Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Da li će uskoro elektronski medij, jedan od prvih www. srpska-dijaspora.org »SRPSKA DIJASPORA« objaviti imena i prezimena nagrađenih pojedinaca iz Srbije koji su se obogatili na račun đenerala Ratka Mladića razdelivši 10.000.000,00 evra…?

 

BORIS najavio mitinge u Banjaluci i Kalinoviku

PALE, BANJALUKA – Više hiljada građana okupilo se u petak u Palama, Istočnom Sarajevu i Višegradu na protestima povodom hapšenja Ratka Mladića, a Boračka organizacija RS najavila je za nedjelju, 29. maja, u Kalinoviku i u utorak, 31. maja, u Banjaluci sa početkom u 12 časova mitinge podrške generalu VRS.
Protest podrške najavljen ja za ponedjeljak i u Han Pijesku.

Više hiljada građana u petak je u Palama izašlo na ulicu sa transparentima i slikama Mladića uzvikujući “Ratko, bori se”. Protest je protekao mirno, a sazvan je putem društvene mreže “Fejsbuk”.
Okupljanjem na Trgu palih boraca ispred Spomenika braniocima RS u Višegradu više hiljada stanovnika te opštine izrazilo je protest zbog hapšenja Mladića.

Okupljeni su protestovali uz stihove novokomponovane pjesme jedne od izvornih grupa, koji glase “Care Lazo, jel ti suza pala, izdadoše Ratka generala”, “Sveti kneže, šta veliš na ovo, zar se opet ponavlja Kosovo”.
Poslije mitinga na trgu, okupljeni građani su, noseći fotografije Mladića, prošetali ulicom Kralja Petra Prvoga do Doma kulture u Višegradu.
– Dali smo mogućnost i svim opštinskim boračkim organizacijama da organizuju proteste, ali to moraju biti dostojanstvena okupljanja bez bilo kakvih uvredljivih sadržaja i nečega što bi narušilo časno i ljudsko ime kao što je Ratko Mladić – izjavio je Ćurguz poslije vanredne sjednice Predsjedništva BORS-a.
– Imamo puno zahtjeva sa terena za spontano okupljanje boraca i organizaciju centralnog mitinga u znak podrške generalnu Ratku Mladiću – rekao je novinarima u Banjaluci predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija.
On je naveo da boračke lokalne organizacije zahtijevaju od institucija RS da angažuju advokatske timove za Mladićevu odbranu i da bude formiran fond za finansijsku pomoć svim osobama koje su optužene za ratne zločine.
Perendija je rekao da je boračka populacija ogorčena zbog hapšenja Mladića.
U Banjaluci su u petak ujutro osvanuli plakati sa likom Mladića na kojima je napisano “Vostani Srbine” i “Slomljeno je krilo, ali mi pamtimo let”. Nije poznato ko su autori plakata.
Srbija
U nekoliko gradova u Srbiji u četvrtak naveče su održani protesti zbog hapšenja Mladića, a policija je privela 86 osoba.
U Novom Sadu je grupa oko 500 demonstranata pokušala da upadne u zgradu Radio-televizije Vojvodine i zgradu pokrajinskog odbora Demokratske stranke. U sukobu s policijom bilo je i povrijeđenih. U Beogradu se u nekoliko navrata okupljalo nekoliko desetina demonstranata, koje je policija rastjerala. SRS pozvala je sve građane da prisustvuju mitingu protiv hapšenja Mladića, koji će biti održan u nedjelju ispred Narodne skupštine u Beogradu.
Direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović rekao je da je situacija u cijeloj zemlji stabilna i pod kontrolom, iako je protesta bilo i u Aranđelovcu, Čačku, Kraljevu i Zrenjaninu.

 

Datum: 27.05.2011  
Autor: Nada Branković