brani, je velika. Taj sporazum sa KFOR-om znači uspostavljanje nelegalne države Kosovo i definitivno odvajanje Kosmeta od države Srbije.

Kako reagujete na pretnje koje je Borislav Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, uputio srpskim liderima na severu Kosmeta „Ako nećete sporazum sa KFOR-om ostajete bez podrške Beograda“?

Borko Stefanović je kreator takvih sramnih poruka. To su pretnje tipa da ako ne budemo slušali vidimo se u Raškoj. Poruke takvog sadržaja su išle u kontekstu da zaplaše srpski narod. Mi imamo veliko iskustvo u odbrani naroda i nikada za ovih 12 godina od dolaska KFOR-a na Kosmet nije se desilo da nam neko iz Beograda tako preti. Bilo je za nas daleko težih trenutaka i dana, ali nam naši iz Beograda nisu tako sramno pretili i plašili nas. Narod je bio priseban i 17. marta 2004. godine. I tada je narod uspeo da ostane smiren i pribran i nije napravljen nijedan incident sa naše strane. Sada zvanični Beograd pravi atmosferu straha i to sve zbog činjenja Zapadu radi navodnog ulaska u Evropsku uniju. Mislim da  se teško može verovati čoveku, to jest Borku Stefanoviću, koji je prihvatio albanska dokumenta, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, kosovske tablice, i sve što su Albanci tražili. Njegovi nastupi uopšte nisu sa nacionalnih pozicija i srpskih interesa.

Kakvi su odnosi među Srbima u odnosu na političku pripadnost? U kojoj meri su izražene podele među Srbima?

I to je vlast u Beogradu uspela da uradi, ono najgore – da podeli Srbe na Kosmetu. Najzaslužniji za tu podelu među Srbima su akteri iz Beograda. Oni su to uradili pre svega preko Borka Stefanovića. Uspeli su da pridobiju neke predsednike opština, srpske nacionalnosti, na Kosmetu. Ti predsednici opština pre svega protežiraju Demokratsku stranku. Stvaraju lažno i prividno jedinstvo među Srbima kada je u pitanju sprovođenje odluka koje njima odgovaraju. Oni proturaju priče da Srbi sa severa Kosmeta podržavaju predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića i njegovu politiku. To se najbolje videlo kada su pojedini lokalni i stranački funkcioneri pokazivali divljenje Borisu Tadiću kada je u pitanju njegova nacionalna politika. Skup odbornika četiri opštine je pokazao da Srbi u suštini ne podržavaju izdajničku politiku koju vodi Boris Tadić. Nema jedinstva kada je u pitanju izdaja zemlje. Ono što je takođe plod politike iz Beograda je da se Srbi ne izjasne o sporazumu „2T“, bez obzira na to što se radi o našem golom opstanku, jer zaboga to je reč o visokoj državnoj politici i mi, Srbi sa Kosmeta, nemamo tu šta da tražimo. To pitanje mora da rešava predsednik države. S druge strane moramo da prihvatamo sve što nam poruče iz Beograda. Tadić se ponaša kao Luj XVI i stalno govori „Država to sam ja“.

Kako zaustaviti politiku vladajućeg režima u Beogradu kada je u pitanju sudbina Kosmeta?

To je jedna bedna politika. Država bi trebalo da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji, a ne da radi protiv njih. Jedno od rešenja su izbori i promena režima u Beogradu, i odlazak Tadića i njegovih saradnika sa vlasti. Treba okupiti sve nacionalne i rodoljubive snage, srpske stranke da se između sebe dogovore u borbi za srpske nacionalne interese. Moraju da se dogovore da imaju između sebe jedan koncenzus u nastupima kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i da se napravi jedna velika koalicija. To su sve uslovi da bi ovi mogli da odu sa vlasti. Ako Boris Tadić i njegovi koalicioni partneri ostanu na vlasti – od Kosova i Metohije nema ništa. Uzeće nam Kosmet, a onda i Vojvodinu i Rašku. Neće na kraju ostati ni traga od srpske države. Ti delovi Srbije će ili pripadati nekoj drugoj državi, ili će postati nezavisni, ili će se izdeliti između više država.
Kako reagujete na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koje traži da se prekine sa nasiljem prema Srbima i apelovalo je na NATO i

EU da poštuju Rezoluciju 1.244 i da UN rešavaju problem?

