Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Direktor OBA Džuvo tražio zaštitu za zločinca Bašića (faksimil)

 

 

Autor: Goran Obradović
Datum: 20.06.2011

 

BANJALUKA – Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Almir Džuvo od hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića zatražio je pomoć i stopiranje istrage, koju protiv načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u OBA Muhidina Bašića sprovodi SIPA zbog ratnog zločina, potvrđuje dokument koji je u posjedu “Glasa Srpske”.
Muhidin Bašić je po prijavi koju je podnijelo Udruženje koje okuplja žene žrtve rata tokom 1993. godine silovao jednu Hrvaticu iz Vareša, dok se njen muž nalazio u pritvoru u Zenici.
Umjesto hitne suspenzije i preduzimanja preventivnih mjera, direktor OBA Almir Džuvo pokušao je da zataška ovaj slučaj, što je vjerovatno jedan od najtežih slučajeva zloupotrebe položaja u ovoj bh. instituciji ikada.
Tokom novembra prošle godine Džuvo je za Bašića zatražio zaštitu od Komšića što se konkretno i navodi u službenoj bilješci Centra za istraživanje ratnih zločina SIPA koja je u posjedu “Glasa Srpske”.
– Izvršilac predmetnog krivičnog djela Muhidin Bašić, inače visokopozicionirani radnik OBA se prema riječima Mate Zeke, a na osnovu saznanja iz obavljenog razgovora sa gospodinom Komšićem, obratio svom pretpostavljenom gospodinu Džuvi kojem je priznao da je izvršio predmetno krivično djelo tokom rata, te je od istog zatražio pomoć – navodi se u Službenoj bilješci SIPA od 19. novembra prošle godine.
Mato Zeko je oficir za vezu sa Haškim tribunalom u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
– Gospodin Džuvo je od gospodina Komšića zatražio pomoć za svog radnika, a kako naš sagovornik (Zeko) navodi: ‘….rekao je da je silovao tu ženu, ali dobar je on momak, on je radio (Zijada) Turkovića i dosta pomogao u tome može li se to ikako stopirati’, stoji u zabilješci koju je SIPA posredno sačinila sa Matom Zekom koji je informisao o razgovoru Džuve sa Komšićem.
U bilješci se navodi da je Komšić ovu Džuvinu molbu odbacio i rekao da istražioci treba da rade svoj posao, iskazujući punu podršku SIPA i istražiocima u njihovom radu.
SIPA je iskazala posebnu zabrinutost zbog toga što je jasno da je Bašić kao visokopozicionirani službenik OBA već bio obaviješten o svemu odmah čim je donesena Naredba o sprovođenju istrage protiv njega u Tužilaštvu BiH.
Iako je ova zabilješka dokumentovana još prošle godine, a o njoj obaviješten sam vrh SIPA, do danas nisu preduzeti bilo kakvi koraci da bi Džuvo ili Bašić bili smijenjeni.
Naprotiv! Bašić je poslije toga lično pokušao da posreduje tražeći od Udruženja žena žrtava rata da pokuša silom nagovoriti silovanu ženu da promijeni svoj iskaz.
Iz Udruženja su odbacili tu mogućnost, ali on nije na tome stao.
Kako saznajemo, Bašić je poslao jednog operativca OBA kako bi zaprijetio silovanoj ženi, žrtvi koja se trenutno nalazi u Hrvatskoj.
Bašić za sada nije uspio jer žena iz Vareša nije povukla svoj iskaz i dalje smatra da Bašić treba da odgovara, posebno jer se sada nalazi na važnoj poziciji i ima zaštitu prvog čovjeka OBA – Almira Džuve, koji je odavno dio lanca prikrivanja ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci tokom posljednjeg rata.

Kolegijum OBA

Tužilaštvo BiH duže vremena vodi istragu oko slučaja Muhidina Bašića i o tome je uz Džuvu, koji se stavio na stranu ratnih zločinaca, upoznat i uži kolegijum OBA Risto Zarić koji je zamjenik direktora zadužen za operacije te Ivan Ćosić, glavni inspektor.
Službeno je nepotvrđeno da je Zarić tražio od Ćosića da kao inspektor preduzme korake protiv Džuve i Bašića što je ovaj odbio.