Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SAMO ZA UBIJENU SRPSKU DJECU POSTAVLJENOM EULEX-u NA KOSOVU NEMA ODGOVARANJA

Ostaju i dalje nekažnjena ubistva srpske djece

Saznaje srpska dijaspora

PRIŠTINA – Istražitelji EULEX-a nisu uspeli da dođu ni do kakvih saznanja o zločinu počinjenom pre osam godina nad srpskom decom u Goraždevcu, rekla je u petak portparol EULEX-a Irina Gudeljević, a prenosi Tanjug.
U petak se navršava osam godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske djece u Goraždevcu na Kosovu.      Za taj zločin niko nije odgovarao.
– Naša policijska istraga nije uspela da dođe ni do kakvih saznanja kada je ovaj zločin u pitanju, tako da je naš tužilac početkom godine odlučio da zvanično zatvori istragu – navela je Gudeljevićeva.
Ona je podsjetila da je EULEX slučaj Goraždevac naslijedio od UNMIK-a, sa dosijeom u “priličnom neredu” i da je stalno pozivao da se svi koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze u vezi sa tim zločinom jave EULEX-u.
– Naši policijski istražitelji i tužilaštvo su ponovo ispitali sve svedoke koji su bili na raspolaganju jer mnogi od njih nisu bili tu ili nisu želeli da svedoče. Sve informacije su ponovo analizirane, ali bez rezultata, i naš tužilac je doneo odluku da istragu zatvori – kazala je Gudeljevićeva.
Ona je predočila da svaka zvanično zatvorena istraga može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije koje mogu da pokrenu istragu napred.
Napadači na srpsku djecu nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.
Poslije napada u Goraždevcu UNMIK je saopštio da je “nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na pedesetak djece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave”.
Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svjedoka, među kojima i ranjene žrtve napada i pretresla 100 kuća. Očevi ubijenih dječaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i KFOR-u.
Tužiteljka EULEX-a Sagmajster Ranciger iz Slovenije je dopisom 9. februara 2011. obavijestila porodice stradale djece da su obustavljene krivične prijave kojima se za zločin u Goraždevcu nepoznata lica terete za krivično djelo teškog ubistva i pokušaja ubistva.
Krivične prijave policije, kako je objasnila, odbačene su jer su sve istražne radnje iscrpljene i u datim okolnostima nije moguće nastaviti gonjenje, a tokom istrage nisu identifikovani osumnjičeni.
Rancinger je potom u razgovoru s porodicama objasnila da nemaju pravo žalbe pošto je riječ o istražnom postupku, ali da sami mogu nastaviti gonjenje počinilaca zločina.
U Goraždevcu kod Peći u subotu će biti obilježena osma godišnjica terorističkog napada u kojem su na obali rijeke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dječaka, a ranjeno još četvoro mladih.
Tim povodom će u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biti održan parastos Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (13) koji su iz zasjede postavljene u obližnjem šipražju ubijeni hicima iz vatrenog oružja.
Parastosu koji će služiti Vladika Teodosije prisustvovaće i predstavnica Ministarstva za Kosovo i Metohiju – pomoćnik ministra Slađana Radović.
U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od prije 1999. godine.

Ubijeni dok su se kupali

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici, 500 metara od centra sela. Teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Datum objave: 12.08.2011