Mi u Rusiji imamo velikog prijatelja i od njih imamo ogromnu podršku. To moramo više da koristimo i sreća je da se odnos snaga u svetu promenio u korist naših prijatelja. Ne treba zaboraviti ni uticaj prijateljske Kine. Treba da nam pomogne u obnovi države i čuvanju naših teritorija. Samo tražimo poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije i poštovanje Rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vlast u Beogradu za naše prijatelje u svetu proglašava one koji nam otkidaju deo države. Ti na Zapadu koji nam otimaju Kosmet ne mogu biti nikakvi prijatelji. Takva situacija je krajnje morbidna. Rusija je više majka Srbima na Kosovu i Metohiji, nego što je ova vlast u Beogradu.

Da li bi trebalo o Sporazumu sa KFOR-om da se izjasni Skupština Srbije?

Normalna stvar je da o Sporazumu treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije i srpski politički lideri sa Kosmeta. Ovaj sporazum koji je napravio Boris Tadić sa Hašimom Tačijem je prekršaj skupštinske Deklaracije, nedavno izglasane. U Deklaraciji stoji da stvari moraju da se vrate na period od pre 25. jula i da se poštuje Rezolucija 1.244. Tadić je napravio novi dogovor koji ne odgovara Srbima, to je velika greška i opravdano je iskritikovan na sednici Skupštine Srbije. Zato mislim da neće više sazivati novu sednicu. Normalno bi bilo da se Skupština Srbije bavi Kosovom i Metohijom, ali kao što vidimo to vladajućem režimu u Beogradu ne odgovara. Ali njima je važnija EU. Za njih EU nema alternativu.

O čemu su srpski lideri na Kosmetu razgovarali sa Borisom Tadićem?

Nisam bio u prilici da razgovaram sa Tadićem. Na tom sastanku predsednik Srbije ih je lagao. Naseli su na njegove priče da će ih braniti i štititi. S druge strane, oni su prihvatili Tadićev predlog da ne raspravljaju o njegovom planu. Saopšteno im je da treba da se bave komunalnim i infrastrukturnim poslovima, što je u najmanju ruku neukusno. Hoću da kažem da vešto napravljena propaganda od strane Tadićevog režima je stvorila situaciju da treba da se stvori sloga Srba sa severa Kosmeta i državnog vrha. Na sednici odbornika četiri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečane, taj Tadićev predlog se srušio kao kula od karata, jer se pokazalo, kako su rekli neki od prisutnih odbornika, da ne žele jedinstvo u izdaji.

Kako komentarišete najavu Gvida Vestervelea, nemačkog šefa diplomatije, da će posetiti Prištinu i predloge koji dolaze sa Zapada, pretežno iz Nemačke i SAD?

Mi moramo da se okanemo takvih dijaloga, kao što su ovi između Beograda i Prištine uz pomoć Zapada. Moramo da vratimo pregovore tamo gde im je mesto, a to je u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uz poštovanje Rezolucije 1.244. To nama odgovara, jer tu imamo podršku Rusije i Kine. Ne treba da vodimo pregovore pod kišobranom Brisela, što je za nas apsolutno nepovoljno. To vlast radi zbog njihovog programa da EU nema alternativu. Ono što je bitno u okviru sve ove priče je da se čuju predlozi Srba sa Kosmeta. Treba da sprečimo i tzv. „plan Ahtisari plus“, koji nam ne odgovara. Ahtisarijev plan nikada nije prošao u Savetu bezbednosti. Nažalost, taj plan se primenjuje na terenu i u njegovom sprovođenju učestvuje Misija EULEKS-a koju je prihvatila vlast u Beogradu. Plan odgovara Briselu i Vašingtonu, kao i Albancima. Oni žele da Srbima na severu Kosmeta daju oblik autonomije po sistemu manje nadležnosti od Republike Srpske u BiH, a više nego opštinske nadležnosti i to sve u okviru nezavisne države Kosovo. Oni žele da mi Srbi na Kosmetu priznamo centralnu albansku vlast u Prištini. Istovremeno ucenjuju vlast u Srbiji da ne može da uđe u EU dok ne prizna nezavisno Kosovo.

Da li se nadate da će biti poštovani predlozi odbornika četiri opštine sa severa Kosmeta?

