Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ČINJENICE I ŽELJE

Visoka cijena Škotske nezavisnosti

LONDON – Glavna politička tema u Škotskoj već mjesec je raspisivanje referenduma o nezavisnosti, koji je obećala Škotska nacionalna partija, koja je na izborima za lokalni parlament u maju dobila najviše mandata, javio je RTS.
Ipak, javnost u Škotskoj duboko je podijeljena jer nezavisnost može previše da košta.
Studenti matematike i škotske istorije i bivši konobar, svi aktivisti Škotske nacionalne partije (SNP) čiji je lider Aleks Salmond, objašnjavaju zašto im je važna nezavisnost.
Alan Ferher kaže da je za njega to nacionalni ponos i da bi se osjećao bolje i mislio bolje i o sebi i o svojoj zemlji ako bi imao škotski pasoš.
Dankan Sneldon kaže da se u Škotskoj gleda drugačije nego u Engleskoj na obrazovanje, saobraćaj, način na koji su organizovane lokalne službe.
– Oni koji su sada glasali za nas umjesto za konzervativce ili liberale glasali su zbog ideja. Da li bi sutra glasali na referendumu? Pa, ne vjerujem. Ne prate oni partiju toliko dugo i ne znaju šta zapravo nezavisnost znači – rekao je Robi Harli.
Hamza Jusuf iz Škotske nacionalne partije kaže da je njihov glavni prioritet ekonomija jer tu situacija nije baš najbolja.
– Moramo da budemo sigurni da ljudi imaju posao i na to se sada fokusiramo. Tek kada sve to ostvarimo, onda ćemo imati referendum – rekao je Jusuf.
Tradicija duga tri vijeka, porodične i lične veze, ali najviše ekonomski odnosi – argumenti su protiv nezavisnosti Škotske.
Član Konzervativne partije Dejvid Mekeleči kaže da iako je Škot, da je isto tako i Britanac i da može da bude i jedno i drugo, baš kao što Nijemac može da bude i Bavarac i Nijemac.
– Imamo različite tradicije, ali smo već tri vijeka vrlo jaki zajedno. Britanija je jedna od vodećih zemalja u svijetu već duže vrijeme, i ne vidim zašto bismo to rušili. To nema smisla – rekao je Mekeleči.
Ukoliko bi došlo do razdvajanja, dijelili bi se i dugovi. Škotskoj bi pripao minus od 110 milijardi funti, sa kojim ne bi mogla sama da se izbori.
Zato i najglasniji zagovornici nezavisnosti smatraju da sve treba raditi postepeno i promišljeno i da se, bez obzira na referendum, u Ujedinjenom Kraljevstvu ništa bitnije neće mijenjati, bar u idućih 15 godina. Osim predizborne političke retorike.
Referendum
Poslanici Škotske nacionalne partije ne žure sa raspisivanjem referenduma. Ako ga budu zakazali, kažu, biće to tek pred kraj mandata, za oko četiri godine.

Piše: Duško Krstić

Objava 21.06.2011