Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PUNE SE ZATVORI SRBIJE UZ DEMOKRATSKU POLICIJSKU VLAST

 

Miting SRS prouzrokovao i nerede pojedinih demonstranata

BEOGRAD – Protest Srpske radikalne stranke (SRS) zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, na kojem se juče okupilo oko 15.000 građana, završen je sinoć neredima ispred Doma narodne skupštine. Privedeno je oko 100 demonstranata, povređeno 10 građana i 26 policajaca.

Povređeno više od 30 ljudi

Policija u Beogradu “u potpunosti kontroliše situaciju” nakon nereda koji su izbili na kraju mitinga podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću koji je organizovala
Srpska radikalne stranka, rekao je sinoć direktor policije Milorad Veljović.  Direktor policije je kazao da je privedeno više od 100 učesnika u neredima, među njima i 34 maloletna. On je dodao da će privedene osobe biti saslušane u prisustvu tužioca i sudije kako bi se utvrdilo da li su došle organizovano.
Ministar policije Ivica Dačić je za RTS naveo da je u neredima povređeno 10 građana i 26 policajaca, da je oštećeno šest objekata i pet vozila policije. Među privedenima je 17 pripadnika ekstremne grupe 1389, rekao je ministar policije.

Incidenti nakon završetka protesta ispred Doma Narodne skupštine

Obračun demonstranata sa policijom

Već tokom mitinga ispred bine su padale petarde i suzavci, a do tuče između huligana i policije došlo je po završetku protesta, oko 20.30 sati, kada su huligani kamenicama napali kordon policije. Policija je demonstrante potisnula u Pionirski park gde je u jednom trenutku izbila opšta tuča, a pored petardi čule su se i druge jače eksplozije. 
Nasilnike koji su se kretali ka Takovskoj ulici policija je uspela da pritera u suprotnu stranu i smiri situaciju. U centru Beograda policija je počela da potiskuje demonstrante od Ulice kralja Milana ka Terazijama, gde su nastavljeni sukobi, odnosno demonstranti su nastavili da gađaju policiju svim raspoloživim sredstvima.
Policija je na više mesta u okolini Skupštine Srbije hapsila male grupe uglavnom mlađih demonstranata. Na Terazijama i početku Knez Mihailove ulice jake policjske snage uspostavile su potpuni red i mir, a na ulici su ostale samo kamenice kojima su izrednici gađali policiju i pokušali da “dobace” do zgrade gde je smešten Gradski odbor DS.
Neki od demonstranata su razbili izloge radnji “Delta Sporta” i “Alda”. Na objektu Ministarstva finansija Upravi trezora u Pop Lukinoj ulici polomljena su stakla. U akciji suzbijanja nereda učestvovali su i policajci na konjima.
Zbog tuče miting je prekinut i na binu je izašao potpredsednik SRS Dragan Todorović koji je pozvao okupljene na mir i da svi sednu dok se situacija ne smiri, ali su njegovi apeli ostali uzaludni.
Na platou ispred Doma narodne skupštine na na mestima gde je došlo do sukoba demonstranata sa policijom ostalo je mnogo razbijenih flaša, žardinjera i korpi za otpatke.

Intervencija policije nakon protesta

Povređeno petoro demonstranata i dvojica policajaca
Ekipe Hitne pomoći su sinoć do 21.30 sati u Urgentni centar prevezle pet povređenih demonstranata i dva policajca, rekla je agenciji Beta portparolka Hitne pomoći Nada Macura.
Dvojica policajaca povređeni su u sukobima na uglu ulica Brankove i Pop Lukine u centru Beograda, rekla je Macura i navela da su ekipe Hitne pomoć ukazale nešto ranije pomoć i jednom lakše povređenom policajcu koji je odbio da bude prevezen u Urgentni centar. Takođe, Hitna pomoć je zbrinula i dva učesnika mitinga zbog kolapsa.
Šešelj traži smenu Tadića, krivi Nikolića i Vučića za hapšenje Mladića
Tokom protesta, veliku euforiju izazvao je govor Mladićevog sina Darka i pojavljivanje Šešeljevog sina Vladimira koji je prisutnima pročitao pismo svog oca iz Haga.
– Tražimo smenu Borisa Tadića i njegovog marionetnog režima. Hapšenje Ratka Mladića pomogli su i čelnici Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić – poručio je Vojislav Šešelj u pismu.
Na bini se, pored Jadranke Šešelj, nalazio i Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.
Darko je u suzama, pozdravljen burnim aplauzom, rekao da danas u Beogradu leži čovek koji je sprečio novi genocid u Jasenovcu, i da to nije samo njegov i otac njegove pokojne sestre, već i svih onih koji nisu ubijeni i bačeni u logore.
– Moj otac se borio za slobodu svog naroda, a ne protiv drugih naroda. Danas tamo gde nema srpske države, nema ni Srba – rekao je on i pozvao sve strane generale da dođu i kažu da Mladić nije zločinac.
Prisutnima se u ime Srpske radikalne stranke obratila funkcionerka ove stranke Lidija Vukićević. 
– Okupili smo se ovde da izrazimo svoj protest protiv sramnog hapšenja srpskog heroja Ratka Mladića i njegovog izručenja antisrpskom Haškom tribunalu. Protestujemo i protiv režima Borisa Tadića. On to može da čini u svoje ime, ali ne u ime Srbije i srpskog naroda – rekla je Lidija Vukićević. 
Okupljenima su se obratili i glumica Ivana Žigon i akademik Kosta Čavoški, koji je rekao da je Haški tribunal nelegitimni sud, “nakaza pravde i prava, krvožedni monopol željan srpske krvi”.
Na skupu su bili prisutni i aktivisti Obraza, među kojima i Mladen Obradović, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010. godine. 
Okupljeni su nosili zastave SRS i Srbije, četnička obeležja i slike haških optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.
Potpredsednik SRS Dragan Todorović rekao je da će SRS istrajati u borbi za “Veliku Srbiji” i poručio: “Živeo Ratko Mladić, živeo Vojislav Šešelj, živela Srbija!”

Marija Maleš, Agencije  – Objava: 30. 05. 2011.