Nadam se, sednica nije održana. Na njoj je trebalo da se odbornici izjasne o Sporazumu sa KFOR-om ili kako ga mi Srbi na Kosovu nazivamo „2T“. Vlast nije htela da to stavimo na dnevni red i zato je sednica posle desetak minuta prekinuta. Oni su hteli da govorimo o nekim drugim temama, a ne o onoj osnovnoj, to jest o Sporazumu Beograda i KFOR-a. Sednica je samo pokazala da svaka politika koja je neiskrena pokaže svoje pravo lice. Većina Srba ne želi da se složi sa izdajničkom politikom predsednika Srbije. Prvi put se za ovih 12 godina susreću sa borbom za goli opstanak bez pomoći svoje države. Srbi ne samo da nemaju adekvatnu pomoć od države nego je imaju za protivnika. Setimo se da su sve vlasti do ove sadašnje brinuli o Srbima na Kosmetu. Nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je na svoj način pomagao Srbe na Kosmetu. Kasnije je to nastavila i Vlada Zorana Đinđića, pa onda vlade Vojislava Koštunice, koje su dosta pomagale. Nažalost, sadašnja Vlada koracima od sedam milja je udaljila Kosovo od Srba i Srbije.

Kako je sada srpskom narodu na Kosmetu? Pošto ste rekli da zvanični Beograd vodi izdajničku politiku, kako se sada osećaju preostali Srbi na Kosmetu?

Pa, kao prvo Beograd je napravio podelu na Srbe južno od Ibra i na Srbe severno od Ibra, ne bi li lakše manipulisao s jednim i s drugim Srbima. Srbe južno od Ibra je izveo na izbore i integrisao u vlasti u Prištini, i prepustio njihovu sudbinu vladi Hašima Tačija. Od nekakvih krokodilskih suza Beograda Srbi na Kosmetu nemaju ništa. Što se tiče Srba severno od Ibra, oni se nalaze na jednom raskršću. Prepoznali smo izdajničku politiku zvaničnog Beograda. Posledice te politike će se pokazati u septembru, kada će Boris Tadić pristati na sve što Zapad od njega traži. Pristaće i na sve pečate, carine i sudove i sve moguće stvari koje budu tražili od njega, samo da bi dobio status kandidata za prijem Srbije u EU. Beograd se ucenjuje ulaskom u EU, a s druge strane približavaju se i izbori u Srbiji i znaju na Zapadu da sledeća vlada, ako padne ova Tadićeva, neće biti izdajnička i marionetska, nego će biti vlast koja će voditi nacionalnu i državnu politiku. Zato Zapad žuri dok je Tadić na vlasti da završi pitanje sudbine Kosmeta. Sada se protiv Srba na severu Kosmeta vodi žestoka kampanja uz pomoć medija u Beogradu, oni prihvataju jednu viziju da su navodno svi Srbi ovde na severu Kosmeta kriminalci, koji su na barikadama. To je jako ružno što radi većina medija. Takav primer antisrpstva i delovanja protiv svojih sunarodnika nećete sresti nigde u svetu. Osnovna zamerka tim Srbima, na osnovu takvih medija, je što ne plaćaju porez vladi Hašima Tačija. Eto, to je glavni razlog zašto su Srbi izloženi velikim napadima. Srbija bi trebalo te Srbe da nagradi što ne plaćaju porez samoproglašenoj i nelegalnoj vladi Hašima Tačija, a ne da ih blati zato što neće da služe zločinačkoj kvazidržavi. Svi ti Srbi prema svojoj državi Srbiji izmiruju sve obaveze. Zato nijedan od tih Srba nije krivično gonjen u Srbiji, niti je na nekim poternicama srpskog MUP-a.  Ali kada ne izmiruju navodne obaveze prema samoproglašenoj Tačijevoj vladi, onda su kriminalci. Sva ta propaganda dolazi iz Beograda.

Kako komentarišete uklanjanje srpskih barikada?

Uklanjanje barikada od strane predstavnika opština je urađeno. Postavlja se pitanje i svrsishodnost barikada, imajući u vidu da je zvanični Beograd već potpisao Sporazum sa KFOR-om. Ako barikade treba da ostanu kao nešto što će psihološki da ohrabri Srbe, onda je trebalo da ostanu. Upravo sam prošao kroz srpske opštine na severu Kosova i ostale su barikade samo u Zvečanu.

A najavu dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel?

Svi znamo zbog čega ona dolazi. Ne dolazi Merkelova zbog ekonomske saradnje, već da jasno i glasno kaže predsedniku Srbije da ako hoće u EU i da dobije Srbija status kandidata treba da se žrtvuje Kosmet. Potpis kojim se prihvata Tačijev plan u deset tačaka ne znači ništa ako ga ne prihvati Beograd, koji mora u svakom smislu da se odrekne i kontrole na severu Kosova. Tada će Tači moći da postavlja svoje organe, kako sudske, tako i policijske, carinske i sve druge, to jest da se odrekne Kosova. Ta politika da Evropa nema alternativu sada daje danak kroz gubljenje srpskih teritorija. Za početak daju Kosovo i Metohiju, a videćemo šta će sledeće tražiti. Sigurno je da će i drugi delovi Srbije doći na udar. Ono što je za sve nas Srbe na Kosmetu bitno je da upravo Brisel i Vašington pokušavaju da dok je Tadićeva vlast na sceni izvuku svu drenovinu, kako naš narod kaže, to jest da iscede i poslednju kap vode i da se učine svi ustupci radi stvaranja nezavisne države Kosovo.

U delu beogradskih medija se pojavila informacija da ste DSS i Vi podelili Srbe na Kosmetu.

Mislim da je to politička glupost i sraman napad na nas. Zajednička sednica četiri opštine nije prekinuta  na predlog odbornika DSS-a, već na predlog načelnika okruga, koji je šef predsednicima opština. Bitno je da je sednica prekinuta onda kada su mediji počeli da je snimaju, jer se zvanična vlast u Beogradu plašila. To je i rezultat odlaska predsednika opština kod predsednika Tadića, jer po njemu mi Srbi sa Kosmeta nemamo prava da raspravljamo o Sporazumu Beograda i KFOR-a, kao i o svojoj sudbini. Odbornici iz DSS-a su tražili na toj sednici da se pitanje Sporazuma stavi na dnevni red i da mi imamo pravo da kažemo šta mislimo o tom Sporazumu, jer se tiče nas samih. Predsednici opština su preuzeli obavezu da u vezi sa tim pitanjem ne daju da se narod izjasni. Onda je sednica prekinuta na predlog načelnika okruga i predsednika opštine Leposavić, ljudi iz DS-a. To znači da je u pitanju laž da smo mi delili Srbe.

Govori se o mogućim hapšenjima srpskih lidera sa Kosmeta, koji se suprotstavljaju Sporazumu Beograda i KFOR-a i Tadićevoj politici.

Predsednici pojedinih opština optužuju srpske političare sa Kosmeta koji su protiv tog Sporazuma da nisu bili na barikadama i da nisu bili aktivni učesnici protesta tokom svih ovih nedelja. S jedne strane nas optužuju da nismo bili prisutni na barikadama tokom političke borbe, a s druge strane najavljuju naša hapšenja – što je kontradiktorno jedno s drugim. Ovde je glavni predmet spora da je vlast popustila, da pet dana nije prošlo od skupštinske Deklaracije, a promenila je jednu takvu odluku, ali ne znam iz kojih razloga. Ili nije imala dovoljno snage da se bori, ili iz nekih drugih razloga.

Šta će se dalje dešavati na Kosmetu?

Sada sve zavisi od Beograda i najavljenih pregovora u Briselu. Očekujem da na tim pregovorima zvanični Beograd pristane da se naprave pečat i carine na administrativnim linijama između centralne Srbije i Kosova i Metohije, što bi faktički značilo priznavanje nezavisne države. Tako da je pristajanje na Sporazum sa Hašimom Tačijem samo jedna od faza ka nezavisnosti Kosova.

Znači da možemo da kažemo da se dogodila izdaja.

Da, slobodno možemo da kažemo da se dogodila izdaja posle pristajanja na albanske isprave i dokumenta, to jest lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, diplome i registarske tablice, a sada se kreće i na carinske pečate. Sledeći korak je stvaranje albanskog suda u Kosovskoj Mitrovici. Na osnovu svega toga možemo da zaključimo da je Beograd izdao Kosovo zbog ulaska u Evropsku uniju.

Objava: 11.08.2011 PEČAT

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *